Gentechsoja mag
Het verlossende woord daarover moet komen van EFSA, de Europese
Autoriteit voor Voedselveiligheid. EFSA heeft het moeilijk. Ze zijn
gestationeerd ergens in Italië “in the middle of nowhere”,
ze hebben te veel werk en te weinig mensen, en ze worden door de
politiek onder druk gezet (1). Die druk is niet wat u denkt: het zijn
de tegenstanders van genetisch gemodificeerde landbouw zoals Italië en
Oostenrijk die EFSA pressen om een negatief oordeel over gentech te
vellen. EFSA houdt echter de rug recht en blijft bij zijn conclusie:
aan gentech soja kleeft geen gevaar. Is dat waar?
Om dat te kunnen beoordelen moet je eerst beseffen dat er van planten
en dieren, net als van auto’s, doorlopend nieuwe modellen verschijnen.
Uiterlijk blijven die planten en dieren hetzelfde– tenzij de consument
ineens blauwe paprika’s wil–, maar van binnen worden ze door kwekers en
fokkers doorlopend gemoderniseerd. De markt vraagt om meer weerstand
tegen insecten en schimmels, hogere opbrengst en langere houdbaarheid,
en de kwekers leveren dat.
Dat moderniseren van planten is niet nieuw. Tussen onze tarwe en het
wilde gras waar het mee begon zit tienduizend jaar ontwikkelingswerk.
De ontwikkeling van nieuwe modellen van planten en dieren gaat de
laatste honderd jaar wel sneller, net als die van voertuigen en wapens.
Oorspronkelijk werden appels of koeien alleen veranderd door kruisen,
waarbij je uit de onderdelen van twee ouders een nieuw kind bouwt. Het
DNA dat de eigenschappen van een organisme bepaalt, kan ook spontaan
veranderen door een mutatie. Zo kan een zwarte moedermuis ineens een
wit mutantje werpen. Sinds het midden van de vorige eeuw helpen kwekers
de natuur een handje door het DNA te muteren met radioactieve of
kankerverwekkende chemicaliën; veel planten en dieren die we dagelijks
eten zijn op die manier ontstaan.
En toen kwam 30 jaar geleden de moderne biotechnologie. Die werkte
subtieler dan de klassieke veredeling, maar je kon er een levend wezen
ingrijpend mee veranderen. Europeanen vonden dat een eng idee. Na 30
jaar lijken die moderne planten en beesten echter niet gevaarlijker te
zijn dan de klassieke modellen. Je kunt weliswaar met behulp van
biotechnologie giftig voedsel maken, maar een whiskyfabriek zou ook
Molotovcocktails kunnen maken en toch gebeurt dat niet. Gentechvoedsel
dat aan alle Europese regels voldoet is niet gevaarlijk.
Toch blijft Greenpeace tegen gentech. Eén van hun argumenten is dat je
nooit 100% zeker weet of het geen kwaad kan. Dat is waar, maar mijn
fietsstuur kan ook afbreken en toch blijft ik daar niet voor thuis. In
theorie kan alles om ons heen breken, ontsporen of ontploffen, maar met
goede regels en controleurs houden we dat redelijk in de hand.
Greenpeace zegt ook dat de biotechnologie te veel macht over ons eten
verschaft aan industrieën zoals Monsanto. Dat is een reëel risico, maar
het verbieden van gentechvoedsel helpt daar niet tegen. Het is alsof je
als leraar het kopiëren van internet wilt voorkomen door alleen
werkstukken te accepteren die met de hand zijn geschreven. De scholier
haalt zijn materiaal toch van internet en schrijft alleen het
eindresultaat met de pen over. Datzelfde gebeurt nu met gentech. In
plaats van gentech krijgen we nu cisgenese en reverse breeding (2), die
leiden tot nieuwe planten en dieren zonder te tellen als genetische
modificatie. Het verzet tegen deze ontwikkeling is futiel. De rest van
de wereld is al lang om, en Europa zal volgen.
Verzet tegen de moderne biotechnologie helpt niet om onze
voedselvoorziening veilig te stellen voor de Monsanto’s van deze
wereld. Wat we moeten doen is het kapitalisme stevig onder controle
houden met wetgeving en toezicht in plaats van te vertrouwen op
marktwerking. Regeringen moeten niet terugtreden maar optreden.
Intussen kunnen onze varkens en wij zelf gentechsoja eten zonder gevaar
voor de gezondheid.
Voetnoten:
1. De problemen bij EFSA kwamen in de publiciteit naar aanleiding van
de kritische afscheidsbrief van wetenschappelijk directeur Herman
Koëter aan EFSA. Zie
Voor
de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de biotechnologie zie:Achtergrondstudies Trendanalyse Biotechnologie 2007 – Kansen en Keuzes.
2. Gezamenlijke notitie van de Commissie Biotechnologie bij Dieren
(CBD), de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) en de
Gezondheidsraad. Mei 2007. P 75-77.