Martijn Katan
  • Home
  • Voedingsmythes
  • Wat is nu gezond?
  • BNR radiocolumns
  • NRC-columns
  • Volkskrant-columns
  • Krantenartikelen
  • Aanbevolen sites
  • Over Katan
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. NRC-columns

2025-05 Na het eten komen de eetlustremmers

Hoe pakken we obesitas aan, vraagt Martijn Katan zich af. Laten we mensen eerst dik worden om ze daarna medicijnen te geven?

Het enige grote voedingsprobleem in ons deel van de wereld is obesitas. Het vergroot het risico op hartinfarcten, beroertes en kanker en op minder ernstig klinkende maar nare aandoeningen zoals kapotte knieën, brandend maagzuur, slecht slapen, eenzaamheid, depressies, onvruchtbaarheid en slechte seks.[1] Hoe stoppen we deze pandemie?

Lees meer: 2025-05 Na het eten komen de eetlustremmers

2025-03 Vitamines met nieuwe verhalen

Van vitamines heb je altijd iets nodig – dat is immers de definitie van deze categorie stoffen. Hoge doseringen kunnen giftig zijn, maar er zijn uitzonderingen, beschrijft Martijn Katan.

In 1956 werd de laatste vitamine ontdekt, vitamine B12.[1] Daarna leek het gedaan met het vitamineonderzoek, dat bij elkaar tien Nobelprijzen had opgeleverd.[2] Maar begin jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond er hoop op een revival van wat vitamines konden doen. In de eerste helft van die eeuw was ontdekt dat minuscule beetjes vitamines gebreksziekten voorkomen, zoals blindheid door tekort aan vitamine A of scheurbuik door gemis van vitamine C. Nu rees echter de gedachte dat grotere hoeveelheden van die vitamines, zogenaamde megadoses, allerlei andere ziekten zouden kunnen verijdelen of genezen, van verkoudheid tot kanker. Dat werd uitgebreid onderzocht, maar helaas deden die megadoses op een paar uitzonderingen na niets. Grote hoeveelheden vitamine E of caroteen - een stof uit groenten waar het lichaam vitamine A uit maakt - bleken zelfs méér in plaats van minder kanker te veroorzaken.

Lees meer: 2025-03 Vitamines met nieuwe verhalen

2025-02: Ongezond wantrouwen tegen oliën

In hun strijd tegen zaadoliën beroepen mensen als Robert Kennedy jr. zich op achterhaalde ideeën. Dat zal de volksgezondheid geen goed doen.

Robert Kennedy Jr. is benoemd tot Trumps minister van Volksgezondheid. Wat betekent dat voor de gezondheid van Amerikanen? Kennedy wil iets doen tegen dikmakende industriële eetwaren en dat is goed, al is het de vraag of zijn aanpak werkt.[1] Kennedy wil ook actie voeren tegen zaadoliën.[2] Wat zijn dat en zijn ze zo slecht als hij beweert?

Lees meer: 2025-02: Ongezond wantrouwen tegen oliën

NRC 2025-01: Kennedy, Musk en de strijd om de slanke lijn

De strijd tegen dikmakend gemaksvoedsel gaan we niet winnen. Eetlustremmers hebben de wind mee.

Robert Kennedy Jr. is Trumps kandidaat-minister van volksgezondheid. Als hij het wordt, wil hij de strijd aangaan met ‘Big Food’, de levensmiddelenindustrie, die met ultrabewerkt voedsel Amerikanen massaal dik maakt. Volgens Elon Musk daarentegen is de enige remedie tegen de obesitasepidemie om eetlustremmers supergoedkoop te maken.[1] Wie van de twee heeft er gelijk?

Lees meer: NRC 2025-01: Kennedy, Musk en de strijd om de slanke lijn

2024-12 Meer weerstand? Liever niet!

Weerstandsverhogende supplementen werken niet, schrijft Martijn Katan. En dat is maar goed ook.

Toen ik naar de huisarts fietste voor mijn griepprik vielen mij onderweg  de reclamebiljetten op voor vitamine C-capsules. Die capsules zouden zorgen voor meer weerstand en zouden het immuunsysteem ondersteunen.[1] Wat is dat eigenlijk, weerstand? Als je weerstand toeneemt, word je dan minder gauw ziek? En krijg je echt meer weerstand als je vitamines slikt?

Lees meer: 2024-12 Meer weerstand? Liever niet!

2024-11: Gezond leven, duur sterven

Onze regering gaat bezuinigen op ziektepreventie. Geld dat bestemd was voor  voedingsvoorlichting zal in plaats daarvan besteed worden aan geneesmiddelen.[1] Dat klinkt onverstandig. Immers, de zorgkosten stijgen maar door terwijl preventie een hoop ziekten kan voorkomen. Als we mensen helpen om minder te roken, gezonder te eten en meer te bewegen, dan maakt dat de zorg toch goedkoper?

Lees meer: 2024-11: Gezond leven, duur sterven

2024-09: Het gifspookhuis

Ik ben al jaren van plan om een boek te schrijven over de angst voor giftige stoffen in voedsel en milieu. De titel heb ik al: ‘Een beetje gif kan geen kwaad’. Alleen zie ik ertegen op om mij een jaar lang van de wereld af te zonderen op zoek naar woorden, cijfers en bronnen. Volgende week verschijnt er een kritisch boek over gifangst van Simon Rozendaal. Maakt dat mijn boek overbodig?

Lees meer: 2024-09: Het gifspookhuis

NRC 2024-06: Wat we weten over islam en antisemitisme

Over de uitspraken van Mona Keijzer op TV heeft iedereen een mening. Maar wat is er eigenlijk onderzocht over islam en jodenhaat?

Lees meer: NRC 2024-06: Wat we weten over islam en antisemitisme

2024-05 Wat voor frisdranktaks wilt u?

Het Ministerie van Financiën mailde me dat ze de suikertaks op dranken willen veranderen en dat ik commentaar mag leveren. Wat vind ik van hun nieuwe voorstellen?

Lees meer: 2024-05 Wat voor frisdranktaks wilt u?

2024-04: Gerechtigheid voor Gerrit Grijns

Vaste overtuigingen kunnen zelfs grote geleerden blind maken voor de waarheid. Martijn Katan illustreert dat met de ontdekking van de eerste vitamine

In 1929 won Christiaan Eijkman de Nobelprijs voor een ontdekking waar hij zelf lange tijd niet in geloofde: hij zou de vitamine hebben ontdekt die beriberi geneest.

