play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-08-30-nieuws-over-visvetzuren.MP3{/play}
 
Dit weekend werden de resultaten bekend van een grote studie naar visolie. Meestal moet je je niet teveel aantrekken van het laatste nieuws op voedingsgebied, want één onderzoek zegt niet zo veel. Maar dit onderzoek was zo groot en zo degelijk dat ik er wel adviezen aan durf te verbinden.

Visolie zit in vette vis zoals zalm en makreel, en het wordt verkocht in capsules en toegevoegd aan sommige margarines. Visolie bevat zogenaamde omega-3 vetzuren. Die omega-3 vetzuren zouden goed voor je hart zijn, maar de bewijzen daarvoor waren nog altijd niet rond, en ik had zo mijn twijfels. Dit nieuwe onderzoek laat helaas zien dat visolie niet werkt. Niet bij hartpatiënten tenminste, en het is de vraag of het bij gezonde mensen wel iets doet.

Het onderzoek werd afgelopen zondag gepubliceerd door de New England Journal of Medicine.[1] Dat is het beroemdste medische tijdschrift ter wereld en ze publiceren alleen het beste onderzoek. Een heel compliment dus voor de leider van het onderzoek, professor Daan Kromhout uit Wageningen, en voor zijn medewerkers. Zij deden hun onderzoek bij mensen die een paar jaar terug een hartinfarct hadden gehad en die dat hadden overleefd. Twee en een half duizend van hen kregen ruim drie jaar lang margarine thuisbezorgd mèt visolie en twee en een half duizend andere patiënten kregen net zulke margarine thuisbezorgd maar dan zonder visolie. Hartpatiënten hebben een verhoogde kans om opnieuw een hartaanval of een beroerte te krijgen. Dat overkwam inderdaad één op de zeven deelnemers, maar het maakte niets uit of ze visolie hadden gegeten of niet.

Voor hartpatiënten lijken die omega-3 vetzuren uit vis dus weinig te doen. Of dat voor gezonde mensen ook geldt, weten we niet, maar de ervaring leert dat als iets werkt tegen hart- en vaatziekten bij gezonde mensen dat het dan nog beter werkt bij hartpatiënten. Omgekeerd kun je dus redeneren dat als visolie niet werkt bij patiënten het bij gezonde mensen ook niet veel zal doen. Dat is een lelijke tegenvaller. De enigen die er baat bij hebben zijn de vissen waar visolie uit wordt geperst. Zo is er toch nog één lichtpuntje.


[1] Daan Kromhout, Erik J. Giltay, Johanna M. Geleijnse for the Alpha Omega Trial Group. n–3 Fatty Acids and Cardiovascular Events after Myocardial Infarction. New Engl J Med. August 29, 2010 (10.1056/NEJMoa1003603)