Dat was slecht voor de Canadese boeren die leefden van raapzaad, en dus gingen de Canadezen aan de slag om gezondere raapzaad te maken. Het was bekend dat die hartvervetting bij ratten veroorzaakt werd door een soort vet dat erucazuur heette. De ouderwetse raapzaadolie bestond voor de helft uit dat vet. Door kweken en kruisen wisten de Canadezen een soort raapzaad te maken zonder erucazuur. Voedingskundigen sloegen van die nieuwe raapzaad steil achterover, want de nieuwe olie bevatte bijna geen ongezond verzadigd vet, wel veel oliezuur— zoals in olijfolie —, en verder zowel de gezonde omega 6 als de essentiële omega 3 vetzuren. Het was een soort superolie, en nog spotgoedkoop ook. Alleen die naam… Raapolie heet in het Engels rape oil, en rape betekent niet alleen raap maar ook verkrachting. Daarom noemden de Canadezen hun olie Canola, met de Can van Canada, en onder die naam werd het een enorm succes. Europa produceert nu 10 miljard liter moderne raapzaadolie per jaar.[vi] Een deel daarvan eten we op, vaak zonder het te beseffen. Het zit in sauzen, margarines, kant- en klaarmaaltijden, gefrituurd eten en nog veel meer. En verder worden er grote hoeveelheden verstookt in auto’s als biodiesel. Ik vind dat zonde van die kostelijke raapolie, en voor het milieu levert het weinig op,[vii] maar biodiesel is nu eenmaal handel.
Er zit dus meer achter die gele bloemetjes dan u dacht.
[ii] Email van mevr M. van V.-V. d.d. 7 februari 2011, over raapolie in de hongerwinter:
“Die raapolie was … alleen 'clandestien' te krijgen via de … 'zwarte handel'. Mijn grootvader tikte een fles raapolie op de kop in Rotterdam-Zuid, dicht bij waar de boeren hun koolzaadvelden hadden. …. Zulke zaken kostten een fortuin, maar als er ziekte was of er was een baby geboren, en je kon het betalen, dan kon het levens redden.”
[iii] Abdellatif AM, Vles RO. Pathological effects of dietary rapeseed oil in rats. Nutr Metab. 1970. Dit waren onderzoekers van Unilever, en de ontdekking werd gedaan in het Unilever Research Lab in Vlaardingen.
[v] “In Sweden erucic acid constituted 3-4% of the average intake of calories up to 1970 compared with about 0.4% at present.” Van 1970 tot 1975 nam de consumptie dus af met 90%. Borg K. Physiopathological effects of rapeseed oil: a review. Acta Med Scand Suppl. 1975
[vi] Index Mundi. Rapeseed Oil Production by Country
[vii] Zie Katan MB, Rabbinge R, Van Swaaij W. Toekomst voor biodiesel is illusie. Financieel Dagblad 2006.