Lees meer: 2024-04: Gerechtigheid voor Gerrit Grijns

2024-03: Een vrouw heeft recht op voedsel, kleding en seks

De basisscholen geven deze week seksuele voorlichting, onder het motto ‘Lentekriebels’. De bijbehorende lespakketten zijn volgens de makers wetenschappelijk onderbouwd.[1] Daarmee bedoelen ze dat de kinderen er effectief iets van leren en dat het hun gedrag beïnvloedt.[2] Maar wat moet je ze leren en in welke richting moet hun gedrag gestuurd worden?

Lees meer: 2024-03: Een vrouw heeft recht op voedsel, kleding en seks

2024-02: Soms is de waarheid slecht voor het milieu

Chemicaliën zijn vaak slecht voor het milieu. De strijd tegen die chemicaliën kan met meer kracht worden gevoerd als ze ook nog eens slecht zijn voor onze gezondheid. Maar als die gezondheidsargumenten niet solide zijn, moet ik dat dan aan de grote klok hangen? Dan denkt de overheid misschien dat het wel meevalt en dat harde maatregelen niet nodig zijn.

Lees meer: 2024-02: Soms is de waarheid slecht voor het milieu

2024-01: Roken heeft één vreemd voordeel

Stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen, dat is de top-drie van goede voornemens voor het nieuwe jaar.[1] Wie het volhoudt verkleint zijn kans op hartinfarcten, beroertes, kanker en andere nare ziekten. Helpt gezond leven ook tegen de ziekte van Parkinson?

Lees meer: 2024-01: Roken heeft één vreemd voordeel

2023-11: luchtvervuiling als quick fix voor het klimaat

Obesitas en klimaatverandering bedreigen beide onze gezondheid, We willen er graag iets aan doen maar dat lukt meestal niet. Daarom willen we een quick fix. Voor obesitas is die er gelukkig al. Wat wordt de quick fix voor het klimaat?

Lees meer: 2023-11: luchtvervuiling als quick fix voor het klimaat

2023-10: Obesitas wordt verleden tijd

Nieuwe medicijnen kunnen ervoor gaan zorgen dat obesitas over tien tot twintig jaar de wereld uit is. Wat gaat dat voor gevolgen hebben?

Lees meer: 2023-10: Obesitas wordt verleden tijd

NRC 2023-09 - Waarom ik deze zaterdag de A12 ga blokkeren

Op het moment dat deze Zaterdagkrant bij u in de bus valt zit ik in de trein naar Den Haag, waar Extinction Rebellion de A12 gaat blokkeren. Dat is in strijd met de wet; een advertentie met een oproep om naar die blokkade te komen werd daarom door de uitgever van NRC geweigerd.[1] Daar zit wat in; als mensen straffeloos hun zin kunnen doordrijven door het verkeer te blokkeren wordt het een chaos. Dus wat moet ik in die trein?

Lees meer: NRC 2023-09 - Waarom ik deze zaterdag de A12 ga blokkeren

2023-06 't Is zo deftig en zo fijn vegetariër te zijn

In 1902 opende aan de Coolsingel het eerste vegetarische restaurant van Rotterdam. Het heette ‘Futura Nobis’, dat betekent ‘De toekomst is aan ons’. Heeft het vegetarisme nog steeds de toekomst?

Lees meer: 2023-06 't Is zo deftig en zo fijn vegetariër te zijn

2023-04 Het btw-effect: een schijfje komkommer per dag plus elke maand een appel

De regering wil ons met behulp van belastingmaatregelen aanzetten tot gezonder eten. Het gaat om afschaffing van de btw op groente en fruit en verhoging van de belasting op suikerhoudende dranken.[1] Wat houden die plannen in? En gaan ze werken?

Lees meer: 2023-04 Het btw-effect: een schijfje komkommer per dag plus elke maand een appel

2023-03 Maak benzine net zo duur als een pakje sigaretten

Moet de Vrije Universiteit de banden met Shell verbreken? Daarover woedt binnen de universiteit een discussie.[1] Hoe kom je bij zoiets tot een verantwoorde beslissing?

Lees meer: 2023-03 Maak benzine net zo duur als een pakje sigaretten

2023-02 Een ramsjcarrousel van mismoedig makende dieetboeken

Er zijn tienduizenden dieetboeken en wekelijks verschijnen er tien nieuwe.[1] De meeste verdwijnen snel naar de ramsj, slechts een enkele wordt een bestseller. Wat maakt dat het ene dieetboek aanslaat en het andere niet?  De Amerikaan Chris MacAskill zocht dat uit. Hij maakte een grondige analyse van zo’n honderd dieetbestsellers en verwerkte dat tot een vermakelijke video.[2]

Lees meer: 2023-02 Een ramsjcarrousel van mismoedig makende dieetboeken

NRC 2023-01: Op het eierfalen volgde een transvetsucces

Als je als voedingsonderzoeker iets ontdekt hoop je dat de wereld er iets mee doet. Soms gebeurt dat, soms niet. Waar hangt dat van af? De kwaliteit van het onderzoek is maar éen factor, er is meer nodig. Daar kwam ik achter tijdens drie onderzoeksprojecten in Wageningen in de jaren ’80.

Lees meer: NRC 2023-01: Op het eierfalen volgde een transvetsucces

NRC 2022-11: CO2-opslag vertraagt de energietransitie

CO2-uitstoot leidt tot opwarming van de aarde. Het Havenbedrijf Rotterdam wil daarom een deel van de CO2 die vrijkomt uit raffinaderijen en fabrieken afvangen en ondergronds opslaan; dan zouden die fabrieken geen opwarming meer veroorzaken. Een recente uitspraak van de Raad van State maakt de bouw van de benodigde installaties echter onmogelijk. Die uitspraak is uitgelokt door milieuactivisten. Waarom zouden milieuactivisten het verminderen van de uitstoot van CO2 willen blokkeren?

Lees meer: NRC 2022-11: CO2-opslag vertraagt de energietransitie

NRC 2022-10: Suikertaks kan niet zonder kunstzoet

In light frisdranken met zoetstoffen zitten nul calorieën. Waarom wil de WHO er dan niet aan, vraagt Martijn Katan zich af. [1]

Mensen vallen af als ze frisdrank met suiker vervangen door light frisdrank met zoetstof. Toch adviseert de Wereld Gezondheids Organisatie WHO tegen het gebruik van zoetstoffen.[2] Wat zit daarachter? Moet Nederland dit advies volgen?

