alt

{play}katan/bnr/2008-05-08-BNR-Beauty-foods.mp3{/play}

BNR: Ze zijn al een tijdje op de markt: pillen waardoor je er mooier uit zou gaan zien. De cosmetische industrie slaat er een aardig slaatje uit. Maar er zitten nog wel haken en ogen aan.  Nutricosmetica worden ze genoemd, of beauty foods. In Japan begonnen deze schoonheidspillen ooit aan hun opmars en de laatste jaren zijn ze ook een bekend verschijnsel in de Nederlandse drogisterijen. Het lijkt zo simpel. Je neemt een paar pillen en je huid wordt strakker en bruiner, je haar wordt glanzender en rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Martijn Katan gelooft er niet veel van.

Katan: Wat ik gezien heb van die beauty foods is voornamelijk het creëren van illusies en reclame. Er is nauwelijks of geen serieus wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het werkt.

BNR: Er zijn een hele hoop van dit soort beauty pillen. Een klein deel van deze producten bevat caroteen. Dat is een stofje waar je bruin van wordt. Volgens Katan werkt dat dan weer wel.

Katan: Dat je er bruin van wordt is waar. Daar heb je geen nutricosmetica voor nodig. Caroteen is de oranje stof in worteltjes. Als je iedere dag een liter wortelsap drinkt word je huid bruin-oranje, alleen raad ik dat niet aan. Er is veel onderzoek gedaan naar caroteen in verband met kanker. Dertig jaar geleden dacht men dat caroteen de kans op kanker verlaagde. Dat is dramatisch misgelopen, want het bleek dat mensen die extra caroteen kregen juist meer kanker kregen. Het waren vooral mensen die sigaretten rookten of in de asbestindustrie hadden gewerkt en die daardoor een verhoogde kans op longkanker hebben. Die mensen bleken van caroteen nog meer longkanker te krijgen.

BNR: Kortom, je wordt er wel lekker bruin van, van dat caroteen, maar kanker zou een bij-effectje kunnen zijn. Niet echt aan te raden dus.

Katan: Te veel caroteen is niet veilig. Al die andere beauty foods, daar is geen duidelijke informatie over of ze kwaad kunnen of niet. Maar sommige bevatten megadoses vitamines, en met te grote hoeveelheden vitamines moet je uit kijken.

BNR: Je kunt je ook afvragen: wat is mooi? Maar goed, niet al deze beauty foods bevatten caroteen. De groep die deze beauty foods gebruikt is behoorlijk groot en wordt ook steeds groter.

Katan: Dat is een groeiende groep. Er is pas een Nederlands boek over verschenen en je ziet dat ook grote firma’s er in geinteresseerd raken. Coca Cola bijvoorbeeld verkoopt in Japan een drankje dat Love Body heet. Ze wekken de suggestie dat een vrouw er grotere borsten van krijgt. Nestlé werkt samen met L’Oreal voor het maken van drankjes en capsules die onder het L’Oreal merk worden verkocht. Het is big business aan het worden.

BNR: En om nou te zeggen dat het werkt? Volgens Martijn Katan is het lariekoek, wat ze ook beloven.

Katan: Strakkere huid, een betere uitstraling, dat zijn de gebruikelijke reclames voor cosmetica. Ik geloof niet dat er ook maar eentje serieus heeft bewezen dat je van hun drankje of pilletje minder rimpels krijgt of dat je er op een andere objectief aantoonbare manier mooier van wordt.