alt

{play}katan/bnr/2008-03-27-BNR-transvet.mp3{/play}
 

BNR: Een lekker patatje met mayo, een zak chips of zelfs een koekje, ze kunnen vol met ongezonde transvetten zitten. Ik vroeg BNRs voedingsdeskundige Martijn Katan, wat transvetten nu precies zijn.

Katan: Transvetten zijn een onderdeel van vet. Van nature komt er in vet weinig transvet voor. Het meeste transvet wordt gemaakt in fabrieken waar men vloeibare oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie hard maakt. Bij dat harden ontstaan transvetten.
 
BNR: Volgens Martijn Katan zijn die hartstikke ongezond.
 
Katan: Die transvetten verhogen het slechte cholesterol in je bloed en verlagen het goede cholesterol. Daardoor hebben ze een vrij fors effect op je kans op een  hartinfarct.
 
BNR: Niet eten dus, die ongezonde transvetten. Maar waar zitten ze nu precies in?
 
Katan: Ooit zat er een hele hoop transvet in ons eten. Vijfentwintig jaar geleden waren Nederlanders wereldkampioen transvet eten; wij aten er zo’n vijftien gram per dag van. Sinds Mensink en ik het effect van transvet op het cholesterol ontdekten, is de hoeveelheid transvet in eten sterk teruggelopen. Op dit moment is het in Nederland nog maar weinig en het gaat nog verder terug.
 
BNR: Gelukkig dus, dat we ze steeds minder tegenkomen in ons eten. Maar waar moet je als liefhebber van de vette happen nou op letten wil je niet teveel transvetten binnenkrijgen?
 
Katan: Je kunt op internet opzoeken of jouw snackbar in gezonde, vloeibare olie bakt De site heet www.friturenindehoreca.nl. Sommige snackbars hebben een bordje aan de deur waarop staat: “Wij bakken in vloeibare olie”. Je kunt het ook gewoon vragen. Ik heb in het restaurant van de Vrije Universiteit waar ik werk, gevraagd: “Mag ik eens kijken waar jullie de kroketten in bakken?”. Toen kwamen ze heel ijverig aan met een fles met vloeibare olie. Daardoor wist ik dat ze in gezonde olie bakten. Ik denk dat de meeste snackbars je best willen laten zien waar ze in bakken.
 
BNR: Gewoon even vragen dus. Helaas is het niet zo gemakkelijk voor andere producten waarin transvetten kunnen zitten. Want hoe kom je erachter welk koekje of welke chips geen transvetten bevatten?
 
Katan: Daar kom je als gewone burger niet achter. Als je er verstand van hebt kun je aan de ingrediëntenlijst wat aflezen, maar als gewone consument lukt je dat niet. Je zult moeten afwachten tot het eruit gehaald is. Wat dat betreft lopen we achter bij de Verenigde Staten waar je het gehalte transvet op het etiket kunt lezen.
 
BNR: Misschien is het dan maar het beste om voorlopig gewoon niet teveel te snoepen. Hoewel dat soms best moeilijk is, om van die lekkere chips af te blijven.