Wij bevatten zelf ook amines. Die komen niet uit het eten, ze worden in het lichaam aangemaakt, in hele kleine beetjes. In de hersenen bijvoorbeeld, daar zijn het belangrijke signaalstoffen. Het is dus niet zo’n gek idee dat je hersenen in de war raken van te veel amines in het eten en dat je dan hoofdpijn krijgt.
Maar gebeurt dat echt? Dat is niet zo simpel vast te stellen. Je moet een flink aantal mensen bij elkaar krijgen die denken dat ze gevoelig zijn voor amines en die mee willen doen aan onderzoek. En je moet het onderzoek zo doen dat suggestie wordt uitgesloten, want van het idee dat je iets schadelijks eet kun je ook al hoofdpijn krijgen.
Gelukkig is er een flink aantal van die studies gedaan. Die zijn op een rijtje gezet door onderzoekers van TNO en de universiteit Groningen en hun conclusie is duidelijk: van amines uit kaas krijg je geen migraine. Niet méér tenminste dan van een pilletje waar niks in zit.[5] Hetzelfde gold voor amines uit rode wijn en uit chocola.
Eigenlijk is dat wel logisch, want onze darmen bevatten speciale enzymen die amines uit het eten afbreken onschadelijk maken.[6] Die komen dus maar niet zomaar je lichaam in, en ze komen al helemaal niet in de hersenen.
U vraagt zich misschien af of die koppijn na een avondje flink wijn drinken soms verbeelding is. Nee, die is echt. Alleen komt hij niet van amines of andere interessante stofjes. Die komt gewoon van de alcohol.
[4] Taylor SL. Histamine food poisoning: toxicology and clinical aspects. Crit Rev Toxicol. 1986.
[5] Jansen SC, van Dusseldorp M, Bottema KC, Dubois AE. Intolerance to dietary biogenic amines: a review. Ann Allergy Asthma Immunol. 2003.
[6] Fogel WA, Lewinski A, Jochem J. Histamine in food: is there anything to worry about? Biochem Soc Trans. 2007.