alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-11-16-BNR-Er-kan-nog-wel-een-Cheeseburger-bij---of-niet.MP3{/play}
 
Het ANP verspreidde afgelopen zaterdag het bericht dat Engelsen gerust een cheeseburger extra kunnen eten zonder dikker te worden.[1] Dat zou blijken uit een nieuw rapport. In werkelijkheid zegt dat rapport alleen maar dat Engelsen meer eten dan we dachten dat ze aten.[2] Maar de achtergrond van dit misverstand is wel interessant.
 
Als u op de verpakking van etenswaren kijkt ziet u dat mannen per dag 2500 calorieën mogen eten en vrouwen 2000. Dat is namelijk wat mensen met een normaal gewicht zeggen te eten als je ze ondervraagt. Maar tegenwoordig kunnen we echt meten hoeveel mensen eten, zonder het ze te vragen. Dat gaat met een speciaal soort water.
 
Die watermethode toont aan dat de meeste mensen meer eten dan ze zeggen. En hoe dikker mensen zijn, hoe meer ze onderschatten hoeveel ze eten.[3] Ik vind dat heel begrijpelijk. Als je de hele dag wordt nageroepen dat je te dik bent en te veel eet is het niet meer dan natuurlijk dat je dat wegdrukt en ontkent. Maar niemand wordt dik van de lucht.
 
Als u een beetje kunt rekenen kunt u zelf schatten hoeveel iemand eet. Daar gaat ie. Als je stil zit of slaapt verbruikt iedere kilo van je lichaam per uur 1 calorie. Één calorie per kilo per uur in rust. Als je honderd kilo weegt is dat per uur 100 calorieën en per etmaal 2400 calorieën. Dat verbruik je als je de hele dag in bed ligt. Opstaan, naar je auto lopen, de vuilnisbak buiten zetten en andere bewegingen kosten totaal nog eens 50% extra. Dan zit iemand van 100 kilo dus op 3600 calorieën per dag. Dat is 18 boterhammen met kaas.
 
Iemand die de helft weegt, dus 50 kilo, verbruikt ook de helft van 3600, dus zij verbruikt 1800 calorieën per dag. Als ze iedere dag zou sporten wordt dat 2400. Dat is 12 boterhammen met kaas. Hoeveel iemand eet wordt dus grotendeels bepaald door hoeveel hij of zij weegt. En de zwaarste mensen eten het meest. Die extra cheeseburger is dus geen goed idee.


[1] Daily Mail. De Telegraaf.

[2] Scientific Advisory Committee on Nutrition. Draft Energy Requirements report
 
[3] Schoeller DA. Insights into energy balance from doubly labeled water. Int J Obes (Lond). 2008
Dale Schoeller. Energy expenditure in the lean and obese. (online talk).