play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-08-02-BNR-Body-pump-seks-fietsen-en-calorieen.mp3{/play}

Op de fitnessclub doe ik eens per week mee met een groepsles gewichtheffen, pumpen heet dat. Gisteren riep op een gegeven moment de trainer: “je voelt de calorieën eraf vliegen”. Nou is pumpen vermoeiend, maar over die calorieën had ik mijn twijfels. Thuis heb ik nagekeken hoeveel energie je verbruikt bij gewichtheffen. Wetenschappers gebruiken daarvoor in de hele wereld dezelfde lijst. Daarin staat voor alle activiteiten die je maar kan bedenken hoeveel energie je ermee verbruikt.[1] Schapen scheren, een  inbreker arresteren, bidden, boogschieten, alles staat erin. Ook seks. Met vrijen verbruik je volgens die lijst verrassend weinig calorieën, nog minder dan met computeren of met tanden poetsen.[2] Ik heb gecheckt of die cijfers wel klopten, maar ze kloppen inderdaad. Het is gemeten bij mannelijke vrijwilligers en hun vrouwen. Die mannen kregen in het laboratorium een kapje over hun mond met een slang eraan om hun zuurstofverbruik te meten, ze kregen een band om hun arm voor de bloeddruk en plakkers op de borst voor de hartslag. Vervolgens vreeën ze met hun vrouw tot ze klaar kwamen.[3] Het klinkt raar, maar het was heel nuttig onderzoek. Er is namelijk heel lang gedacht dat seks heel inspannend is en dat vrijen daarom gevaarlijk is voor hartpatiënten. Dat bleek reuze mee te vallen. Het hele gebeuren van voorspel tot en met orgasme duurde gemiddeld 11 minuten en zelfs op het hoogtepunt werd de hartslag van de man nooit echt hoog. De mannen verbruikten met een vrijpartij gemiddeld 21 calorieën als ze boven lagen en 15 als ze onder lagen.[4] Dat is heel weinig. Hartpatienten kunnen dus vrijen zonder risico want van zo’n inspanning zullen ze geen hartaanval krijgen. Maar afvallen doe je er ook niet van, want 21 calorieën is net een half blokje kaas.[5]

En het gewichtheffen? Dat houdt ook niet over. Na een uur pumpen ben je doodmoe, maar je verbruikt er evenveel calorieën mee als er zitten in één Mars.[6] Dan kun je beter gaan fietsen naar je werk. Met 20 minuten heen en twintig minuten terug fietsen verbruik je meer dan met een uur pumpen,[7] en fietsen kun je elke dag doen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan 1 keer per week naar de sportschool.[1] Ainsworth BE, Haskell WL, Whitt MC, Irwin ML, Swartz AM, Strath SJ, O'Brien WL, Bassett DR, Schmitz KH, Emplaincourt PO, Jacobs DR, Leon AS. Compendium of physical activities: an update of activity codes and MET intensities. Med Sci Sports Exerc 2000 Sep;32(9 Suppl):S498-504.

[2] Zie Ainsworth, ref 1. Het energieverbruik wordt uitgedrukt in zogenaamde MET, waarbij 1 MET het energieverbruik is als iemand rustig zit en niets doet. 1 MET komt overeen met 1 kilocalorie per kilogram per uur. Iemand van 55 kg verbruikt dus 55 kcal als  zij een uur in een stoel zit. Seks: “sexual activity, passive, light effort, kissing, hugging” is 1 MET; “sexual activity, active, vigorous effort” is 1.5 MET. Computeren: “sitting - writing, desk work, typing” is 1.8 MET. Tanden poetsen: “grooming (washing, shaving, brushing teeth, urinating, washing hands, putting on make-up), sitting or standing” is 2 MET,

[3] Bohlen JG, Held JP, Sanderson MO, Patterson RP. Heart rate, rate-pressure product, and oxygen uptake during four sexual activities. Arch. Intern. Med 1984 Sep;144(9):1745-1748.  

[4] Berekend uit Table 3 & 4 van Bohlen, ref 3, uit METs en tijdsduur, voor een man van 80 kg, en  verminderd met de calorieën die hij verbruikt zou hebben als hij niets deed.

[5] http://www.caloriechecker.nl/, 1 blokje Goudse kaas 48+, 38 kcal

[6] Aannames: effectieve gewichtheftijd 45 min, man, 80 kg, intensiteit 5 MET (“weight lifting, light or moderate effort” is 3 MET en “vigorous effort” is 6 MET). Een Mars is 260 kcal.

[7] Ainsworth, ref 1: “bicycling, 10-11.9 mph (16-19 km per uur), leisure, slow, light effort” is 6 MET; “bicycling, 12-13.9 mph, leisure, moderate effort” is 8 MET.