Lees meer: NRC 2022-10: Suikertaks kan niet zonder kunstzoet

NRC 2022-10: De val van het goede cholesterol

Dertig jaar onderzoek naar voeding en “goed cholesterol” heeft geen nieuwe manieren opgeleverd om hartinfarcten te voorkomen. Het bleek een doodlopende weg.

Wetenschap bestaat vooral uit het najagen van theorieën die uiteindelijk onjuist blijken. Zelf heb ik ruim dertig jaar[1] besteed aan een idee dat uiteindelijk een fata morgana bleek. Ik bedoel  het HDL, het goede cholesterol in het bloed, dat zou beschermen tegen hartinfarcten.

Lees meer: NRC 2022-10: De val van het goede cholesterol

20222-09: Er blijven genoeg karbonades over

Op de A4 reed ik onder een spandoek door: No Farmers No Food – blijf van onze boeren af. Klinkt logisch: minder boeren, dus minder eten. Als we boerenland omzetten in natuurgebieden of woonwijken, krijgen we dan tekorten aan voedsel?

Lees meer: 20222-09: Er blijven genoeg karbonades over

NRC 2022-06: De farma moet het weer oplossen

Er is een nieuw geneesmiddel waar je evenveel van afvalt als van een maagverkleining. Wordt minder eten en meer bewegen nu overbodig?

Lees meer: NRC 2022-06: De farma moet het weer oplossen

NRC 2022-05: Erfelijkheid, IQ en de kloof

De sociale kloof in opleiding en gezondheid komt voor een flink deel door aangeboren verschillen in IQ. Wat is daaraan te doen?

Lees meer: NRC 2022-05: Erfelijkheid, IQ en de kloof

NRC 2022-04: Scheurt Grasland!

De Oekraineoorlog veroorzaakte in de supermarkt een tekort aan meel en zonnebloemolie. Op zich geen ramp, maar wat als die oorlog zich uitbreidt en we echt een tekort aan eten krijgen? Op langere termijn kan de opwarming van de aarde ook leiden tot voedseltekorten. De laatste keer dat Nederland te weinig te eten had was in de Tweede Wereldoorlog. De hele oorlog door hingen er daarom op het platteland affiches met de tekst: Boeren, uw volk vraagt brood, vet, aardappelen. Scheurt grasland![i] Wordt grasland scheuren opnieuw de oplossing als oorlog of klimaatverandering onze voedselvoorziening bedreigen?

Lees meer: NRC 2022-04: Scheurt Grasland!

NRC 2022-02: Goed leven in tijden van chaos en onrecht

Ineens werd het nieuws me teveel. Oekraïne, vogelgriep, smeltende poolkappen, het maakte me rusteloos en ik kon er niets aan doen. Daarom ben ik een week lang gestopt met nieuws lezen of beluisteren. In plaats daarvan heb ik de joodse bijbel gelezen. U kent die wellicht als ‘het Oude Testament’. Ik vond er zowel actualiteit in als wijsheid; bij deze een paar voorbeelden.

Lees meer: NRC 2022-02: Goed leven in tijden van chaos en onrecht

We hebben een OMT voor energie nodig

Ik ben niet gerust op de plannen van onze regering voor de vermindering van CO2-uitstoot. Ik denk dat het niet klopt wat ons wordt voorgerekend en dat we andere rekenaars nodig hebben. Reken maar mee.

Lees meer: We hebben een OMT voor energie nodig

NRC 2021-12: De zachte wurggreep van een cadeautje

 ‘Is het verantwoord om alcoholvrij bier aan te bieden aan jongeren?’ Vier scholieren wilden daar een onderzoek naar doen en vroegen mij om advies. Meestal zeg ik nee op die dingen, maar hier was de opdrachtgever een brouwerij. Dat maakte het pikant.

Lees meer: NRC 2021-12: De zachte wurggreep van een cadeautje

NRC 2021-11: Slopen en bouwen

Het Van ’t Hof laboratorium, waar ik in 1971 mijn eerste stappen zette als jonge onderzoeker, is lang geleden gesloopt. Het W&N gebouw van de Vrije Universiteit, waar ik mijn laatste onderzoek deed, wordt binnenkort afgebroken. Van de negen laboratoria en instituten waar ik ooit in heb gewerkt zijn er acht afgebroken en vervangen door nieuwe.[1] Waarom dat gesloop en wat heeft het voor gevolgen?

Lees meer: NRC 2021-11: Slopen en bouwen

NRC 2021-09: Ultrabewerkte havermelk is hopelijk geen dikmaker

Havermelk is plantaardige namaakmelk. Word je er dik van?  Dat weten we niet. De voedingswetenschap heeft geen antwoord op de vraag welke voedingsmiddelen dik maken.

Lees meer: NRC 2021-09: Ultrabewerkte havermelk is hopelijk geen dikmaker

NRC 2021-06: Voeding voor voetballers

Een maand geleden belde een RTL-journalist me om te vragen wat voor voedingsadviezen ik zou geven aan het Nederlands elftal. Als voetbal-agnost wist ik niet eens dat er kampioenschappen aankwamen, maar mijn adviezen voor voetballers kon ik zo opdreunen. Die stonden in de map ‘Ajax’ op mijn laptop. Twaalf jaar geleden had ik namelijk een verzoek gekregen of ik mee wou werken aan het Ajax Football Center, een voetbalkenniscentrum-in-oprichting. Ik zei natuurlijk ja. Onze samenwerking met Ajax raakte na anderhalf jaar in het slop. Pas door die vraag van RTL realiseerde ik me weer wat een fascinerend onderzoeksgebied sportvoeding is. Daar valt nog echt iets te ontdekken.

Lees meer: NRC 2021-06: Voeding voor voetballers

NRC 2021-05: Het microbioom op weg naar de uitgang

‘Microbioom’ is een verzamelnaam voor de duizenden soorten bacteriën die in en op uw lijf wonen, met name in uw dikke darm.[1] Hoeveel invloed hebben ze op uw gezondheid? Helpt het om andere, betere bacteriën in uw lichaam te introduceren?

Lees meer: NRC 2021-05: Het microbioom op weg naar de uitgang

NRC 2021-04: Levenslang aderlaten

Van sommige dingen krijgen we te weinig binnen en van andere te veel. Dat teveel kan zo gevaarlijk zijn dat het lichaam er speciale beveiligingen tegen heeft ontwikkeld. Tegen te veel ijzer bijvoorbeeld. Als die beveiliging defect raakt merk je hoe kwetsbaar je bent voor zo’n overdosis.

