play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-07-26_Gevaarlijke_schimmels.MP3{/play}
 
De biologische landbouw kreeg vorige maand steun uit een onverwachte hoek, namelijk van dokters die schimmelinfecties bestrijden. Schimmelinfecties zijn meestal onschuldig. Kalknagels bijvoorbeeld, of zwemmerseczeem. Maar bij mensen met een verzwakte afweer kunnen schimmels diep in het lichaam binnendringen en ernstige ziekten veroorzaken. Het gaat om ziekenhuispatiënten, mensen met brandwonden, te vroeg geboren baby’s, maar ook mensen met diabetes hebben een vergroot risico. Er bestaan maar een paar geneesmiddelen tegen schimmelinfecties. Vandaar dat artsen alarm sloegen toen ze ontdekten dat schimmels resistent aan het worden zijn tegen een van die middelen. Het gaat om de zogenaamde azolen. Als u crème tegen voetschimmel gebruikt hebt u goede kans dat de naam van de werkzame stof eindigt op a z o l, en dan zit er een azol in.

We zijn nooit zuinig geweest op die azolen. Je kunt ze overal kopen, en ze worden in grote hoeveelheden gebruikt in de landbouw. Per jaar wordt in Nederland 400 kilo azolen gebruikt bij mensen en 130.000 kilo in de landbouw.[1] Aspergillus is een schimmel die op het land voorkomt maar ook voor mensen gevaarlijk kan zijn. In 2000 werd er voor het eerst zo’n Aspergillus schimmel ontdekt die met azolen niet meer weg te krijgen was. Intussen is al 5% resistent en het aantal groeit van jaar tot jaar.[2] Waarschijnlijk komt dat door het spuiten met azolen in de landbouw. Tarwe en druiven voor de wijn worden er uitgebreid mee besproeid. Dat is een reden om biologisch brood te eten en biologische wijn te drinken, maar zolang er akkers worden bespoten met azolen en waaien de resistente schimmels de hele wereld over.

Net als we geen antibiotica moeten verspillen aan varkens en kippen moeten we geen schimmelwerende middelen in de landbouw gebruiken, want we hebben ze zelf nodig. En dan gaat het om ernstige ziekten, niet om kalknagels.

 


[1] Verweij PE, Snelders E, Kema GHJ, Mellado E, Melchers WJG. Azole resistance in Aspergillus fumigatus: a side-effect of environmental fungicide use? Lancet Infect Dis 2009 Dec;9(12):789-795.

[2] NETHMAP 2010. Consumption of antimicrobial agents and  antimicrobial resistance  among medically important bacteria  in the Netherlands. Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid en RIVM, 2010.