alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-04-05-BNR-Hoe-voorkom-je-kanker.mp3{/play}
 
Veel mensen zijn bang dat ze met hun eten kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen, en als de deskundigen zeggen dat dat wel meevalt helpt dat niet. Ze willen iets doen. Wat ze niet weten is dat je al heel veel andere dingen kan doen om je kans op kanker te verkleinen.
 
Kanker komt door drie dingen. Kankerverwekkende stoffen, kankerverwekkende virussen, en röntgenstraling. DE bron van kankerverwekkende stoffen is tabak. Dagelijks een pakje sigaretten maakt op den duur het DNA in je longen stuk. Bij vrouwen heeft daardoor de sterfte aan longkanker een paar jaar geleden de sterfte aan borstkanker ingehaald.[1] Als je roken combineert met alcohol veroorzaakt het kanker van mond en keel. Daarmee hebben we meteen kankerverwekkende stof nummer twee te pakken, want alcohol is ook een oorzaak van borstkanker. Weinig drinken en niet roken maakt dus een enorm verschil.
 
Virussen veroorzaken niet veel kanker, maar je hebt het wel zelf in de hand of je die krijgt. Laat je dochter inenten tegen het HPV virus, en gebruik bij het vrijen een condoom zodat je het HIV-virus en het hepatitisvirus buitenhoudt want die veroorzaken allebei ook kanker.
 
Dan nummer drie, de straling. Dat gaat niet over zendmasten, die straling is veel te zwak, maar röntgenstraling wel. Een gewone röntgenfoto is niet erg, maar een CT scan van je buik geeft evenveel straling als 100 röntgenfoto’s[2]. Vraag dus zo nodig aan je dokter wat voor soort scan hij je wil geven, en of die scan echt nodig is.
 
En dan zonlicht, dat is ook straling. Heerlijk om op een terrasje te kunnen zitten, maar als het weer zomer is smeer je dan eerst in met factor 20 voor je gaat liggen bakken.
 
Als je dit allemaal doet hoef je je over eten en kanker niet meer druk te maken.