alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-09-07-BNR-Een-slot-op-de-TV.mp3{/play}
 
Toen mijn kinderen klein waren stond op één van de kinderkamers een televisie. Ik weet niet of ik dat nu nog zou doen, want intussen is ontdekt dat kinderen van TV kijken dik worden. Hoe dat komt? Je zou denken: dat komt door het stilzitten. Maar dat is het niet. Het komt vooral omdat ze er meer van gaan eten. Tijdens het TV- of internet-kijken eten ze chips en snoep, en ze drinken frisdrank. Daar worden ze door de programma’s en door de reclame ook toe aangezet.
 
Amerikaanse onderzoekers lieten onlangs zien dat minder TV kijken echt helpt. Dikke kinderen bij wie het aantal uren televisie flink werd verminderd werden in de loop der jaren een stuk slanker dan dikke kinderen die gewoon bleven kijken.[1]  Voor het onderzoek kregen de gezinnen toetsenbordjes waarmee ze de kijktijd van het kind konden rantsoeneren. Alle computers, televisies en playstations in huis gingen op slot, want tussen de stekker en het stopcontact kwam zo’n speciaal toetsenbordje, en daar moest je een pincode op intoetsen om de TV aan te zetten. Elk gezinslid had zijn eigen pincode. Het kind kreeg elke maand minder kijktijd, en als zijn kijktijd op was ging voor hem het apparaat de rest van de week automatisch op slot. Na een half jaar zaten ze op de helft van hun oorspronkelijke aantal kijkuren, en dat bleef zo twee jaar lang.
 
Ze werden daar duidelijk slanker van. Het scheelde bijna 4 kg met de kinderen die geen slot op de TV hadden gekregen.[2]
 
Dit onderzoek klopt goed met eerdere studies. We kunnen dan ook zeggen dat het terugdringen van TV of internet kijken —en gamen— echt helpt tegen vetzucht bij kinderen.[3]
 
Als je kinderen hebt wil je wel eens rust, en het kan een enorme opluchting zijn om ze dan achter de TV te plakken. Maar je doet ze er wel wat mee aan. Als ik nog kinderen in huis had zou ik denk ik wat van die Amerikaanse toetsenbordjes bestellen.
 


[2] Treatment group, initial BMI 19.3, initial zBMI 1.69 = 95.4 percentile using the standard normal percentiles of the z-distribution (Ogden CL. Centers for Disease Control and Prevention 2000  growth charts for the United States: improvements to the 1977 National Center for Health Statistics version. Pediatrics. 2002). Final zBMI 0.20 lower than in control. My estimate from CDC chart: final BMI for boys zBMI 1.69 ® 21.5 kg/m2, 1.69-0.20 = 1.49 ® 19.5 kg/m2. At height 1.35 m for an 8 y old boy (CDC) this corresponds to 39 kg and 35.5 kg, respectively.

[3] Gortmaker SL. Innovations to Reduce Television and ComputerTime and Obesity in Childhood. Arch Pediatr Adolesc Med. 2008. Hij rekent uit dat ze 150 kcal/d minder hebben gegeten. Volgens Wang, Gortmaker et al Pediatrics 2006 zou dat overeenkomen met 3.8 kg lichaamsgewicht in 2 jaar (mijn berekeningen)