alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-10-19-BNR-Dr-Frank.mp3{/play}
 
Alles wat er aan je lichaam mankeert is naar, maar vetzucht is extra naar, want iedereen ziet het. Zelfs alcoholisme is nog aardig te verbergen, maar dat je te dik bent ziet iedereen van honderd meter. En veel mensen vinden het je eigen schuld. Dikke mensen vinden het al erg om dik te zijn, maar die verwijten maken het dubbel erg. Vandaar misschien dat ze zich vastklampen aan elke strohalm.
 
De nieuwste goeroe die daarvan probeert te profiteren is ene Dr Frank. Dat is een internist uit Enschede die zich heeft toegelegd op de behandeling van vetzucht. Hij zegt dat hij intensief onderzoek deed naar het bestrijden van overgewicht en naar de diëten die het beste resultaat hebben.[1]   In de wetenschappelijke literatuur is daar niets van terug te vinden, dat moet kennelijk nog komen. Hij zegt ook dat hij onderzoek doet in samenwerking met de universiteit van Wageningen. Dat blijkt echter een commercieel onderzoeksinstituut in Wageningen te zijn, er doen 5 verschillende voedselfirma’s aan mee die kennelijk een markt zien. Dr Frank heeft zakelijk talent, hij exploiteert 5 afvalklinieken.
 
Zijn eiwitrijke dieet lijkt erg op bekende diëten zoals Atkins en Montignac. Verder schrijft hij Reductil voor — dat de eetlust remt — en Xenical, dat de opname van vet vermindert. Die geneesmiddelen bestaan al lang en het effect ervan is bescheiden.
 
Weinig nieuws dus, maar om te slagen als dieetgoeroe heb je niet zoveel nodig. Op een oproep om gratis af te vallen bij Dr Frank kwamen 18000 mensen af. Daarvan zal een groot deel ongetwijfeld de eerste drie maanden een aantal kilo’s afvallen, en ongetwijfeld zitten die kilo’s bij het overgrote merendeel er na een jaar weer aan. Zo is het gegaan bij alle andere diëten en zo zal het ook gaan bij Dr Frank.
 
Voor dikte bestaat geen quick fix. De oorzaak is simpel — teveel eten en te weinig bewegen. Maar we hebben een omgeving gecreëerd waarin je overal goedkoop, lekker en gemakkelijk eten kunt krijgen; en bewegen hebben we ook zoveel mogelijk afgeschaft.
 
Er zal veel moeten gebeuren om dat terug te draaien: minder aanbod van eten, betere fietspaden, meer kennis van voeding. Ook sociaal moet er iets veranderen. We moeten bijvoorbeeld ophouden elkaar eten op te dringen, omdat het anders niet gezellig zou zijn. Dat is wat we nodig hebben, en geen Dr Frank.


[1] Telegraaf, 11 oktober 2009: “bewezen door de wetenschap AFVALLEN; Dr. Frank van Berkum ontwikkelt eigen dieet”