play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2012-01-28-Dolle-honing.MP3{/play}  
 
Ik heb een strikvraag. Eet u liever natuurlijke honing zo uit de honingraat, of fabriekshoning uit de supermarkt? U kiest vast natuurlijke honing. Dat klinkt beter, en er worden allerlei gezond makende effecten aan toegeschreven.[1] Toch moet je uitkijken met eten rechtstreeks uit de natuur. Honing is een goed voorbeeld.

Artsen van een ziekenhuis in Istanboel beschreven dat er in de loop van een paar maanden 21 mensen met spoed moesten worden opgenomen die allemaal dezelfde symptomen hadden. Het waren vooral mannen. Ze waren duizelig, ze konden niet meer goed op hun benen staan en vaak klopte hun hart onregelmatig.[2] [3]Precies hetzelfde werd twee en een half duizend jaar eerder beschreven door de Griekse generaal Xenofon. Hij marcheerde in 400 voor Christus met een leger dwars door Turkije en weer terug. Hij schreef er een boek, in het Grieks. Dat heb ik op het gymnasium nog moeten vertalen. Ergens in Turkije veroverden de soldaten een paar dorpen waar bijen werden gehouden. Ze vraten zich vol met honing en toen leek het alsof ze zwaar dronken waren geworden. [4]  Ze konden niet meer op hun benen staan, ze kotsten, hun darmen liepen leeg, en uiteindelijk lagen ze met honderden voor dood op de grond. De volgende dag knapten ze weer op.

De patiënten van het ziekenhuis in Istanboel hadden ook honing gegeten. Een speciale soort, afkomstig van de kust van de Zwarte Zee. Die honing wordt dolle honing genoemd. Intussen weten we waarom je ziek wordt van die honing. De nectar waar bijen die honing van maken komt van rododendron, dat zijn die grote donkergroene struiken die in het voorjaar zo mooi bloeien. Ze bevatten een gif dat grayatoxine heet, dat zit in de bloemen en dus in de honing. Dat is waar de soldaten van Xenophon ziek van werden. In fabriekshoning zit het niet, daar gaat geen rododendronhoning in.

Waarom eten Turkse mannen dolle honing als er bekend is dat je er ziek van wordt? Dat is omdat ze hopen er een erectie van te krijgen. Dolle honing wordt in Turkije aangeprezen als een soort Viagra, en er zijn altijd weer mannen van middelbare leeftijd die daar intrappen.[5] Natuurlijk kan geen kwaad denken ze. Mooi wel, dus.[1] Redding uit de raat. Waarom honing meer dan gezond is.  De Pers 8 juni 2010.

Google geeft bij zoeken op Honing Gezond 531000 hits.

[2] Demir H, Denizbasi A, Onur O. Mad Honey Intoxication: A Case Series of 21 Patients. ISRN Toxicology. 2011;2011:1–3. Dit betrof 13 mannen en 8 vrouwen. In het algemeen zijn het meer mannen dan vrouwen die worden opgenomen met vergiftiging door dolle honing, zie Demircan et al 2009 (voetnoot 5)

[3] Koca I, Koca AF. Poisoning by mad honey: A brief review. Food and Chemical Toxicology. 2007 Aug;45(8):1315–8.

[4] Xenophon. Anabasis.Boek 4, deel 7. Engelse vertaling: 

[5] Demircan A, Keleş A, Bildik F, Aygencel G, Doğan NÖ, Gómez HF. Mad Honey Sex: Therapeutic Misadventures From an Ancient Biological Weapon. Annals of Emergency Medicine. 2009 Dec;54(6):824–9.