Lees meer: NRC 2021-04: Levenslang aderlaten

NRC 2021-03: CO2 onder de grond stoppen is geen oplossing

Nederlanders vinden klimaat het op één na belangrijkste verkiezingsthema, direct na gezondheidszorg.[1] Vandaar misschien dat alle vier de coalitiepartijen de ondergrondse opslag van CO2 in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. Wat is dat en helpt het?

Lees meer: NRC 2021-03: CO2 onder de grond stoppen is geen oplossing

NRC 2021-02: Wetteloze kruiden

Twee jaar geleden werd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een vrouw opgenomen met ernstige schade aan haar lever. De artsen concludeerden dat dat kwam doordat ze een supplement had geslikt met zilverkaars, tegen overgangsklachten.[1] Zilverkaars is een kruid dat regelmatig in verband is gebracht met leverschade.[2] Toch wordt het nog steeds verkocht. Hoe kan het dat dergelijke supplementen gewoon te koop zijn? Ik beperk me tot kruidensupplementen; een overdosis vitamines en mineralen kan ook schadelijk zijn, maar dat is een ander onderwerp.

Lees meer: NRC 2021-02: Wetteloze kruiden

NRC jan 2021: Geef ongevaccineerden hun eigen Staphorst

Wanneer word ik gevaccineerd? Misschien ben ik in maart aan de beurt maar het kan ook juni worden.[1] Ik moet dus nog maanden ongevaccineerd rondlopen en dat maakt mij bang en boos. Israel is eind deze maand klaar met het vaccineren van alle zestigplussers,[2] Nederland is juist extreem langzaam. Als gevolg daarvan gaan er tot eind maart duizenden mensen extra dood[3] en belanden meer dan tienduizend mensen met Covid in het ziekenhuis.[4] Zij zijn koortsig, benauwd en doodmoe,[5] herstel kan lang duren en een aantal herstelt nooit. Daar kan ik er één van zijn. Waarom gaan die vaccinaties zo langzaam? Ik zie drie redenen.

Lees meer: NRC jan 2021: Geef ongevaccineerden hun eigen Staphorst

Nov 2020: Na de verkiezingen gaan we afvallen

Mensen die in het ziekenhuis liggen met corona zijn vaak te dik. Dat maakt de infectie heviger en gevaarlijker. Vandaar dat minister Hugo de Jonge aandacht vroeg voor gezond leven en bewegen.[i] Hij wil dat we afvallen. Wat is daar voor nodig?

Lees meer: Nov 2020: Na de verkiezingen gaan we afvallen

Oct 2020: Een boze professor

De Commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer nodigde vorige week twee professoren uit voor een rondetafelgesprek over biomassa. Eén ervan was voorstander van houtstook en de ander was tegen. De voorstander beschuldigde zijn opponent van “alternatieve feiten zoals Trump die hanteert,”[1] dus van leugens en verzinsels. Daar werd ik boos van. De Commissie had opmerkelijk veel sprekers uitgenodigd die vóór houtstook waren, [2] [3] maar daar werd ik niet boos over. Zo werkt politiek, er waren kennelijk Kamerleden die zo hun minister in bescherming wilden nemen. De sprekers vanuit de biomassabranche pleitten voor houtstook en ook hen nam ik dat niet kwalijk; ze worden door hun werkgever ingehuurd om de schoorsteen te laten roken, niet om de waarheid uit te dragen.

Lees meer: Oct 2020: Een boze professor

Mei 2019: Een beetje straling doet weinig kwaad

Aan het hof van de middeleeuwse koning was de hofnar de enige die ongestraft onaangename waarheden mocht uitspreken.[1] Tegenwoordig hebben we daar Arjen Lubach voor. Hij noemde kernenergie “een goed idee”.[2] Had hij gelijk?

Lees meer: Mei 2019: Een beetje straling doet weinig kwaad

Sept 2020: Laten we die 99 procent uit de krant houden

Jaarlijks verschijnen er ruim een miljoen medisch-wetenschappelijke artikelen. Daarvan raakt uiteindelijk 99% in de vergetelheid, ze blijken onbelangrijk of fout te zijn.[1] Maar in coronatijd veroorzaken nieuwe studies soms overhaaste, excessieve acties. Wat doen we daartegen?

Lees meer: Sept 2020: Laten we die 99 procent uit de krant houden

Juni 2020: Van gezonde voeding trekt een virus zich niets aan

Eet gezond, dat houdt je weerstand op peil. Dat is het enige corona-advies waar niemand aan lijkt te twijfelen. Maar is het waar? Gezond eten en drinken verkleint het risico op hartinfarct, vetzucht, diabetes en nog meer ziekten, maar helpt het ook tegen infectieziekten zoals corona?

Lees meer: Juni 2020: Van gezonde voeding trekt een virus zich niets aan

April 2020: Geen makke lammetjes

De Joodse Genealogische Kring vroeg zijn leden om korte biografieën van joden die actief waren geweest in het verzet. Toen ik inventariseerde wie van mijn familieleden verzetswerk had gedaan kwam ik op elf.[1]  Ik heb van acht van hen biografieën ingeleverd, twee moeten nog en één doet iemand anders. Ruw geschat deed aan mijn vaders kant een kwart van de mannen van zijn generatie illegaal werk.[2] Is dat representatief voor het aandeel van joden in het verzet?

Lees meer: April 2020: Geen makke lammetjes

Maart 2020: Spliterwten en slaolie

In 2007 had ik mijzelf en mijn familie grondig voorbereid op een vogelgrieppandemie. Die kwam niet. Naarmate de jaren vorderden voelde ik me steeds meer voor paal staan, maar dat is over. De coronacrisis illustreert dat viruspandemieën - inclusief vogelgriep – geen Doomsday fantasie zijn maar een reëel gevaar.

Lees meer: Maart 2020: Spliterwten en slaolie

Febr 2020: Schijnprecisiegeneeskunde

Wie alcoholica drinkt heeft meer kans op borstkanker.[i] Maar wat heb je aan die kennis? De meeste vrouwen krijgen zelfs van vier wijntjes per dag nog geen borstkanker. Je wilt weten of JIJ het krijgt als je drinkt. De gepersonaliseerde geneeskunde of precisiegeneeskunde streeft ernaar om ons per persoon te vertellen wat wij gaan krijgen en hoe we dat kunnen voorkomen. Gaat dat lukken?

Lees meer: Febr 2020: Schijnprecisiegeneeskunde

NRC 17-1-2020: Plantenbloed voor vegaburgers

Minder vlees eten vind ik moeilijk. De geest is gewillig, maar na drie dagen vleesloos krijg ik onweerstaanbare trek in een lamskarbonaadje. Gelukkig is er goed nieuws: dankzij een inventieve biochemicus komt er namaakvlees aan dat de smaak en het uiterlijk van echt vlees aardig benadert.

