{play}katan/bnr/2008-04-17-BNR-Vegetarisme.mp3{/play}
Katan: Een deel van de voedselcrisis komt simpelweg doordat men in China en India vlees wil eten, net als wij.
BNR: Om al die extra monden te voeden, moeten er veel meer koeien en varkens bijkomen. Dat levert problemen op.
Katan: Je kunt op dezelfde hoeveelheid grond veel meer eten maken door granen of soja te verbouwen en die op te eten dan door er een koe op te laten grazen. Of door graan te verbouwen en dat in een koe stoppen. Uiteindelijk hou je dan veel minder eten over dan wanneer je dat graan zelf opeet.
BNR: Te weinig voedsel dus voor al die mensen. Zou het vegetarisme dan een oplossing zijn? Kunnen mensen niet veel beter vleesloos gaan eten?
Katan: Ja, vegetarisch kan heel gezond zijn, alleen moet je dan beter letten op de rest van wat je eet. In vlees zitten een aantal dingen die je niet zo gemakkelijk uit ander voedsel haalt. Vlees is een belangrijke bron van ijzer. IJzer zit ook in plantaardige levensmiddelen maar het wordt daaruit moeilijk opgenomen. Het ijzer uit groente of brood gaat voor het grootste gedeelte met de ontlasting de WC in, terwijl het ijzer uit vlees goed wordt opgenomen in het lichaam.
BNR: Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om aan dat ijzer te komen zonder dat je bij de slager langs hoeft.
Katan: Er zijn vleesvervangers waar ijzer aan is toegevoegd. Dat staat op het etiket. In sojaproducten als tempeh of tahoe zit wat ijzer. Verder zit het in noten, groene groenten en volkorenbrood. In appelstroop zit niet heel veel ijzer maar er is appelstroop waar extra ijzer aan is toegevoegd. Dat is een goede bron. Het helpt om sinaasappelsap bij het eten te drinken, want plantaardig ijzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Koffie en thee doen het omgekeerde, die remmen de ijzeropname.
BNR: Geen probleem dus, vleesloos door het leven gaan? Volgens Katan niet, al moet je als vegetarier wel opletten.
Katan: Vegetariers hebben een wat lagere ijzervoorraad in hun lichaam dan vleeseters. Maar ze hebben daar niet echt last van. Dus ja, je kunt zonder vlees als je genoeg andere ijzerrijke voedingsmiddelen eet. Zink is hetzelfde verhaal. Ook zink komt vooral uit vlees. In volkorenproducten, bonen, noten en zaden zit ook zink. Ook daar hebben vegetariers uiteindelijk wat minder van in hun lichaam. Wederom, ze lijken er niet veel last van te hebben.
BNR: Hoe zit het met Katan zelf? Is hij een vleeseter of een part-time of misschien volledig vegetarier?
Katan: Ik eet een keer of drie per week een bescheiden stukje vlees. Dat kan ook kip zijn, of parelhoen. Verder zo nu en dan vis en zo nu en dan vegetarisch.