alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-08-17-BNR-IJzervreetsters.MP3{/play}
 

Het Amerikaanse leger heeft ruim 300.000 vrouwen in dienst.[1] Tegenwoordig moeten die ook kunnen vechten. Daarvoor worden ze getraind. Ze krijgen dezelfde basistraining als de mannen. Dat betekent twee maanden lang marcheren, rennen en schieten. Het leger vroeg zich af of dat beter gaat als ze vrouwelijke soldaten extra ijzer te eten geven. Ze namen 200 meiden bij het begin van hun basistraining. 20% van hun had bij het begin al bloedarmoede, dus te weinig ijzer in het bloed. Bloedarmoede komt veel voor bij vrouwen. Het komt doordat ze iedere maand bloed verliezen met de menstruatie.

Het onderzoek ging als volgt. De helft van de meiden kreeg elke dag een ijzerpil, de andere helft kreeg een foppil en niemand wist wie wat kreeg. Zo konden ze onderzoeken of die ijzerpil echt hielp. Bij de meisjes met bloedarmoede had extra ijzer inderdaad een fors effect. Na twee maanden waren ze bij het hardlopen een stuk sneller dan de meisjes die foppillen kregen.[2] Bovendien bleek ijzer hun stemming te verbeteren: ze voelden zich opgewekter en energieker.[3]

De reden dat ik dit vertel is dat bij ons veel vrouwen vegetarisch eten. Ze doen dat vanwege het dierenleed maar ook omdat ze denken dat het gezonder is. Daarnaast sporten ze vaak fors. Sporten is gezond, maar het verhoogt wel je kans op bloedarmoede. Hoe dat komt weten we niet,[4] maar sportende vrouwen hebben vaker een ijzertekort dan vrouwen die stil zitten. Vandaar dat die vrouwelijke soldaten vaak bloedarmoede hebben. Als je èn veel sport èn vegetarisch eet heb je een flinke kans op ijzertekort, want vlees is de beste bron van ijzer. In groenten zit ook ijzer maar dat wordt slecht opgenomen, het gaat vrijwel allemaal de WC in. Spinazie helpt dus niet tegen een ijzertekort. Voor je ijzervoorziening kun je maar beter een paar keer per week een stukje vlees eten. In bloedworst en in paardenbiefstuk zit veel ijzer, maar dat zijn nu juist de soorten waar een vegetariër van gruwelt. Misschien een stukje gebakken lever, één keer per week? Daar zit ook heel veel ijzer in. En anders maar een sudderlapje. Of een ijzerpil, zoals de Amerikaanse soldates.[1] McClung JP.  Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of iron supplementation in female soldiers during military training: effects on iron status, physical performance, and mood. Am J Clin Nutr. 2009: “The US military comprises 15% women, which amounts to > 341,000 individuals ”

[2] 3,2 km in 18 ipv 20 minuten

[3] Klopt met eerdere trial: Verdon F. Iron supplementation for unexplained fatigue in non-anaemic women: double blind randomised placebo controlled trial. BMJ. 2003

[4] physical activity could .. affect the synthesis of hepcidin by the liver (29, 30). Hepcidin has been identified as an important regulator of iron status  .. Other explanations …. could include gastrointestinal bleeding (34), increased whole-body iron turnover (35), exercise-induced hematuria (36), or iron loss through sweat (37).