alt

{play}katan/bnr/2008-04-24-BNR-Hongerstaking.mp3{/play}
 
BNR: Een paar dagen vasten is natuurlijk niet slecht voor een mens. Hoe lang kan je nu eigenlijk zonder water en eten? En waar ga je uiteindelijk aan dood?

Katan: Een gezonde volwassene kan in het algemeen twee weken zonder eten, want daar zijn we op gebouwd. We hebben daarvoor voedselvoorraden in ons lijf. Na vier weken hongeren zijn die voorraden grotendeels op en na acht weken zonder eten zijn de meeste mensen dood.

BNR: Drinken is een veel groter probleem. Zonder vocht houd je het niet lang vol.

Katan: Wij zijn kennelijk gebouwd op omgevingen waar eten zo nu en dan schaars was maar waar altijd drinken was. Een riviertje, een bron. Als je pakweg twee, drie dagen niets drinkt ben je dood. Als het heet is gaat het sneller. Langer dan drie dagen kun je niet zonder drinken.

BNR: Maar je kan dus rustig een paar dagen de maaltijd laten staan om wat gewicht kwijt te raken?

Katan: Als je een flinke hoeveelheid vet hebt kun je lang zonder eten of beter gezegd: zonder calorieën. Iemand van 120 kg kan maanden teren op zijn voorraden.

BNR: Pas op hoor, helemaal zonder gevaar is het niet. Er zijn echt een paar dingen waar je op moet letten met een hongerdieet.

Katan: een probleem dat je wel tegen komt na een maand hongeren is dat bepaalde vitamines opraken. Als je die niet aanvult word je ziek door een vitaminetekort.

BNR: En nog een probleem, je wordt er erg inactief van.

Katan: Mensen die hongeren kruipen in een hoekje, met hun hoofd in hun schoot en hun armen om hun knieen. Ze zitten te suffen en zijn nergens meer in geinteresseerd.

BNR: Hoe zit het met de sex?

Katan: Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben Amerikaanse onderzoekers uitgezocht wat er in iemands lichaam gebeurt als je hem uithongert. Daar deden vrijwilligers aan mee, dienstweigeraars. Dat waren gezonde jonge kerels, maar na een paar weken te weinig eten hadden ze geen enkele interesse meer in vrouwen.

BNR: U hoort het. Het klinkt allemaal buitengewoon onaantrekkelijk en ik kan het u dan ook niet aanraden. Ik weet niet wat u doet maar ik neem wel wat vaker de trap.