alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-10-05-BNR-onbetrouwbare-informatie-over-voeding.mp3{/play}
 
Hoe kom je erachter wat er waar is van wat je hoort over voeding en gezondheid? Dat is niet zo simpel. Je wordt gebombardeerd met reclames van fabrikanten die uitleggen waarom hun nieuwe etenswaar zo gezond is. Alleen insiders weten wat daarvan waar is. Meestal is die reclame suggestief en een beetje misleidend. Wat dat betreft lijkt reclame over voeding op wat banken u proberen wijs te maken over hun nieuwste beleggingsproduct.
 
Berichten in kranten, radio en TV over voeding en gezondheid zijn vaak niet veel beter. Deels komt dat omdat de media leuke nieuwtjes willen brengen, maar niet de tijd en de mensen hebben om uit te zoeken of dat nieuws klopt. Dus gaat het ongecontroleerd de krant in.
 
Daarnaast komen schijnbaar betrouwbare berichten vaak uit de koker van de commercie. Wat dat betreft verwacht ik niet veel goeds van het Kennisinstituut Bier in Wageningen dat onlangs is opgericht door de Nederlandse brouwers. Ze steken de komende 5 jaar een kwart miljoen per jaar in dat instituut. Het doel is om, zoals zij dat zeggen,  “de wetenschappelijke achtergronden van verantwoorde bierconsumptie onder de aandacht te brengen”.[1] De brouwers laten daartoe onderzoek doen door universiteiten en TNO, maar daar moet natuurlijk wel goed nieuws voor bier uitkomen. Als u dus over een paar jaar leest dat je van bier niet dik wordt weet u waar het vandaan komt.
 
Waar moet je dan wezen voor betrouwbare informatie? Wikipedia is soms opmerkelijk betrouwbaar maar lang niet altijd. En ik heb zelf een website maar daar staat lang niet alles op wat u wilt weten. Daarom adviseer ik mensen meestal om het antwoord op hun vragen te zoeken op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum is het voorlichtingsbureau voor de voeding van de overheid. Het wordt betaald door het ministerie van Landbouw. Vroeger mochten ze daarom geen onaardige dingen zeggen over kaas, maar dat lijkt achter de rug. Ze zeggen nu gewoon dat te veel volvette kaas niet gezond is, en niet goed voot het klimaat. Ik ben het niet altijd eens met het voedingscentrum, maar ze zijn deskundig en eerlijk, en dat is al heel wat.
 
Het is dus met informatie over voeding net als met beleggingsproducten: als je op de hapklare verhalen van de verkopers afgaat ga je het schip in. Om achter de waarheid te komen zul je moeite moeten doen.