alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-03-15-BNR-donorpoep.mp3{/play}
 
Hoe zou u het vinden als u via een slangetje door uw neus wat poep van iemand anders in uw darmen kreeg gegoten? Dat klinkt smerig, maar artsen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam denken dat het de oplossing kan zijn voor een ernstige ziekte. Ze willen er infecties met Clostridium difficile oftewel ‘het moeilijke staafje’ mee bestrijden. Dat moeilijke staafje is een bacterie, en hij heet ‘moeilijk’ omdat hij zo moeilijk weg te krijgen is. Clostridium difficile nestelt zich nogal eens in de darmen van ziekenhuispatiënten die behandeld zijn met antibiotica. Die antibiotica doden niet alleen schadelijke bacteriën maar ook de normale bewoners van de darm. Daarmee krijgt de difficile ruim baan, want die is bestand tegen veel antibiotica. Infectie ermee veroorzaakt langdurige diarrhee en darmontsteking, en ernstig zieke of verzwakte patiënten kunnen eraan overlijden. In Nederland komt het minder voor dan in het buitenland omdat onze dokters niet zo strooien met antibiotica, maar ook bij ons is het een probleem.
 
Als die ‘difficile’ zijn kans krijgt door gebrek aan concurrenten ligt het voor de hand om er wat andere bacteriën bij te gooien. In de afgelopen 50 jaar hebben dokters op allerlei plaatsen dat bij zo’n 150 patiënten geprobeerd, en naar ze beweerden hielp dat. Die patiënten kregen tussen de 5 en de 300 gram poep van iemand anders toegediend via hun anus of via een slang die door de neus gaat en tot in de darmen loopt. Dat wordt fecestransplantatie genoemd. Nederlandse artsen zijn nu met geld van de overheid  systematisch aan het onderzoeken of dit echt helpt.
 
Natuurlijk wordt de poep van de donors grondig onderzocht op schadelijke bacteriën en virussen en dan lijkt het risico gering. Het blijft natuurlijk een minder smakelijk idee, maar als je ziek bent ben je blij als je er op die manier af kunt komen. En bovendien: de probiotische bacteriën in de yoghurtjes uit de supermarkt komen denk ik oorspronkelijk ook uit poep, al staat dat natuurlijk niet op de verpakking.