alt


{play}katan/bnr/2008-05-22-BNR-Asperges.mp3{/play}
 
BNR: Niets zo lustopwekkend als verse asperges. Althans, dat doet de mythe ons geloven. Maar klopt die bewering? Zitten er potentieverhogende stoffen in asperges?

Katan: Daar is geen bewijs voor. Het is ook niet zo waarschijnlijk. Het idee dat asperges potentie bevorderen berust op de gelijkenis tussen een asperge en een stijve penis,met het topje van de asperge als de eikel. Magisch denken dus. Dat stamt uit de oudheid. Serieus wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan.

BNR: Asperges zouden vol vitamine E zitten en dat verkopen sexshops zelfs als supplement. Weer een fabel?

Katan: Het is interessant hoe dat verhaal over vitamine E en potentie in de wereld is gekomen. Als je vrouwelijke ratten te weinig vitamine E in hun voer geeft en ze worden zwanger, dan gaan de rattenfoetusjes na korte tijd dood in de baarmoeder. Dus vitamine E is nodig voor de vruchtbaarheid van moederratten. Potentie van de vaderrat is ook nodig voor voortplanting en vruchtbaarheid, dus vitamine E is goed voor de potentie. Zo zit die redenering in elkaar maar hij klopt natuurlijk voor geen meter.

BNR: Hoe zit het dan met oesters, chocola, ginseng en paling?

Katan: Bij chocola is het wel uitgezocht, en dat blijkt niet te werken. Ja, het werkt wel als je je geliefde een doosje met haar favoriete chocolaatjes geeft en haar lief aankijkt. Daar zal ze vast wel opgewonden van worden. Maar als je haar een bos van haar favoriete bloemen geeft werkt dat net zo. Die stofjes in chocola doen niets. Voor oester geldt hetzelfde en eigenlijk voor alle voedingsmiddelen die hiervoor worden aangeprezen, zoals spaanse peper. Het prikkelt wel maar het leidt niet tot een erectie.

BNR: De helft van de mannen boven de veertig heeft potentieproblemenen. Zouden zij baat kunnen hebben bij dat placebo-effect?

Katan: Er zijn twee oorzaken waardoor iemand impotent kan zijn. Het kan emotioneel zijn: hij heeft geen zin of hij is bang. Dan kan zo’n placebo goed werken. Maar bij de meeste mannen die impotent zijn is het een kwestie van bedrading en leidingen die stuk zijn. Zenuwen en bloedvaten dus.

BNR: Want een te hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, sigaretten en ouderdomsdiabetes als gevolg van slechte voeding beschadigen de zenuwen en bloedvaten die naar de penis leiden. Dus toch maar aan de gezonde asperges?

Katan: Je kunt niet ineens het probleem oplossen, van de ene seconde op de andere. Je kunt wel aan lange-termijn planning doen en zeggen: ‘ik wil nu gezond eten zodat ik nog heel lang prettig kan vrijen’.

BNR: En matigen met alcohol want.....

Katan: Alcohol leidt tot begeerte en opwinding. Maar het leidt niet tot een erectie. Als je jarenlang te veel drinkt, krijg je hoge bloeddruk en dat beschadigt de bloedvaten, ook die in de penis.