Niet alleen is Keys al 13 jaar dood, maar een prijs voor hem zou ook leiden tot woeste protesten. Zelfs een vooraanstaande hoogleraar uit Leiden zegt in interviews nu dat Keys zich grotendeels heeft vergist en suggereert dat hij mede verantwoordelijk is voor de huidige epidemie van obesitas en diabetes.[1] Daarmee echoot hij in beleefde bewoordingen de mening van duizenden internetbloggers die Keys uitmaken voor rotte vis. Ik word daar steeds verontwaardigder over.
Wat was Keys voor iemand? Niet een heel gezellige of tactvolle man. Wel moedig en visionair. Een vechter. Als scholier liep hij weg van huis om in Arizona drie maanden in een grot te werken, waar hij overdag vleermuizenmest in zakken schepte en ’s nachts naar de sterren keek.[2] Als jonge wetenschapper organiseerde hij een expeditie naar de top van de Aucanquilcha in Chili om hoogteziekte te bestuderen. Hij liet zich op 6.176meter hoogte bloed afnemen door een meegekomen arts; die stortte direct daarna in en overleefde het ternauwernood.[3] In 1944 startte hij een experiment waarbij 36 mannen zich in zijn laboratorium een half jaar lang vrijwillig lieten uithongeren. Het Amerikaanse leger wilde hieruit leren wat voor eten ze nodig hadden voor de miljoenen uitgehongerde Europeanen. Moest het speciaal voedsel zijn, voorverteerd en met extra eiwit en vitamines? Het werd de beste hongerstudie ooit en hij blijft actueel. Als klimaatverandering en overbevolking bij ons ooit tot hongersnood leiden zullen de inzichten in Keys’ boek ‘Human Starvation’ levensreddend blijken.[4]
In de naoorlogse jaren was het grote Amerikaanse gezondheidsprobleem niet hongersnood maar hartaanvallen. Keys maakte van de relatie tussen voeding en hartinfarct zijn levenswerk. De Amerikanen dachten dat voor een man van middelbare leeftijd een hartaanval even onvermijdelijk was als haaruitval, maar Keys had op zijn expedities naar Japan, Afrika, Italië en Finland geleerd dat het aantal hartinfarcten enorm verschilde tussen landen. Er was begin jaren vijftig al het een en ander bekend over aderverkalking en hartinfarct, en Keys bracht de uitkomsten van dat onderzoek aan slagaders, proefdieren, patiënten, gezonde vrijwilligers en bevolkingen bij elkaar. Hij verklaarde de verschillen in infarcten tussen landen uit verschillen in het cholesterolgehalte van het bloed, en die weer uit verschillen in voeding. In het begin dacht hij dat de hoeveelheid vet bepalend was,[5] maar al snel ontdekte hij dat het ging om de soort vet: hard, verzadigd vet uit vlees, zuivel en harde margarines verhoogde het cholesterol, onverzadigd vet uit olie verlaagde het.[6] Dat werd bevestigd in de grote studie die hij eind jaren vijftig startte in zeven landen. Mannen in Japan aten nauwelijks vet en mannen op Kreta heel veel maar de sterfte aan hartinfarcten was in beide groepen laag. Dat kwam omdat het vet op Kreta allemaal olijfolie was.[7]
Hij werd bestormd met vragen van consumenten, dus schreef hij in 1959 met zijn vrouw een boek over voeding.[8] Ik heb dat boek pas aangeschaft en ik word er een beetje mismoedig van. Waarom schrijf ik nog boeken over voeding als Keys alles zestig jaar geleden al wist? Eet geen margarines vol gehard vet, drink wijn voor je plezier maar niet voor je gezondheid, vermijd bewerkt voedsel vol suiker, eet minder zout, meer verse groenten, fruit en vis, weinig verzadigd vet maar wel plantaardige olie, zorg voor een gezond gewicht en beweeg. En voor geval u dacht dat het mediterrane dieet iets nieuws was: in 1975 publiceerde hij ‘How to Eat Well and Stay Well the Mediterranean Way’, vol mediterrane recepten.[9]
Keys werd bewonderd door zijn medewerkers en gehaat door zijn tegenstanders. Dat is begrijpelijk: hij zei wat hij dacht, zijn kritiek was hard en hij onderbouwde die zo grondig dat opponenten weinig weerwoord hadden.[10] Dat stak. De zuivel- en de vleesindustrie deden er alles aan om zijn werk te ondergraven, want wat hij schreef was slecht voor hun winsten. Maar degenen die hem nu beschuldigen hebben zijn publicaties zelfs nooit gelezen. Ze praten elkaar na en beweren dat Keys vet demoniseerde en de weg vrijmaakte voor frisdrank en fast food vol koolhydraten.[11]
De tijd heeft Keys gelijk gegeven en hem tegelijk overbodig gemaakt: cholesterol wordt tegenwoordig massaal verlaagd met medicijnen en weinig mensen gaan nog op middelbare leeftijd dood aan een hartaanval. Maar zonder de synthese die Keys aanbracht in het denken over de oorzaken van het hartinfarct was dat misschien niet gebeurd. Het gouden tijdperk van het vitamineonderzoek leverde tot 1940 dertien Nobelprijzen op.[12] Keys vertegenwoordigt het zilveren tijdperk dat erop volgde, met het onderzoek naar voeding en hart- en vaatziekten. Wat mij betreft had hij een Nobelprijs verdiend.
