play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-07-18_Werkt_niet_helpt_wel.MP3{/play}    
 
Mensen met astma hebben moeite met ademen. Daarom krijgen ze een inhalator, een pufje heet dat. Daar blazen ze een geneesmiddel mee in hun longen, dat geeft lucht. De Harvard universiteit heeft nu onderzocht of suggestie helpt bij astma.[1] De patiënten die meededen moesten hun pufje inleveren en dan kregen ze in vier weken vier verschillende behandelingen. Één week kregen ze niks. Ze moesten tien minuten in de behandelkamer op een stoel zitten en daarna gingen ze aan de uitblaasmachine om te meten hoe goed ze ademden. Niet goed dus. Ze moesten ook een formulier invullen en aangeven hoe ze zich voelden. Niet best. In een andere week kregen ze in de behandelkamer hun gewone pufje. Dat werkte goed. Ze konden aan de machine een stuk meer lucht uitblazen, en op het formulier zeiden ze dat het duidelijk beter ging. Weer een andere week kregen ze een pufje waar niks in zat. Ze wisten dat dat zou komen, alleen wisten ze niet in welke week. De blaasmachine liet feilloos zien dat die nep-behandeling niet werkte. Maar de patiënten zelf vulden in dat ze het minder benauwd hadden dan zonder dat pufje.

De vierde behandeling was nep-acupunctuur. Dat ging met naalden die niet prikken maar alleen zo voelen. Op de uitblaasmachine deed dat niets. Maar de patiënten wisten niet dat het nep was, en ze voelden zich minder benauwd na die schijnprikjes. Je ziet hieraan hoeveel invloed gevoelens en gedachten hebben op de longen. Zoiets heet een placebo-effect.

Effecten van voedingssupplementen zijn ook vaak placebo-effecten. Neem bijvoorbeeld de buikpijn bij prikkelbare darm. Daar bestaat geen geneesmiddel voor. Er zijn wel yoghurtjes die weldadige effecten op de darm beloven. Als die objectief worden onderzocht doen ze niks, maar mensen met prikkelbare darm hebben wel minder pijn als ze die yoghurtjes eten. Je kunt dat suggestie noemen, maar minder pijn is wel mooi meegenomen.

Je moet alleen wel zorgen dat je dokter weet wat je slikt en waarom je het slikt. Je zou namelijk iets ernstigs kunnen mankeren dat wel genezen kan worden. Vertel je dokter dus wat je voor supplementen gebruikt, en waarom. Een goede dokter respecteert dat, maar die grijpt wel in als dat moet.[1] Wechsler ME, Kelley JM, Boyd IOE, et al. Active albuterol or placebo, sham acupuncture, or no intervention in asthma. N Engl J Med 2011;365:119-126. 

Daniel E. Moerman. Editorial. Meaningful Placebos — Controlling the Uncontrollable. N Engl J Med 2011; 365:171-172