Martijn Katan heeft een geweldig dieet bedacht, waardoor je echt gewicht verliest. Terwijl je toch gewoon alles mag blijven eten.

Het afvalemmer dieet

Wat is griep ook alweer? En wat doe je als overheid als er een grieppandemie komt? Niet je kop in het zand steken, vindt Martijn Katan.

Grieppandemie

Moderniseren van planten is niet nieuw. Tussen onze tarwe en het wilde gras waar het mee begon zit tienduizend jaar ontwikkelingswerk. Kleeft er nu echt gevaar aan gentech soja?

Gentechsoja mag

Per 1 september heeft de Vrije Universiteit een nieuwe cateraar. Sindsdien moet je voor een pakje melk langdurig in de rij staan, dus breng ik mijn melk nu mee van huis, in een beker.

Melamine en de kredietcrisis

Twee weken terug organiseerde Fortis voor vijftig van zijn makelaars en directieleden een uitstapje met diner in het Hôtel de Paris in Monaco (1)

Truffels in Monte Carlo

Twee weken terug was het Nationale Schoolontbijt. Een half miljoen kinderen kregen ’s morgens vroeg op de basisschool een klassiek Hollands ontbijt geserveerd.

Onwetenschappelijk ontbijten

De gemiddelde Nederlander gelooft wel in Iets maar niet in God, en als hij/zij vast is dat om af te vallen. Vooral sapvasten is populair.

Vasten als functioneringsgesprek

Aan de vraag wat gezond eten is werk ik nu 32 jaar, en met plezier, maar soms bekruipt mij twijfel. Tijdens een bespreking over de vetzuchtepidemie dwalen mijn gedachten af naar de zandweg langs de Zambezi waar ik deze zomer reed met mijn dierbaren.

The Big Man

At u broccoli en spruitjes tegen kanker? Bent u daarmee gestopt nu het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in zijn nieuwe rapport zijn uitspraken over groenten en kanker afzwakt? En vraagt u zich nu af waarom de deskundigen elke tien jaar iets anders vertellen? Laat het me uitleggen.

Spruitjes

Van uw mond naar uw anus loopt een pijp die aan beide zijden is afgesloten door een kringspier. Die pijp heet uw maagdarmkanaal.

Probiotica

Het Voedingscentrum, dat namens de overheid voorlichting geeft over eten, had een aanvaring met Iglo. Het ging over vissticks met spinazie.

Nitraat

Na New York hebben nu ook Seattle en Philadelphia het gebruik van onnatuurlijk transvet in eetgelegenheden verboden. Wat is er onnatuurlijk aan transvet, en maakt natuurlijk of onnatuurlijk eigenlijk iets uit voor de gezondheid?

Natuurlijk transvet

‘Irreële gedachten van een groot en gemakkelijk gewichtsverlies met een daarbij behorende wereld van succes, vele vrienden en een goede baan moeten worden uitgebannen.’
Dit citaat is niet van mij, maar van vetzuchtspecialist professor Mathus-Vliegen. Het gaat over chirurgische maagverkleining. Bevordert maagverkleining het levensgeluk van extreem dikke mensen?

Maagbandje

De controle van de overheid op vlees en veetransporten schiet zwaar tekort. Hoe is dat zo gekomen?

Keuringsdienst van Wat?!

Dertig jaar geleden werden er twee belangrijke ontdekkingen gedaan over alcohol: alcoholische dranken voorkomen hartinfarcten, en ze veroorzaken borstkanker. Het nieuws over alcohol en het hart werd snel populair.

De kerk schudden.

Voor mij is de eerste wet van de voedingsleer: te veel van iets gezonds is ongezond. Caroteen is daarvan een mooi voorbeeld. Caroteen is de oranje stof uit worteltjes. Officieel heet het beta-caroteen, en het zit behalve in worteltjes ook in donkergroene groentes zoals boerenkool, broccoli en spinazie.

Het Wortelsap-dilemma

Asperges worden al sinds de oudheid beschouwd als een voedingsmiddel dat libido en potentie bevordert. Een flinke asperge lijkt immers op een stijve penis. Hetzelfde geldt voor bleekselderij, prei – een favoriet van keizer Nero als we het mogen geloven – en met een beetje goede wil ook voor de ginsengwortel.

Aspergetijd

Dinsdag over een week begint de islamitische vastenmaand, de ramadan. Een godsdienstige moslim mag dan vanaf het begin van de ochtendschemering tot aan het ondergaan van de zon niets eten of drinken. Begin september is dat van zes uur ’s ochtends tot half negen ’s avonds.

De droogte van de ramadan

Houdt u ook van chocola? Er is geen voedingsmiddel waar mensen zo naar kunnen hunkeren. Vrouwen nog meer dan mannen. Wat zit er in chocola?

Chocoholic

Veel mensen slikken geneesmiddelen voor kwalen die je ook kunt bestrijden met gezond eten.

Calorieëntax

Over de feestdagen ben ik twee kilo aangekomen. Daardoor is mijn Body Mass Index gestegen tot 25, en nu heb ik een begin van overgewicht. Volgens sommigen is een beetje overgewicht gezond. Ik geloof daar niet in.

Buikje

Tussen 1997 en 2004 hebben Nederlandse dokters tweeëntwintig baby’s door euthanasie uit een ondraaglijk en uitzichtloos lijden verlost. Dat lijden werd veroorzaakt door de meest ernstige vorm van open ruggetje of waterhoofd.

Brood met foliumzuur