play / pauze / stop
{play}images/media.backup.0bc60eb812aa0b2c6b8ba99416a76cf2/2011-01-03-Grotere-porties.mp3{/play}  
 

Januari is de maand van het afvallen. Over de Kerst zijn een hoop mensen aangekomen en die kilo’s moeten er nu weer af. Eén van de dingen die dat moeilijk maakt, is die grote porties van tegenwoordig. In Amerika is dat volledig uit de hand gelopen. In een restaurant je bord leegeten dat lukt je niet, zoveel is het. De porties in de fastfood zijn berucht, maar zelfs bij de espressobars van Starbucks kun je een frappucino krijgen waar 600 calorieën in zitten[i]. Zo’n opgepimpte kop koffie is op zich al bijna een warme maaltijd. [ii]

Nederland gaat nu ook die kant op[iii], en niet alleen in de fastfood. Het geldt ook voor doodgewone pakjes met voorgesneden kaas in de supermarkt: een plak kaas van nu weegt een derde meer dan een plak kaas van 30 jaar geleden. Bij snoeprepen en chips is het ingewikkelder, die worden tegenwoordig verkocht in grote zakken met daarin een hele hoop kleine zakjes. Daar kan je er één van nemen en de zak weer dicht doen, maar de verleiding om hem leeg te eten is wel groot.

Het meest opmerkelijk vond ik een onderzoek[iv] naar de recepten voor toetjes in Allerhande, dat is het receptenblad van Albert Heijn. Het blijkt dat in de laatste 20 jaar het aantal calorieën in toetjesrecepten is gestegen met 20%, 20% per persoon dus. Dat komt vooral omdat er allerlei nieuwe toetjes zijn bijgekomen. De griesmeelpudding bevat nog net zo veel calorieën als 20 jaar geleden, maar een hoop van die ouderwetse toetjes zijn verdwenen. In plaats daarvan heb je nu recepten voor tiramisu of supercherry sundae. Daar zitten twee keer zoveel calorieën in als in een ouderwetse vlaflip of in een wentelteefje. Ik had nooit veel met vlaflips, maar wentelteefjes waren echt lekker.

Als u die extra kilo’s van de Kerst kwijt wilt zult u etiketten moeten lezen om te zien hoeveel calorieën ergens zitten. En als u uit eten gaat neem dan samen één portie. Dan hebt u de lol van het grand dessert zonder de calorieën


[i] Fast-food portions keep getting bigger, but you might not know it. Lisa R. Young, Ph.D, R.D. Msnbc.com 10/19/2007. www.msnbc.msn.com/id/20825325/ns/health-diet_and_nutrition/

[ii] We halen een derde van onze calorieën uit avondeten (zie Voedselconsumptiepeiling 2003, 19-30 jaar). Een derde van 2000 kcal/dag (vrouwen) is 666 kcal. In werkelijkheid eten vrouwen waarschijnlijk iets meer, maar mensen eten in werkelijkheid waarschijnlijk ook meer tussendoor dan ze opgeven in de Voedselconsumptiepeiling, dus dat heft elkaar op.

[iii] Steenhuis IH, Leeuwis FH, Vermeer WM. Small, Medium, Large or Supersize: Trends in Food Portion Sizes in The Netherlands. Public Health Nutrition 2010;13(06):852-857 (Nederlandse versie: Ned Tijdschr voor Voeding en Dietetiek 2010;65(6) S1-S7)

[iv] Heemstra-Borst CG. Toetjes tegenwoordig machtiger. Ned Tijdschr Geneeskd 2010;154:A2956 pp. 2400-02