{play}katan/bnr/2008-03-27-BNR-transvet.mp3{/play}
BNR: Een lekker patatje met mayo, een zak chips of zelfs een koekje, ze kunnen vol met ongezonde transvetten zitten. Ik vroeg BNRs voedingsdeskundige Martijn Katan, wat transvetten nu precies zijn.
Katan: Transvetten zijn een onderdeel van vet. Van nature
komt er in vet weinig transvet voor. Het meeste transvet wordt gemaakt in
fabrieken waar men vloeibare oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie hard maakt.
Bij dat harden ontstaan transvetten.
BNR:
Volgens Martijn Katan zijn die hartstikke ongezond.
Katan: Die transvetten verhogen het slechte cholesterol in je
bloed en verlagen het goede cholesterol. Daardoor hebben ze een vrij fors
effect op je kans op een hartinfarct.
BNR:
Niet eten dus, die ongezonde transvetten. Maar waar zitten ze nu precies in?
Katan: Ooit zat er een hele hoop transvet in ons eten.
Vijfentwintig jaar geleden waren Nederlanders wereldkampioen transvet eten; wij
aten er zo’n vijftien gram per dag van. Sinds Mensink en ik het effect van
transvet op het cholesterol ontdekten, is de hoeveelheid transvet in eten sterk
teruggelopen. Op dit moment is het in Nederland nog maar weinig en het gaat nog
verder terug.
BNR:
Gelukkig dus, dat we ze steeds minder tegenkomen in ons eten. Maar waar moet je
als liefhebber van de vette happen nou op letten wil je niet teveel transvetten
binnenkrijgen?
Katan: Je kunt op internet opzoeken of jouw snackbar in
gezonde, vloeibare olie bakt De site heet www.friturenindehoreca.nl. Sommige
snackbars hebben een bordje aan de deur waarop staat: “Wij bakken in vloeibare
olie”. Je kunt het ook gewoon vragen. Ik heb in het restaurant van de Vrije
Universiteit waar ik werk, gevraagd: “Mag ik eens kijken waar jullie de
kroketten in bakken?”. Toen kwamen ze heel ijverig aan met een fles met
vloeibare olie. Daardoor wist ik dat ze in gezonde olie bakten. Ik denk dat de
meeste snackbars je best willen laten zien waar ze in bakken.
BNR:
Gewoon even vragen dus. Helaas is het niet zo gemakkelijk voor andere producten
waarin transvetten kunnen zitten. Want hoe kom je erachter welk koekje of welke
chips geen transvetten bevatten?
Katan: Daar kom je als gewone burger niet achter. Als je er
verstand van hebt kun je aan de ingrediëntenlijst wat aflezen, maar als gewone
consument lukt je dat niet. Je zult moeten afwachten tot het eruit gehaald is.
Wat dat betreft lopen we achter bij de Verenigde Staten waar je het gehalte transvet
op het etiket kunt lezen.
BNR: Misschien is het dan maar het beste om voorlopig gewoon niet teveel
te snoepen. Hoewel dat soms best moeilijk is, om van die lekkere chips af te
blijven.