alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-07-12-BNR-Testosteron.mp3{/play}

De wereldbeker hebben we niet gehaald, maar onze spelers hebben toch iets om jaloers op te zijn. Een supergespierd lijf met geen grammetje vet teveel. U hebt daar vast wel eens naar gekeken als die shirtjes uitgingen. Zoiets wil elke man wel. Is dat haalbaar zonder je dagelijks in het zweet te trainen?

Nou, dat kan. Bodybuilders gebruiken daar hormonen voor, en sommige sporters ook. Maar zij zijn niet de enigen. Met name in Amerika schrijven dokters nogal eens het mannelijk geslachtshormoon testosteron voor aan oudere mannen. Die krijgen met het ouder worden meer vet en minder spieren, hun kracht vermindert en de zin in seks en de potentie gaan achteruit. Testosteron zou daartegen helpen. Is dat waar, en wat zijn de risico’s?

Hormonen slikken is inderdaad riskant. Een studie van een paar jaar terug duidde erop dat testosteron de kans op een hartaandoening verdubbelt.[1] Helemaal zeker was dat niet, maar een nieuwe studie bevestigt het.[2] Het ging dit keer om 200 mannen van rond de 75 jaar. Geen gezonde mannen. Ze waren te dik, liepen moeilijk en hadden weinig spierkracht. De helft van hen kreeg testosteron. Dat verbeterde hun spierkracht. Maar de studie werd halverwege gestaakt toen bleek dat in de testosterongroep 23 mannen problemen met hart en bloedvaten hadden gekregen, en in de controlegroep maar 5. De kans daarop was dus door het testosteron meer dan verviervoudigd. Omdat de studie zo kort duurde kon het effect op prostaatkanker niet worden bepaald, maar ook daarover is het laatste woord nog niet gezegd.[3] Het effect van testosteron op de seks valt trouwens tegen.[4] [5] Het doet eigenlijk alleen iets bij mannen bij wie het testosterongehalte in het bloed ziekelijk laag is. Hoe normaler het eigen testosterongehalte hoe kleiner het effect van het medicijn.

Bij vrouwen is al eerder gebleken dat het slikken van geslachtshormonen geen goed idee is. Oestrogeen, dat is het vrouwelijk geslachtshormoon, verhoogt de kans op borstkanker en op hartinfarcten. Kennelijk moet je je hormonen zelf maken en niet uit een potje halen. En om spieren te krijgen als een voetballer zullen we moeten trainen als een voetballer, er zit niets anders op.[1] Haddad RM, et al. Testosterone and cardiovascular risk in men: a systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Mayo Clin Proc. 2007. [Pubmed]

[2] Basaria S et al. Adverse Events Associated with Testosterone Administration. N Engl J Med. 2010. [PubMed]

[3] McLachlan RI. Certainly more guidelines than rules. J Clin Endocrinol Metab. 2010.

[4] Boloña ER et al. Testosterone use in men with sexual dysfunction: a systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Mayo Clin Proc. 2007.

[5] Isidori AM, et al. Effects of testosterone on sexual function in men:  results of a meta-analysis. Clin Endocrinol (Oxf). 2005