alt


{play}katan/bnr/raw foods_tcm19-33822.mp3{/play}

BNR: Raw food is dé nieuwe trend op eetgebied. En niet alleen dat, het lijkt wel bijna een religieuze sekte zoals de aanhangers er zich aan onderwerpen.

Katan: Ik geloof niet dat iemand geteld heeft hoeveel Raw foodies er in Nederland zijn, maar het zoemt wel rond dus het is redelijk populair. De mensen die het doen hebben inderdaad een haast religieuze overtuiging dat dit goed is.

BNR: Bijna religieus dus, die Raw foodies. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Katan: Het houdt in dat je niets eet wat verhit is geweest op meer dan 48 graden. Je mag niets bakken of koken, en ook geen brood eten, want brood is gebakken. Dat is een probleem, want rauwe granen zijn slecht verteerbaar. Het komt er op neer dat deze mensen rauwe groenten en fruit eten, en soms wat granen waar ze warme lucht overheen hebben geblazen. Als je 100 procent rauw eet is de keuze beperkt.

BNR: Groente en fruit, dat klinkt gezond. Rauwkost kan toch ook bijna niet ongezond zijn?

Katan: Rauwkost is prima. Groente en fruit zijn in flinke hoeveelheden heel gezond. Maar als je alleen maar groente en fruit eet, kom je essentiele voedingsstoffen tekort. Raw food eters hebben tekorten aan vitamine B12, ijzer, zink en kalk. Je ziet aan hun botten dat die te weinig kalk bevatten. Verder vallen ze flink af, wat voor sommige mensen goed is maar wat ook dat kan doorslaan. Sommige van die vrouwen zijn zo mager dat ze niet meer menstrueren. Dat is geen goed teken.

BNR: Raw food dieet is dus helemaal niet zo gezond als het op het eerste oog lijkt. Brood, vlees en zuivel zitten vol stoffen die je lichaam hard nodig heeft.

Katan: Door uitsluitend Raw food te eten ontzeg je jezelf een aantal voedingsstoffen die je lichaam niet kan missen. Op den duur is dat niet gezond.

BNR: Niet doen dus, de hele dag alleen maar aan zo’n stengel bleekselderij knagen.