[1] Joël De Ceulaer, De Morgen, 24 januari 2017 p. 16, citeert Prof. Hanno Pijl, LUMC: “De oekaze tegen vet kwam uit de Verenigde Staten”, vertelt Pijl. “Van onderzoeker Ancel Keys, die uit een beroemde studie in zeven verschillende landen concludeerde dat vooral vetten het risico op een hartaanval verhogen. Hij vergiste zich grotendeels, maar zijn onderzoek vormde de basis voor het voedingsadvies tot eind jaren negentig. Als gevolg van dat advies zijn we meer koolhydraten gaan eten, en daarvan kennen we vandaag de risico’s beter.” [Volgens Prof. Pijl zijn die risico’s wellicht kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.]
In een ander interview plaatst Prof Pijl kanttekeningen bij Keys’ integriteit:
Feeling GOLD. Beter eten, gezonder leven. 20 april 2016. http://www.purepascale.com/nl/beter-eten-gezonder-leven
Maar waarom krijgen wij dan het advies ‘Haal je energie vooral uit koolhydraten en eet weinig vet’?
“Het advies is er gekomen door de beroemde Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys. Uit zijn beruchte zevenlandenstudie in de jaren 70 bleek destijds dat het consumeren van verzadigd vet leidde tot hart- en vaatziekten. De boodschap was dus: ophouden met verzadigd vet. Maar als je iets weghaalt, moet er wat anders voor in de plaats komen en dat waren de koolhydraten. Ook voor de smaak begon de industrie toen massaal koolhydraten en suikers in allerlei producten te stoppen. Dat is de belangrijkste reden waarom wij nu zo veel koolhydraten eten.”
Hoe kijkt men nu aan tegen het advies van Ancel Keys?
“Er is inmiddels heel veel kritiek gekomen op die zevenlanden studie, die zou niet helemaal correct zijn verlopen.”
In een ander interview plaatst Prof Pijl kanttekeningen bij Keys’ integriteit:
Feeling GOLD. Beter eten, gezonder leven. 20 april 2016. http://www.purepascale.com/nl/beter-eten-gezonder-leven
Maar waarom krijgen wij dan het advies ‘Haal je energie vooral uit koolhydraten en eet weinig vet’?
“Het advies is er gekomen door de beroemde Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys. Uit zijn beruchte zevenlandenstudie in de jaren 70 bleek destijds dat het consumeren van verzadigd vet leidde tot hart- en vaatziekten. De boodschap was dus: ophouden met verzadigd vet. Maar als je iets weghaalt, moet er wat anders voor in de plaats komen en dat waren de koolhydraten. Ook voor de smaak begon de industrie toen massaal koolhydraten en suikers in allerlei producten te stoppen. Dat is de belangrijkste reden waarom wij nu zo veel koolhydraten eten.”
Hoe kijkt men nu aan tegen het advies van Ancel Keys?
“Er is inmiddels heel veel kritiek gekomen op die zevenlanden studie, die zou niet helemaal correct zijn verlopen.”
[2] Keys A. Adventures of a medical scientist – Sixty years of research in thirteen countries. 1999 (autobiografie), p. 4
[3] Keys A. Adventures of a medical scientist – Sixty years of research in thirteen countries. 1999 (autobiografie), p. 18.
[4] Keys, A. et al, 1950. The Biology of Human Starvation. University of Minnesota Press.
[5] Keys, A., 1953. Atherosclerosis: a problem in newer public health. J Mt Sinai Hosp N Y 20, 118–139.
[6] Keys, A., Anderson, J.T., Grande, F., 1957. Prediction of serum-cholesterol responses of man to changes in fats in the diets. Lancet 2, 959.
