play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-08-08-Bouillonblokjes.mp3{/play}
 
Ik moest bouillonblokjes hebben, runderbouillonblokjes. Bij de supermarkt lagen drie soorten. Daar moest ik dus een verantwoorde keuze uit maken. Ik vond dat lastig. Daarom probeerde ik uit te rekenen welke het gezondst was. Dat moest niet zo moeilijk zijn, want de verpakkingen stonden vol met cijfertjes over wat erin zat, en ik kan aardig rekenen.
Nou, dat viel tegen! Het doosje dat het meest gezond oogde was van een bekend merk en er stond op “minder zout, meer kruiden”. Er zaten 8 blokjes in, die wogen samen 72 gram, daar kon je 4 liter bouillon van maken en dan stond de voedingswaarde erop per tiende liter bouillon. Dat moest ik vergelijken met de voedingswaarde van het huismerk, maar die stond er op per 100 gram bouillonblok. Ik rekende mij een slag in de rondte, daar voor het schap, en gooide ze toen alle drie in mijn kar. Thuis heb ik alle cijfertjes in Excel geponst en toen heb ik alsnog uitgerekend welke ik had moeten kopen.
 
Wat kwam daar uit.
In de eerste plaats moet u het idee uit uw hoofd zetten dat rundvleesbouillontabletten — zo heten die dingen officieel — iets te maken hebben met rundvlees of met bouillon. Een bouillonblokje is grotendeels zout. Het volgende bestanddeel is smaakversterkers zoals glutamaat, en daarna volgen zetmeel, vet en suiker. Dan zit er een pietseltje groenten en kruiden in; wat karamel om het bruin te kleuren; en gistextract voor de smaak. En niet te vergeten een druppeltje runderbouillon zodat de fabrikant er met koeien van letters Rundvlees op kan zetten.
 
Zijn bouillonblokjes slecht? Ach, dat loopt wel los, er zitten allemaal hele gewone bestanddelen in en je gebruikt er weinig van. Alleen dat zout, dat is wel veel. Zoveel zout is niet geweldig voor je bloeddruk en je bloedvaten. En die blokjes van het A-merk “Met Minder Zout” bevatten inderdaad 40% minder zout dan die van het huismerk.[1]Ze kosten ongeveer het dubbele, maar dat bedrag stelt nog niks voor. En of ze net zo smaken? Dat moet u zelf maar uitzoeken, daar kunt u net zo goed als ik.


[1] Maggi Minder Zout Rundvleesbouillontabletten leveren per liter bouillon  (2 tabletten) 6.8 gram zout, dat is 4.1 gram minder dan Maggi Rundvlees bouillon (10.9 gram zout per liter) en 4.6 gram minder dan bouillon gemaakt met twee Albert Heijn Rundvlees bouillontabletten (11.4 gram zout per liter). Aanname is wel dat de cijfers op de verpakking kloppen. Bovendien wegen Minder Zout tabletten maar 9 gram , tegenover Albert Heijn 10 gram per stuk. Of Minder Zout en regulier even lekkere bouillon leveren heb ik niet getest.