Volgens soepfabrikant Knorr moeten we vijf verschillende kleuren groentesoep eten: rode, groene, gele, oranje en witte. Iedere groente zou andere gezonde dingen bevatten, en dat zie je aan de kleur.[1] Op internet vind je sites die het helemaal te gek maken.[2] Rood eten, dus tomaten, rode paprika en aardbeien zou goed zijn voor je hart en tegen kanker; paarse zoals pruimen en aubergines zijn goed voor je blaas; en oranje zoals worteltjes en sinaasappels zouden helpen tegen rimpels, en je afweer verbeteren. Dat is allemaal flauwekul zonder wetenschappelijke basis. Er is wel serieus onderzoek gedaan naar gekleurde bestanddelen van eten. De oranje kleur van worteltjes komt bijvoorbeeld door een stof die caroteen heet. In de reageerbuis heeft die caroteen interessante effecten. Maar toen vrijwilligers jarenlang caroteen slikten werden ze daar juist minder gezond van.[3]
Wetenschappers uit Wageningen hebben pas onderzocht of er verband is tussen de kleur van de groenten en fruit die mensen eten, en hun kans op een hartinfarct. Ze deden dat bij 20.000 mensen in Doetinchem, Maastricht en Amsterdam.[4] Die vulden precies in wat ze aten, en vervolgens hielden de onderzoekers 10 jaar lang bij wie van die mensen ziek werd en wat hij voor groenten en fruit had gegeten.
Wie veel groente en fruit at had minder kans op een hartinfarct,[5] maar of die groenten en fruit groen of rood of oranje waren maakte weinig uit. Wat dat betreft zijn alle groentesoepen dus even goed.
Eigenlijk kan je al zien aan de samenstelling van groenten en fruit dat de kleur weinig zegt. Neem paprika. De groene bevat de minste vitamines en mineralen en rode paprika de meeste,[6] maar boerenkool en spinazie zijn ook groen en die zijn juist heel rijk aan vitamines en mineralen.[7] En bij appels maakt het niks uit, rode en groene bevatten allebei even weinig vitamines.
Die kleuren zeggen dus weinig over het gehalte aan gezonde stoffen. Jammer, het zou wel handig zijn.
[1] ProfNews — Vakinformatie voor professionals.
16-10-2007. Knorr
ontwikkelt soep en maaltijdmix met kleur
Edelman PR. Persbericht Unilever. 20
september, 2007 Nederland geeft weinig kleur aan zijn eten.
Knorr Groenten Soep.
Voor wetenschappers met ideeën in deze richting zie: Heber D, Bowerman S. Applying science to changing dietary patterns. J Nutr. 2001.
[2] Gezond leven met een kleurrijk eetpatroon. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/24533-gezond-leven-met-een-kleurrijk-eetpatroon.html
31 juli 2011
Wat vertelt de kleur van groenten en fruit jou? http://www.trendystyle.net/afvallen/kleurfruit.html Color in fruit and vegetable has
health benefits. http://www.articlesbase.com/nutrition-articles/color-in-fruit-and-vegetable-has-health-benefits-4447052.html
31 juli 2011
Kathryn Rubin. Healthy Eating: Cracking the color code.Jerusalem Post, 8 June 2011.
[3] Omenn GS. Chemoprevention of lung cancer: the rise and demise of beta-carotene. Annu Rev Public Health 1998;19:73-99
[4] Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 4.4, 15 juli 2011. Beschrijving van gebruikte gegevensbronnen.
[5] Oude Griep LM, Geleijnse
JM, Kromhout D, Ocké MC, Verschuren WM. Raw and processed fruit and vegetable consumption and 10-year coronary
heart disease incidence in a population-based cohort study in the Netherlands.PLoS One. 2010.
Oude Griep LM, Monique Verschuren WM, Kromhout D, Ocké MC, Geleijnse JM. Colours of fruit and vegetables and
10-year incidence of CHD. Br J Nutr. 2011.
[6] Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). online
versie 2011/3.0. Paprika.
USDA National Nutrient Database. Release 23 online. Sweet
Pepper.
[7] Pennington JA, Fisher RA. Food component profiles for fruit and vegetable subgroups, Journal of Food Composition and Analysis. 2010. DOI: 10.1016/j.jfca.2010.01.008.