Lees meer: NRC 17-1-2020: Plantenbloed voor vegaburgers

NRC dec. 2019: Feiten zoeken zonder werkelijkheid

Een paar maanden geleden wachtte ik in spanning af of ik een uitnodiging zou krijgen van het Plan Bureau voor de Leefomgeving, het PBL.

Lees meer: NRC dec. 2019: Feiten zoeken zonder werkelijkheid

NRC 8 nov. 2019: Liever een zandwagen dan een zonnebank

Bouwend Nederland mag geen grond meer verplaatsen. Dat is vanwege de PFAS. De bouw had het al moeilijk vanwege de PAS, dat is de stikstofuitstoot; die vormt inderdaad een serieus probleem. Is PFAS ook een serieus probleem voor onze gezondheid?

Lees meer: NRC 8 nov. 2019: Liever een zandwagen dan een zonnebank

2019-04 Watervergiftiging

 “We drinken te weinig water!” Met die noodkreet richtte verzekeraar Menzis zich onlangs tot het Nederlandse volk. Slechts 15 procent haalt volgens Menzis de aangeraden zeven glazen water per dag.[1]Hebben we een probleem?

Lees meer: 2019-04 Watervergiftiging

2019-03 Greta heeft gelijk

 Afgelopen donderdag hielden de scholieren weer een klimaatmars. Ze hadden vrijwilligers van boven de 25 gevraagd om te helpen de orde te bewaren.[1] Ik gaf me op, dus ik liep met duizenden kinderen van Dam naar Museumplein. Elders ter wereld demonstreerden honderdduizenden scholieren voor het klimaat, en dat terwijl een half jaar geleden ‘klimaatstaking’ een onbekend woord was.[2] Maar toen kwam Greta.

Lees meer: 2019-03 Greta heeft gelijk

Kennis, Kunde, Kassa

Jongstleden dinsdag was ik bij een conferentie van de Tweede Kamer over samenwerking tussen wetenschap en bedrijven, en hoe goed dat is voor de economie.[i] Het geeft echter ook risico’s. Ik illustreer dat aan de hand van de voedingswetenschap, maar het geldt breder.[ii]

Lees meer: Kennis, Kunde, Kassa

Verrijking voor veganisten

Veganistisch eten is in de mode. Het kan heel gezond zijn, maar je loopt een risico dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Hoe is dat te voorkomen?

Lees meer: Verrijking voor veganisten

22 sept 2018, Jordan Peterson: taal redt ons uit de chaos

Jordan Peterson is de meest aanbeden én meest gehate internet-intellectueel van onze tijd.[i] Mij fascineert hij; ik heb zijn ‘12 Rules for Life’ gelezen en ik beluister bijna dagelijks voordrachten van hem op Youtube.[ii] [iii] Waarom roept deze man zulke emoties op, ook bij mij?

Lees meer: 22 sept 2018, Jordan Peterson: taal redt ons uit de chaos

10 maart 2018: Stem en geweten van de wetenschap

Diederik Samsom studeerde atoomenergie[i] in Delft, werd campagneleider bij Greenpeace, daarna politicus, en nu wordt hij een van de trekkers van het Klimaatakkoord. Het Klimaatakkoord moet aangeven hoe we binnen twaalf jaar onze uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 kunnen halveren, want dat is de ambitie van het nieuwe kabinet.[ii] Behalve Samsom zijn er nog vijf trekkers: drie ex-politici en twee zakenvrouwen. Samen gaan zij een Klimaatakkoord uitonderhandelen.

Lees meer: 10 maart 2018: Stem en geweten van de wetenschap

Hoe wordt voeding weer een wetenschap?

Dinsdag vroeg ik aan een zaal vol voedingswetenschappers: ‘Wie denkt er dat volgend jaar een voedingswetenschapper de Nobelprijs wint?’ Dat dacht niemand. Ik gaf ze gelijk; met de manier waarop tegenwoordig voedingsonderzoek wordt gedaan valt geen Nobelprijs te verdienen. Toch zijn er tussen 1904 en 1964 veertien Nobelprijzen voor Fysiologie of Geneeskunde toegekend voor voedingsonderzoek.[1] Waarom is een vijftiende onwaarschijnlijk, en is daar iets aan te doen?

Lees meer: Hoe wordt voeding weer een wetenschap?

16 dec 2017: Er ging een rilling door de zaal

Bij de formatie stonden ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar in hun opvattingen over euthanasie. Dat wordt weer actueel, want volgend jaar wordt dementie nummer 1 op de CBS-lijst van belangrijke doodsoorzaken.[1] Waarom is dementie zo toegenomen en wat heeft dat voor gevolgen?

Lees meer: 16 dec 2017: Er ging een rilling door de zaal

Hoe Blue Band verdwijnt uit Nederland

Mensen eten steeds meer roomboter en minder margarine; de margarineconsumptie daalde tussen 2011 en 2016 met twintig procent.[1] [2] De stijging van de roomboterconsumptie gaat met kleine beetjes, maar de trend is onmiskenbaar.[3] Die trend is wereldwijd; in de VS schakelde McDonald’s onlangs over op roomboter.[4] Dit gaat in tegen alle wetenschappelijke adviezen. Wat speelt hier?

Lees meer: Hoe Blue Band verdwijnt uit Nederland

6 okt 2017: wetenschap maakt meer kapot dan je lief is

Het is een onvergetelijke belevenis om het vioolconcert van Beethoven te horen spelen op een echte Stradivarius. Zo’n rijk, krachtig, verfijnd geluid![i] Maar helaas, dat is een illusie. In dubbelblinde testen, als niemand weet op welke viool er wordt gespeeld, klinkt een Stradivarius niet beter dan een modern instrument. Zelfs beroemde violisten merken geen verschil tijdens het spelen.[ii]

Lees meer: 6 okt 2017: wetenschap maakt meer kapot dan je lief is

2 sept 2017: atoombom op mug in Fipronil-zaak

Een maand geleden waren de media vol van de atoombommen van Kim Jong-un en de fipronil in eieren. Die atoombommen zijn we vergeten maar fipronil blijft nieuws. Was er echt gevaar? En heeft de NVWA het goed aangepakt?