[7] Keys, A., 1970. Coronary heart disease in seven countries. XVII. The Diet. Circulation 41, I-172-175.
[8] Ancel & Margaret Keys. Eat Well and Stay Well. Doubleday, 1959.
[9] Keys AB, Keys M. How to Eat Well and Stay Well the Mediterranean Way. 1975.
Introduction, p 4: Keys’ aanbevolen dieet voor de preventie van hartinfarcten, Een * verwijst naar het recept, verderop in het boek. ‘We much enjoyed our sampling of the ordinary food of the common Neapolitans— Homemade minestrone* (vegetable soup); pasta in endless variety, always freshly cooked, served with tomato sauce and a sprinkle of cheese, only occasionally enriched with some bits of meat, or served with a little local sea food without any cheese; a hearty dish of beans and short lengths of macaroni {pasta e fagioli*); lots of bread never more than a few hours from the oven and never served with any kind of spread; great quantities of fresh vegetables; a modest portion of meat or fish perhaps twice a week; wine of the type we used to call "Dago red" in San Francisco; always fresh fruit for dessert. Years later, when called on to devise diets for the possible prevention of coronary heart disease we looked back and concluded it would be hard to do better than imitate the diet of the common folk of Naples in the early 1950s’
Introduction, p 4: Keys’ aanbevolen dieet voor de preventie van hartinfarcten, Een * verwijst naar het recept, verderop in het boek. ‘We much enjoyed our sampling of the ordinary food of the common Neapolitans— Homemade minestrone* (vegetable soup); pasta in endless variety, always freshly cooked, served with tomato sauce and a sprinkle of cheese, only occasionally enriched with some bits of meat, or served with a little local sea food without any cheese; a hearty dish of beans and short lengths of macaroni {pasta e fagioli*); lots of bread never more than a few hours from the oven and never served with any kind of spread; great quantities of fresh vegetables; a modest portion of meat or fish perhaps twice a week; wine of the type we used to call "Dago red" in San Francisco; always fresh fruit for dessert. Years later, when called on to devise diets for the possible prevention of coronary heart disease we looked back and concluded it would be hard to do better than imitate the diet of the common folk of Naples in the early 1950s’
[10] Bijv. Keys, A., Grande, F., Anderson, J.T., 1974. Bias and misrepresentation revisited: Perspective on saturated fat. Am J Clin Nutr 27, 188.
Keys, A., 1971. Sucrose in the diet and coronary heart disease. Atherosclerosis 14, 193–202.
Keys, A., 1971. Sucrose in the diet and coronary heart disease. Atherosclerosis 14, 193–202.
[11] Keys betitelde frisdrank als de vijand van een evenwichtige voeding. Eat Well and Stay Well 1959, p. 91. De volgende artikelen laten zien hoe onjuist de aanvallen op Keys zijn:
David Katz, Huffington Post 2016, Mechanics of Metabolism Maintenance: Cars, Keys, and Karelia, www.huffingtonpost.com/david-katz-md/mechanics-of-metabolism-m_b_9888534.html
Joel Cahn, Huffington Post 2016, The Posthumous Assassination of Dr. Ancel Keys. www.huffingtonpost.com/entry/the-posthumous-assassination-of-dr-ancel-keys_us_58581561e4b0d5f48e165198
David Katz, Huffington Post 2016, Mechanics of Metabolism Maintenance: Cars, Keys, and Karelia, www.huffingtonpost.com/david-katz-md/mechanics-of-metabolism-m_b_9888534.html
Joel Cahn, Huffington Post 2016, The Posthumous Assassination of Dr. Ancel Keys. www.huffingtonpost.com/entry/the-posthumous-assassination-of-dr-ancel-keys_us_58581561e4b0d5f48e165198
[12] Kenneth J. Carpenter. The Nobel Prize and the Discovery of Vitamins www.nobelprize.org/nobel_prizes/themes/medicine/carpenter/ Het enige onderzoek van na 1940 was dat van Hodgkin, die in 1956 de structuur van vitamine B12 oploste. Carpenter noemt ook Woodward, maar die heb ik geschrapt omdat zijn synthese van B12 gebeurde toen hij de prijs al had. Todd heb ik eveneens geschrapt, omdat hij de prijs kreeg voor iets anders dan zijn werk aan vitamine B12. Pavlov (1904) moet misschien nog worden toegevoegd, voor zijn ontdekkingen over de spijsvertering ("in recognition of his work on the physiology of digestion, through which knowledge on vital aspects of the subject has been transformed and enlarged"). Dan wordt het totaal aantal Nobelprijzen voor voedingsonderzoek 14.