[1] De officiële grens is 0.8 ug/kg per dag, dat is 50 ug/d voor een volwassene van 62.5 kg en 5 ug/d voor een baby van 6.25 kg. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), 2016. Risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food. EFSA Journal 14 (5), 4426.
[2] Zie boven, EFSA 2016 p. 77: ‘Observations in humans’.
[3] A.J. Lehman, O.G. Fitzhugh. 100-fold margin of safety. Association of Food and Drug Offices U.S.Q. Bulletin, 18 (1954), pp. 33–35. Dorne et al hebben vijftig jaar later geprobeerd een rechtvaardiging voor dit getal te vinden: Dorne, J.L.C.M. 2005. Human variability in xenobiotic metabolism and pathway-related uncertainty factors for chemical risk assessment: a review. Food and Chemical Toxicology 43, 203–216.
[4] Wikipedia. Human sacrifice in Aztec culture. https://en.wikipedia.org/wiki/Human_sacrifice_in_Aztec_culture
[5] De uitkomsten van dierproeven voorspellen slecht wat dezelfde stoffen doen bij mensen. Zie:
Perel, P. 2007. Comparison of treatment effects between animal experiments and clinical trials: systematic review. BMJ 334, 197.
van der Worp, H.B. 2010. Can Animal Models of Disease Reliably Inform Human Studies? PLoS Med 7, e1000245.
Willett, W.C. 2011. Combating Environmental Causes of Cancer. New England Journal of Medicine 364, 2266–2268.
Ames, B.N. 1995. The causes and prevention of cancer. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 92, 5258–5265.
Robertson, D.G., 2008. The Muddle of Models: What You Donʼt Know Can Hurt You. Chem. Res. Toxicol. 21, 1917–1922.
Dourson, M.L. 2001. Using Human Data to Protect the Public’s Health. Regulatory Toxicology and Pharmacology 33, 234–256.
Van Oosterhout, J.P.J. 1997. The Utility of Two Rodent Species in Carcinogenic Risk Assessment of Pharmaceuticals in Europe. Regulatory Toxicology and Pharmacology 25, 6–17.
Olson, H. 2000. Concordance of the Toxicity of Pharmaceuticals in Humans and in Animals. Regulatory Toxicology and Pharmacology 32, 56–67.
[6] Ikeda, M., 1996. Comparison of clinical picture between Yusho/Yucheng cases and occupational PCB poisoning cases. Chemosphere, Chlorinated Dioxins, PCB and Related Compounds 1994-II 32, 559–566.
[7] European Food Safety Authority, 2012. Update of the monitoring of levels of dioxins and PCBs in food and feed. EFSA Journal 10 (7), 2832. “Average exposure to NDL-PCB indicators was estimated to be between 4.3 and 25.7 ng/kg b.w. per day”. Voor iemand van 60 kg is 25 ng/kg/d 548 microgram per jaar.
[8] De LD50 voor een muis van 20 g is ca 7 pg. Voor een mens van 60 kg zou dat 21 ng zijn, dus 50 mensen per microgram. Frevert, J., 2010. Content of Botulinum Neurotoxin in Botox®/Vistabel®, Dysport®/Azzalure®, and Xeomin®/Bocouture®. Drugs R D 10, 67–73.
[9] EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), 2009. Scientific Opinion on Arsenic in Food. EFSA Journal 7, 1351.
[10] Dit betreft naast eiwit en vezel de mineralen kalium en ijzer en de vitamines B1, B6 en foliumzuur. Ik heb de gehaltes berekend per 100 kcal en op die basis brood vergeleken met rijstwafels en met gekookte bruine rijst. Bronnen: NEVO; USDA nutrient database; Bundes Lebensmittel Schluessel BLSII31 (Duitsland); Willems, M.A.W. 1987. Voedingsmiddelenanalyses van de vakgroep Humane Voeding en het Rijks- Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwprodukten - deel 8: Alternatieve voedingsmiddelen. Landbouwuniversiteit, Wageningen.