Lees meer: 2 sept 2017: atoombom op mug in Fipronil-zaak

Fast fruit

Een paar weken geleden berichtte het CBS dat de Nederlandse consumptie van avocado’s sinds 2008 is verviervoudigd.[1] De CBS cijfers komen voor 2016 neer op slechts tien avocado’s per hoofd van de bevolking per jaar en volgens de consumptiecijfers van het RIVM is het nog minder, het is een niche-product voor hoog opgeleide vrouwen.[2] Maar de consumptie neemt wel fors toe. Waar komt die avocado-rage vandaan?

Lees meer: Fast fruit

Reactie Verzetsmuseum op 'Eetfabels uit de oorlog'

Het verzetsmuseum stuurde onderstaande reactie op mijn column over Eten in Oorlogstijd. Zie Facebook.com/martijnkatan van 5 mei 2017 voor mijn repliek

Lees meer: Reactie Verzetsmuseum op 'Eetfabels uit de oorlog'

6 mei 2017: Eetfabels uit de oorlog

In het Verzetsmuseum in Amsterdam is een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke boodschap: tot aan de Hongerwinter at men in de oorlog gezonder dan vóór de oorlog.[1] Is dat waar? Dat was even zoeken, maar ik ben er uit.

Lees meer: 6 mei 2017: Eetfabels uit de oorlog

4 maart 2017: De tragiek van Ancel Keys

Het voedingsonderzoek van de laatste 70 jaar heeft veel mensen voor een hartinfarct of beroerte behoed. Daar is echter nooit een Nobelprijs voor uitgereikt. Dat had best gemogen, en ik heb ook een kandidaat: de Amerikaan Ancel Keys. Maar die Nobelprijs gaat er niet komen.

Lees meer: 4 maart 2017: De tragiek van Ancel Keys

28 jan 2017: Geef je baby pindakaas

Ouders hebben talloze vragen over de gezondheid van hun baby, en de wetenschap heeft niet op alles een antwoord. Dan komen dokters en wetenschappers wel eens met een advies dat logisch klinkt maar uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Bijvoorbeeld het advies om baby’s voor de zesde maand geen vaste voeding te geven.

Lees meer: 28 jan 2017: Geef je baby pindakaas

24 dec 2016: Bescherm lage IQ’s tegen de slimmeriken

Ieder kind moet zich in Nederland ten volle kunnen ontplooien, ongeacht zijn achtergrond. Daar streeft de overheid al jaren naar, het ministerie heeft zelfs een website die Gelijke Kansen heet.[1] Toch nemen de verschillen tussen de sociale klassen toe, met name in gezondheid.[2] Dat is mede een gevolg van het gelijke-kansenbeleid. Hoe kan dat?

Lees meer: 24 dec 2016: Bescherm lage IQ’s tegen de slimmeriken

19 nov 2016: De ziel van de aardappel

Lang geleden kregen wij op het gymnasium een nieuwe biologieleraar. Tijdens de eerste les dachten we hem het vuur na aan de schenen te leggen met de vraag: ‘als je in een reageerbuis een exacte kopie van een plant zou maken, leeft die plant dan?’[1] We verwachtten gehakkel en gestamel maar hij was vooral verbaasd: natuurlijk zou een synthetische plant net zo levend zijn als een echte.

Lees meer: 19 nov 2016: De ziel van de aardappel

15 okt 2016: Sjoemelhout

De grote voedingshype van september was Green Happiness, een dieet om energieker, stralender en sexier te worden, met glanzend haar. De NRC liet de bedenksters ervan kritiekloos aan het woord en dat gaf grote opschudding. Rond diezelfde tijd zette onze regering een maatregel door[1] die bedoeld was tegen de uitstoot van CO2maar die het tegengestelde effect heeft. Geen sexy onderwerp, dus het trok nauwelijks aandacht. Maar het is belangrijker dan alle diëten van de wereld bij elkaar.

Lees meer: 15 okt 2016: Sjoemelhout

10 sept 2016: In alles zit suiker

Albert Heijn gaat in honderd huismerkprodukten het suikergehalte verlagen.[1] Daarmee komen ze tegemoet aan de zorgen over suiker en gezondheid. Die zorgen zijn reëel; frequent suiker eten veroorzaakt rotte tanden en suiker levert calorieën en kan dus dik maken. Mensen die dik zijn hebben meer kans op diabetes. Dat is geen specifiek effect van suiker, het is het teveel aan calorieën en de daaruit resulterende obesitas die diabetes veroorzaakt.

Lees meer: 10 sept 2016: In alles zit suiker

4 juni 2016: het ritueel van het rattenoffer

Toxicologen onderzoeken welke schadelijke stoffen er zitten in lucht, water en eten, hoe die stoffen werken en hoeveel we er binnen van mogen krijgen. Een belangrijk vak, maar de uitkomsten ervan zijn minder zeker dan ze lijken. Hoe serieus moet je waarschuwingen nemen over gif in eten? Dat illustreer ik met twee voorbeelden: MCPD en arsenicum.

Lees meer: 4 juni 2016: het ritueel van het rattenoffer

30 april 2016: Vechten over vetzuren

Onze voeding levert veertig essentiële voedingsstoffen: 13 vitamines, 16 mineralen, negen essentiële aminozuren en twee meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren, linolzuur en linoleenzuur.[1] Die moet je alle veertig eten om gezond te blijven. Hoeveel van elk, daar is discussie over. Sommige niet-wetenschappers mengen zich enthousiast in die discussie. Op Facebook krijg ik veel posts over linolzuur en linoleenzuur; vaak klinken die verontwaardigd, zelfs woedend. Vanwaar die emoties?

Lees meer: 30 april 2016: Vechten over vetzuren

19 maart 2016: Met vele korrels zout

Gewoon zout bestaat uit natriumchloride en dat verhoogt de bloeddruk. Daarentegen is kaliumchloride een zout dat de bloeddruk verlaagt. Sommige mensen vinden kalium bitter smaken maar de meesten proeven in geblindeerde smaaktests weinig verschil met gewoon zout.[1] Hoge bloeddruk veroorzaakt beroertes en hartinfarcten; vervangen van gewoon zout door kaliumzout verkleint dat risico. Waarom gebruiken dan niet meer mensen kaliumzout?

Lees meer: 19 maart 2016: Met vele korrels zout

6 febr 2016: Henk Kamp is geen Franciscus

Woensdag behandelt de Kamer het Energierapport van minister Kamp.[i] Het is een moedeloos makend stuk.

