Asperges worden al sinds de oudheid beschouwd als een voedingsmiddel dat libido en potentie bevordert. Een flinke asperge lijkt immers op een stijve penis. Hetzelfde geldt voor bleekselderij, prei – een favoriet van keizer Nero als we het mogen geloven – en met een beetje goede wil ook voor de ginsengwortel.

Eieren lijken op flink uitgevallen testikels, en de populariteit van mosselen en oesters als afrodisiacum is wellicht te danken aan hun gelijkenis met het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Allemaal leuk en onschuldig. Het geloof dat het eten van de hoorn van de rinoceros en van de penis van de tijger de potentie verhoogt komt voort uit dezelfde gedachtewereld, maar is minder onschuldig. Het draagt bij aan de uitroeiing van deze dieren.

Dit soort magisch denken is zo oud als de mensheid. In de alternatieve geneeskunde leeft het voort als de signatuurleer. Die zegt dat niervormige bladen goed zijn voor de nieren en walnoten goed voor de hersenen. De gedachte erachter is: “Je bent wat je eet”, maar een mens is juist niet wat hij eet. De spijsvertering demonteert ieder voedingsmiddel tot steeds dezelfde honderd onderdelen. Eiwitten worden verknipt tot aminozuren, koolhydraten tot suikers en vetten tot vetzuren. Vitamines en mineralen hoeven niet verknipt te worden. Verder bevatten planten allerlei unieke stoffen, maar de meeste daarvan worden door het lichaam snel via urine of ontlasting naar buiten gewerkt.

Verschillende soorten eten leveren dus verschillende hoeveelheden op van steeds dezelfde onderdelen. Vergelijk het met krantenartikelen die je ongeacht de inhoud allemaal kunt verknippen tot 26 hoopjes met letters. Van het eigene van de asperge blijft aan het eind van de spijsvertering niets over. Desondanks kan een zinnenprikkelende maaltijd van oesters en asperges best werken. Potentie is voor een groot deel emotie, en suggestie doet wonderen.

Maar potentie is niet alleen emotie, het is ook een kwestie van bloedvaten en zenuwen. Een erectie ontstaat namelijk doordat de penis wordt volgepompt met bloed. Als de slagadertjes die naar de penis leiden verstopt raken kan er niet genoeg bloed worden aangevoerd en blijft de erectie uit. Ook beschadiging van de zenuwen in het onderlichaam leidt tot impotentie. De helft van de mannen boven de 40 heeft problemen met het krijgen van een erectie. Deels is dat een relatieprobleem, maar bij veel mannen zijn bloedvaten en zenuwen aangetast.

Dat kun je met voeding voorkomen mits je vroeg genoeg begint. Het is een lange-termijn project, want het gaat niet om een quick fix, maar om het tegengaan van de achteruitgang bij het ouder worden.

Verstoppingen van de bloedvaten van de penis hebben dezelfde oorzaak als verstoppingen van de slagaders van het hart of in de hersenen. De boosdoeners zijn sigaretten roken, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Tegen de laatste drie kun je wat doen door gezond te eten. Voor het cholesterol heb je zachte vetten en oliën nodig, en niet teveel vette worst, volle melk en kaas. Groenten, magere melk en magere yoghurt zijn goed voor de bloeddruk, kaliumzout is beter dan gewoon zout, matig met de alcohol, u kent het rijtje wel. Vooral een gezond gewicht is belangrijk. Een dikke buik verhoogt niet alleen het cholesterol en de bloeddruk maar ook de kans op diabetes. Bij diabetes heb je teveel suiker in het bloed en suiker beschadigt bloedvaten en zenuwen. Dat achteruitgaan van de zenuwgeleiding merk je het eerst aan het verlies van gevoel in de voeten, maar ook de geleiding van prikkels naar de penis wordt slechter.

Te hoge gehalten aan bloedsuiker en cholesterol en een te hoge bloeddruk veroorzaken in de loop van tientallen jaren vernauwingen van de slagaders in het hart en de hersenen, en ook in de penis. Vandaar dat impotentie net als het hartinfarct eerder optreedt bij dikke, rokende mannen.

Als je gezond eet, slank blijft en niet rookt heb je kans dat je ook op hoge leeftijd nog lekker vrijt. Geniet dus van de asperges zolang ze er zijn, maar doe het kalm aan met de botersaus.

Uit: De Volkskrant, katern Hart en Ziel, 14 juni 2008.