play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-08-09-Afvalpillen.mp3{/play}  
 
De Voedsel en Waren Autoriteit heeft een gevaarlijk afslankmiddel ontdekt. Het is een poeder[i] dat Green Coffee heet en dat wordt verkocht via internet. Het doet zich voor als kruidenmix, maar stiekum zit er een medicijn in dat de eetlust remt. Het is een medicijn dat in Europa verboden is, omdat het de kans op een beroerte vergroot.[ii][iii] De overheid raadt dus aan om geen afslankpillen te kopen via internet, [iv] en daar heeft ze gelijk in. Maar hoe zit het bij de drogist?

Bij mijn drogist staat sinds een paar weken een grote kartonnen kast met een weer een ander vermageringsmiddel dat “Obesimed” heet. Dat is een afkorting van Obesitas en Medisch. Het ziet er heel medisch uit, er zit een bijsluiter in die precies lijkt op de bijsluiter van een geneesmiddel. Zelfde taalgebruik, zelfde papier, en net zo opgevouwen. Er stond zes keer het woord “medisch” in. Maar wat er in die capsules zit, en of het werkt, dat staat nergens. Dus heb ik de fabrikant gebeld.[v] Ik kreeg een vriendelijke mevrouw in Uden aan de lijn, die vertelde dat het onderzoek geheim is, maar dat het middel is goedgekeurd door de overheid — de Britse, als ik het goed begreep.

Helaas mocht ik die goedkeuring niet zien. Ze stuurde wel wat informatie over het onderzoek dat er naar het middel is gedaan. Daardoor weet ik nu dat Obesimed een verdikkingsmiddel bevat dat opzwelt in je maag en je darmen. Dat zou een vol gevoel geven, zodat je minder trek hebt. Maar of je er echt van afvalt is niet grondig onderzocht,[vi] [vii] en als je stopt met de capsules komt het gewicht er zo weer aan. Bovendien is er een risico dat dat verdikkingsmiddel een prop vormt in je keel of in je darmen als je er niet genoeg water bij inneemt.[viii] [ix] [x]

Dat is allemaal niet zo geweldig voor een middel dat zich voordoet als een serieus medicijn. Drogisten liggen vol met dit soort schijngeneesmiddelen. Wat moet je nou doen als leek? Dat is simpel. Gewoon geen afvalpillen kopen, want ze werken allemaal niet.


[i] Leptin Green Coffee. Visited 8 augustus 2010.

[ii] European Medicines Agency, 22 January 2010. European Medicines Agency recommends suspension of marketing authorisation for sibutramine. Weight-loss medicine associated with increased risk of cardiovascular events to be removed from all markets in the European Union. 

[iii] U.S. Food and Drug Administration. Meridia (sibutramine hydrochloride): Follow-Up to an Early Communication about an Ongoing Safety Review. Visited 8 augustus 2010

[iv] Inspectie voor de Gezondheidszorg, ministerie van VWS. 6 augustus 2010. Waarschuwing voor afslankmiddel Green Coffee 800

[v] PK Benelux | Pharma Care B.V., Vluchtoord 17, Uden.

[vi] Max H Pittler and Edzard Ernst, “Dietary supplements for body-weight reduction: a systematic review,” The American Journal of Clinical Nutrition 79, no. 4 (April 2004): 529-536. Volgens dit overzichtsartikel was er op dat moment maar 1 studie naar glucomannan en overgewicht die aan de wetenschappelijke eisen voldeed.

[vii] Robert B Saper, David M Eisenberg, and Russell S Phillips, “Common dietary supplements for weight loss,” American Family Physician 70, no. 9 (November 1, 2004): 1731-1738. Zij bespraken voor glucomannan dezelfde studie als Pittler & Ernst plus twee Italiaanse studies. “Three RCTs suggest that glucomannan in dosages of 3 to 4 g per day may be well tolerated and yield modest weight loss. However, these trials were small (n = 20 to 50) and had methodologic limitations.” “Patients should be cautioned regarding the use of […] glucomannan”

[viii] Health Canada (Canadese ministerie van Gezondheid). January 29, 2010. Health Canada Advises Canadians that Natural Health Products containing Glucomannan May Cause Serious Choking if Used with Insufficient Fluid.

[ix] Lewis JH. Esophageal and small bowel obstruction from guar gum-containing "diet pills": analysis of 26 cases reported to the Food and Drug Administration. Am. J. Gastroenterol 1992 Oct;87(10):1424-1428. 

[x] In Autralie is glucomannan sinds 1986 verboden in tabletvorm maar niet in de vorm van capsules. Zie: Ban—Glucomannan in tablet from. Product Safety Australia.