Lees meer: 6 febr 2016: Henk Kamp is geen Franciscus

16 jan 2016: De les van Professor Lepidus

Deze Kerst verkocht Albert Heijn weer wild zwijn. In 2014 verkochten ze dat niet, want wild zwijn komt uit Midden-Europa en er waren berichten over radioactiviteit in Duitse wilde zwijnen.[1] Die hadden paddenstoelen gegeten waar nog radioactief cesium van de Tsjernobylramp van 1986 in zat en bij radioactiviteit nemen we geen enkel risico. Hoeveel kans op kanker geeft zo’n portie radioactief besmette ‘Wildschweinbraten’?

Lees meer: 16 jan 2016: De les van Professor Lepidus

28 nov 2015: de grootse absurditeit van Job

In september 1967 kreeg ik een brief van de nieuwe studentenrabbijn, dat hij graag kennis wilde maken.[1] Vreemd. Drie jaar eerder had ik een poging gedaan om naar Israël te emigreren, dat mislukte omdat ik me in het Joodse land niet thuis voelde, dus had ik in gedachten mijn lidmaatschap van het bijbehorende volk opgezegd, en nu dit.

Lees meer: 28 nov 2015: de grootse absurditeit van Job

7 nov 2015: wat als roker stopt met vlees ...

Afgelopen woensdag kwamen de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad uit. Leveren die houvast te midden van de voedingshypes?

Lees meer: 7 nov 2015: wat als roker stopt met vlees...

NRC Opinie 29-10-2015: Vleeswaren en darmkanker

Lees dit alleen als u toch al gezond leeft

Het rapport over vlees van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO[i] is opgesteld door competente wetenschappers die alle onderzoek over vlees en kanker hebben gewogen en doorgerekend. Hebben ze gelijk dat ham en worst darmkanker veroorzaken? En hoeveel zou het uitmaken als je daarmee stopt?

Lees meer: NRC Opinie 29-10-2015: Vleeswaren en darmkanker

19 sept 2015 Vitamine D: vooral het idee

Van september tot april, als de r in de maand was, kreeg ik als kind dagelijks levertraan. Dat is olie geperst uit vissenlevers. Ik kokhalsde ervan maar het moest; kindertjes hadden voor de groei van hun botten vitamine D nodig en dat zat in levertraan.

Lees meer: 19 sept 2015 Vitamine D: vooral het idee

6 juni 2015: de wet van eraf en eraan

Toen ik als student meedeed aan de Maagdenhuisbezetting had ik het leerboek Thermodynamica van Fowler en Guggenheim bij me. Thermodynamica is energieleer. Ik vond dat fascinerend en ik had er de volgende ochtend college over.
Jaren later stapte ik over naar de voeding en daarvoor leek dit soort natuurkundige kennis overtollig, maar bij mijn vetzuchtonderzoek kwam de energieleer weer van pas. Ik moest weten hoeveel je aankomt van honderd kilocalorieën (kcal) extra.

Lees meer: 6 juni 2015: de wet van eraf en eraan

2 mei 2015: Wankelend Eieradvies

Honderd jaar geleden ontdekten artsen van de Keizerlijke Militaire Academie in Sint Petersburg dat ze bij konijnen vernauwingen van de slagaders konden veroorzaken door ze eieren, melk en vlees te voederen.[1] Dat bleek veroorzaakt te worden door een rubberachtige stof genaamd cholesterol die uitsluitend in dierlijk voedsel voorkomt.

Lees meer: 2 mei 2015: Wankelend Eieradvies

28 maart 2015: Het is te stil rond puistjes

Jeugdpuistjes – acne in dokterstaal[1] – is een weesziekte. Dat betekent dat er weinig onderzoek naar wordt gedaan, met name naar de effecten van voeding. Hoe kan dat?

Lees meer: 28 maart 2015: Het is te stil rond puistjes

21 februari 2015: Stiekem ben ik een docent

Stiekem ben ik een docent
Soms vraag ik me af waarom ik in de krant schrijf. Uit ijdelheid? Natuurlijk, dat ook. Mensen herkennen mij en complimenteren mij met mijn columns, dat is leuk. Maar vaak gaat dat zo:

Lees meer: 21 februari 2015: Stiekem ben ik een docent

17 januari 2015: Verarmd voedsel

Volgens het Zeeuwse waterleidingbedrijf Evides zitten er te weinig mineralen in ons moderne voedsel. Dat kunnen we aanvullen door hun kraanwater te drinken, zolang dat tenminste niet te ver onthard wordt.[1] Het bedrijf werd vanwege die advertentie prompt voor de Reclame Code Commissie gedaagd door een fabrikant van ontharders. Daarover straks meer, maar eerst de vraag: zitten er minder mineralen en andere voedingsstoffen in ons eten dan vroeger? Is dat erg? En zo ja, wat is ertegen te doen?

Lees meer: 17 januari 2015: Verarmd voedsel

8 november 2014: In melk zit geen nieuws

Soms word ik moe van het nieuws over voeding. Vorige week bijvoorbeeld: ‘Dood door veel melk’.[1] Wat daar beweerd werd kon gewoon niet. Waarom verschijnen er zoveel cowboyverhalen over voeding in de media?

Lees meer: 8 november 2014: In melk zit geen nieuws

4 oktober 2014: Zin in vaste rituelen

Terwijl u dit leest ben ik aan het vasten. Niet om af te vallen of mijn lichaam te zuiveren van gifstoffen want daar doe ik niet aan. Ik vast vanwege Jom Kippoer, de joodse Grote Verzoendag.

Lees meer: 4 oktober 2014: Zin in vaste rituelen

28 juni 2014: Heimwee naar Quinoa

‘Gezond eten zonder brood, kan dat? Wat denk jij?’ Dat vraagt het Voedingscentrum op zijn site.[1] Het klinkt alsof onze voorlichters het zelf niet meer weten, maar uiteindelijk bevelen ze toch zes boterhammen per dag aan.[2]

Lees meer: 28 juni 2014: Heimwee naar Quinoa

24-5-2014: Laat die datum staan!

Staatssecretaris Dijksma heeft de EU overgehaald om de houdbaarheidsdatum op koffie, rijst en pasta af te schaffen.[1] 'Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent’, zegt ze.[2] Koffie, rijst en pasta is een begin, uiteindelijk moeten er meer houdsbaarheidsdata weg.[3] Dat is een aardig klinkend idee dat niet gaat helpen.

Lees meer: 24-5-2014: Laat die datum staan!

19 april 2014: Gentech is voer voor illusies

Gentech is voer voor illusies

Genetisch gemodificeerd voedsel, ook bekend als GMO of gentech, kent vóór- en tegenstanders.[1] De voorstanders zeggen dat er zonder gentechgewassen hongersnood komt. De tegenstanders zeggen dat gentechvoedsel ons ziek maakt, het milieu ruïneert en de macht over ons eten uitlevert aan multinationals. Wie heeft gelijk?

