play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2012-02-11-Glucosamine-kniepijn-en-de-apotheek.mp3{/play} 

Glucosamine is een voedingssupplement. Het wordt gebruikt tegen kniepijn en pijn in andere gewrichten zoals heupen en vingers. Veel mensen hebben daar permanent pijn en moeten de hele dag pijnstillers slikken. Kniepijn komt door slijtage van het kraakbeen, en in kraakbeen zit glucosamine. Dan klinkt het logisch dat glucosamine slikken goed voor je kraakbeen is. Maar het is de vraag of die glucosamine ooit in je knieën terecht komt.

De enige test of het werkt is om het een paar maanden aan iemand met kniepijn te geven en na te vragen hoe het met de pijn gaat. Dat soort onderzoek moet dubbelblind worden gedaan, want pijn is erg gevoelig voor suggestie. Daarom krijgt in zo een onderzoek de helft van de patiënten glucosamine en de andere helft een pil die er net zo uit ziet maar waar niks in zit. Er zijn tientallen van die studies gedaan met duizenden patiënten, en als je ze allemaal bij elkaar optelt is het effect twijfelachtig. Misschien doet het iets, misschien niet.[1] De Nederlandse specialisten raden aan om het te proberen.[2] Baat het niet dan schaadt het niet. Alleen gaat dat voor glucosamine niet op. Tenminste , als iemand tegelijk met die glucosamine, geneesmiddelen slikt tegen trombose. Bloedverdunners worden die genoemd, middelen zoals Marcoumar of Sintrom. Die gaan de bloedstolling tegen zodat je geen propjes in de bloedvaten krijgt. Mensen met hart- en vaatziekten moeten dat soms de rest van hun leven slikken. Die bloedverdunning moet niet doorschieten. Dan krijg je een bloedneus of in het ergste geval een maagbloeding of hersenbloeding.[3] Dat is een beruchte bijwerking van bloedverdunners, en nu kom ik weer terug bij glucosamine en de kniepijn: dat doorschieten lijkt vaker te gebeuren als mensen tegelijk met de bloedverdunners glucosamine slikken.[4]

Veel kruiden en supplementen hebben effect op geneesmiddelen, zodat die te hard gaan werken, of juist te weinig.[5] Misschien is het een idee om bij uw volgende bezoek aan de apotheek een lijstje mee te nemen met daarop alles wat u slikt aan kruiden en supplementen. Dat stoppen ze in de computer en die controleert of die kruiden effect hebben op uw geneesmiddelen. Dan kunt u tenminste veilig uitproberen of glucosamine bij u helpt tegen kniepijn.



[1] Towheed TE, Maxwell L, Anastassiades TP, et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(2):CD002946.

Wandel S, Jüni P, Tendal B, Nüesch E, Villiger PM, Welton NJ, et al. Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis. BMJ. 2010;341:c4675. 

[2] Nederlandse Orthopaedische Vereniging. 2007. Richtlijn: Diagnostiek en behandeling van heup- en knieartrose. 

[3] Landefeld CS, Beyth RJ. Anticoagulant-related bleeding: Clinical epidemiology, prediction, and prevention. The American Journal of Medicine. 1993 Sep;95(3):315–28. 

[4] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion - Statement on the safety of glucosamine for patients receiving coumarin anticoagulants. EFSA Journal 2011;9(12):2473. doi:10.2903/j.efsa.2011.2473

Knudsen JF, Sokol GH. Potential Glucosamine-Warfarin Interaction Resulting in Increased International Normalized Ratio: Case Report and Review of the Literature and MedWatch Database. Pharmacotherapy. 2008 Apr;28(4):540–8.

[5] Jiang X, Williams KM, Liauw WS, Ammit AJ, Roufogalis BD, Duke CC, et al. Effect of St John’s wort and ginseng on the pharmacokinetics and pharmacodynamics of warfarin in healthy subjects. British Journal of Clinical Pharmacology. 2004 May 1;57(5):592–9.

Yue Q-Y, Bergquist C, Gerdén B. Safety of St John’s wort (Hypericum perforatum). The Lancet. 2000 Feb 12;355(9203):576–7.