play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-05-23-Lage%20bloeddruk.mp3{/play}  

Iedereen weet dat hoge bloeddruk ongezond is, maar er bestaat ook zoiets als lage bloeddruk. Die kan allerlei oorzaken hebben.[1] Aandoeningen van het hart en van de bijnieren kunnen het veroorzaken, maar dat komt niet zo vaak voor. Een veel onschuldiger vorm van lage bloeddruk is het duizelige gevoel dat sommige mensen krijgen als ze opstaan uit een stoel. Soms komt dat doordat iemand te weinig heeft gedronken en dan heeft hij te weinig vocht in zijn aderen. Dat gebeurt nogal eens bij oudere mensen. Het gevoel voor dorst neemt af bij het ouder worden. Als die mensen meer drinken gaat het beter.

En dan zijn er al die mensen die zich moe voelen, moedeloos ook,[2] regelmatig duizelig zijn, [3] en een wat lagere bloeddruk hebben dan het gemiddelde. De dokter onderzoekt ze, vindt niks en zegt dat je blij mag zijn met zo’n lage bloeddruk; daar kun je oud bij worden. Dat is waar, maar daar zijn de klachten niet mee weg. Hoe kom je aan een dokter die je iets voorschrijft tegen je klachten? Dan moet je naar Duitsland, of naar Frans Canada, want daar vinden ze lage bloeddruk wel een ziekte. [4] [5] [6]  Dat heb je met van die vage aandoeningen, in het ene land heet het een ziekte en in het andere niet. Duitse dokters schrijven van alles voor tegen lage bloeddruk. Of je daarmee geholpen bent is de vraag. Er is geen serieus bewijs dat die middelen helpen en er zitten geneesmiddelen bij met vervelende bijwerkingen.[6]

Sommige mensen gaan zelf experimenteren. Ze gaan zoethoutthee drinken of drop eten. Daar zit een stof in die de bloeddruk verhoogt, maar er is geen bewijs dat het helpt en het knutselen aan je bloeddruk is niet echt safe.

Het is ook de vraag of de lage bloeddruk wel iets te maken heeft met die vermoeidheid en duizeligheid en met het gevoel van depressie. Misschien moet je daar iets anders tegen doen en blij zijn met je lage bloeddruk, daar kun je oud mee worden.[1] National Heart, Lung and Blood Institute. What causes hypotension? 

Low Blood Pressure  (Hypotension). 

[2] Pilgrim JA. Low blood pressure, low mood? BMJ. 1992. Zie ook Rosengren A, Tibblin G en Wilhelmsen L. BMJ. 1993.  

[3] Runners.meetingpoint.nl Lage bloeddruk. 

[4] Robbins JM. Treatment for a nondisease: the case of low blood pressure. Soc Sci Med. 1982. 

Hatt G. What is low blood pressure? Lancet 1992.

[5] Mann A. Psychiatric symptoms and low blood pressure – more evidence for an association. BMJ 1992.

[6] De Buyzere M, Clement DL, Duprez D. Chronic low blood pressure: a review. Cardiovasc Drugs Ther. 1998.