Lees meer: 19 april 2014: Gentech is voer voor illusies

15-02-2014 Ook Bach deed aan zelfplagiaat

Misstappen van wetenschapperszijn een hot topic in de media.[1]Ik zou daar blij mee moeten zijn want berichtgeving over wetenschap mag best wat kritischer; te vaak gaan juichende persberichten over de nieuwste wetenschappelijke doorbraak kritiekloos de krant in.

Lees meer: 15-02-2014 Ook Bach deed aan zelfplagiaat

08-01-2014 Poep van de buurvrouw als medicijn

Hoe zou u het vinden als een dokter de ontlasting van uw buurvrouw via een slangetje in uw darmen liet lopen? Walgelijk? Wacht maar tot u een infectie met Clostridium difficile oploopt. Dan smeekt u om een fecestransplantatie; zo heet ‘poep van een ander’in dokterstaal.

Lees meer: 08-01-2014 Poep van de buurvrouw als medicijn

13 december 2014: Op je gezondheid

Ik kan me verheugen op het heffen van de glazen bij de kerstmaaltijd. Gezondheid! Mag je dat ook letterlijk nemen? Is wijn gezond? Of beter gezegd: is alcohol gezond, want wijn, bier en sterke drank doen hetzelfde.[1] Stofjes uit rode wijn hebben geen bewezen effect.[2]

Lees meer: 13 december 2014: Op je gezondheid

03-01-2014 Daar gaat m'n DNA methode

Er bestaan maar twee manieren van onderzoek: observeren en experimenteren. Observeren is kijken, experimenteren is ingrijpen. In mijn vak bestaat sinds een jaar of twintig nog een derde methode: een vorm van kijken die werkt als experimenteren.

Lees meer: 03-01-2014 Daar gaat m'n DNA methode

23-11-2013 Onmetelijk verleidelijk

  • eten
  • voedingsadvies
Is mayonaise gezond of kunnen we het beter vermijden? Vroeger wist ik het, maar nu niet meer.

Lees meer: 23-11-2013 Onmetelijk verleidelijk

19-10-2013 Extra taks op sap en frisdrank

In principe kun je van allerlei etenswaren dik worden. Er is echter één type voedingsmiddel waarvan het dikmakend effect wetenschappelijk is bewezen en dat is suikerhoudende dranken, dus frisdrank, limonade en sap. Moeten we daar dus accijns op gaan heffen? In Nederland bestaat al een ‘frisdrankbelasting’ van vier à vijf cent per liter, maar anders dan de naam suggereert geldt die voor alle alcoholvrije dranken inclusief groentesap en bronwater. De regering stuurt binnenkort een voorstel naar de Tweede Kamer om deze belasting te verhogen naar zes à acht cent[i]. Kan de Kamer hier iets beters van maken, zodat niet alleen de schatkist maar ook onze gezondheid ervan profiteert?

Lees meer: 19-10-2013 Extra taks op sap en frisdrank

14-09-2013 De nieuwe cijfers van de keizer

Lang geleden verschenen aan het hof van de keizer twee kleermakers die beweerden dat ze wonderbaarlijke kleren konden maken. De stof ervan was prachtig maar hij was uitsluitend zichtbaar voor mensen die geschikt waren voor hun baan; incompetente of domme mensen zagen niets. In werkelijkheid waren er helemaal geen kleren; de kleermakers knipten met grote scharen in de lucht en naaiden met naalden zonder draad. Van keizer tot paardenknecht durfde niemand echter toe te geven dat hij niets zag, en de volgende dag schreed de keizer naakt door de stad terwijl alle omstanders luidkeels zijn nieuwe gewaad bewonderden.[i]

Lees meer: 14-09-2013 De nieuwe cijfers van de keizer

De fietstunnel is onmisbaar

Martijn B. Katan, Marjolein de Lange

De fietspassage onder het Rijksmuseum is na tien jaar weer open. Wat heeft Amsterdam er aan? Komen er geen ongelukken van?

Lees meer: De fietstunnel is onmisbaar

22-06-2013 Zoete verhaaltjes

Het grote EU-rapport over de zoetstof aspartaam komt er aan, in november moet het klaar zijn.[1]Dat is later dan gepland, maar de Europese Voedsel Veiligheids Autoriteit EFSA laat niets onbeproefd om consensus te krijgen over dit heikele onderwerp. Wat is aspartaam? Is het goed of slecht?[2] En wat maakt het tot zo’n precair onderwerp?

Lees meer: 22-06-2013 Zoete verhaaltjes

18-05-2013 Het hele verhaal

Mijn bestand met publicaties bevat een aantal met het trefwoord ‘aborted’, dat betekent ‘afgelast’. Het zijn stukken waar ik ooit aan ben begonnen en die zijn verzand. Iedere wetenschapper heeft van die ongepubliceerde stukken. Hoe erg is het als onderzoek niet wordt gepubliceerd?

Lees meer: 18-05-2013 Het hele verhaal

13-04-2013 Abrikozenpitten

Een gepensioneerd reumatoloog uit Bergen op Zoom die op zaterdag koekjes bakt in een lunchroom,vroeg me of er gemalen abrikozenpitten door de koekjes mochten. Als je de pit van een abrikoos openbreekt komter een kern tevoorschijn die er uit ziet als een amandel en die net zo smaakt. Officieel is het afval maar het komt uit de natuur, en dan is het toch veilig? Niet dus.

Lees meer: 13-04-2013 Abrikozenpitten

09-03-2013 De linolzuur-tapes

Een dieet met veel linolzuur verhoogt de kans op een hartinfarct.Dat rapporteerden de Amerikanen Ramsden en Hibbeln vorige maand in de British Medical Journal,[1] en dat terwijl deskundigen al 50 jaar adviseren om juist méér linolzuur te eten. Moeten die voedingsadviezen op de helling?

Lees meer: 09-03-2013 De linolzuur-tapes

  1. 27-01-2013 Lekker vechten
  2. 04-01-2013 Worteltjes en kanker
  3. 24 - 11 - 2012 Op fosfaatjacht
  4. 20 oktober - Col hors Catégorie

Pagina 1 van 2

  • 1
  • 2
afvallen alcohol antibiotica brood cholesterol diabetes EFSA Eieren Eiwit eten gezond Gezondheidsclaims groenten hart hartinfarct hersenen ijzer kanker katan koken melk rauw Suiker supplementen vitamine vitamines voeding voedsel wetenschap zwangerschap