play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-05-30_De_EHEC_bacterie.mp3{/play}   

Op de markt in Bremen geven de kooplui de komkommers gratis weg, maar Duitsers willen geen komkommer meer. Dat is vanwege de EHEC bacterie. Die zou Duitsland zijn binnengekomen met een lading Spaanse komkommers.[1] Die bacterie veroorzaakt forse voedselvergiftiging en bloederige diarree.2 De meeste mensen worden vanzelf weer beter maar je kunt er een ernstige nierziekte aan overhouden. Een paar honderd Duitsers hebben dat en daarvan zijn er tien overleden.1

Die bacteriën komen uit de darmen van koeien en schapen, dus uit poep.[2]  Bij één op de tien boerderijen lopen beesten rond die ermee besmet zijn.[3] Ook op kinderboerderijen! Je ziet het niet want dieren worden er niet ziek van. Via de koeienpoep komt de bacterie in vlees, in rauwe melk, in de sloot en op groenten. Mensen krijgen het binnen via die groenten maar ook door rauw gehakt te kneden en dan met ongewassen handen ander eten aan te raken. Het wordt nog viezer: wie eenmaal diarree heeft, en zijn billen afveegt, heeft de bacteriën aan zijn vingers, en als hij niet grondig zijn handen wast smeert hij het aan de deurknop en verder ook overal aan.

In Nederland krijgen pakweg duizend mensen per jaar bloederige diarree, vooral kinderen.[4] Vaak in de zomer, misschien vanwege de barbecue. De meesten zijn na een week weer beter. Enige tientallen krijgen die ernstige nierziekte.

Wat kun je doen? Die bacteriën zitten goed vast, dus groenten wassen helpt niet veel.[5] Behalve als je ze boent met gloeiend heet sop, maar dan hoef ik geen ijsbergsla meer. Biologische groente helpt niet, want daar wordt juist koeienmest voor gebruikt. Je kunt wel zorgen dat je in de keuken geen kruisbesmetting veroorzaakt. Kijk maar bij het Voedingscentrum onder kruisbesmetting, daar staat wat je wel en niet moet doen.[6]

Maar onze eigenlijke bescherming komt van de controleurs van de Voedsel en Warenautoriteit. Die controleren of er bij het slachten geen poep aan het vlees komt, en of een partij groenten uit Verweggistan niet besmet is. Dat is niet eenvoudig, want eten komt tegenwoordig uit de hele wereld. Van die ambtenaren kunnen we er best wat meer gebruiken.

 

[1]Frankfurter Allgemeine. 27 mei 2011.Suche nach der Ehec-Quelle. 
 
Frankfurter Allgemeine. 29 mei 2011. Ehec erreger: Kein einde der infectionen in sicht.
 
[2] Pennington H. Escherichia Coli O157. The Lancet. 2010.  
 
RIVM. Infectieziekten. E. coli. 1. Algemeen.
 
[3]RIVM. Infectieziekten. E. coli. 6.3 Voorkomen in Nederland.
 
[4]Aantallen: RIVM. Infectieziekten. E. coli. 6.3 Voorkomen in Nederland. 
“… jaarlijks 1250 symptomatische STEC O157-infecties (600 met bloederige diarree)… circa 20 nieuwe diarreegeassocieerde HUS-patiënten ….
werden in 2008 al evenveel patiënten met STEC non-O157 als met STEC O157 gemeld.” Hieruit bereken ik 2 x 600 = ca 1000 patiënten met bloederige diarree en 2 x 20  = enige tientallen met hemolytic uremic syndrome (HUS, de nierziekte)
 
[5]Samadi N. Efficacy of detergents and fresh produce disinfectants against microorganisms associated with mixed raw vegetables. J Food Prot. 2009.
 
Nascimento MS et al. Effects of different disinfection treatments on the natural microbiota of lettuce. J Food Prot. 2003
 
Wisniewsky et al. Reduction of Escherichia coli O157:H7 counts on whole fresh apples by treatment with sanitizers. J Food Prot. 2000.
 
[6]Voedingscentrum. Encyclopedie. Kruisbesmetting. Omschrijving.