alt 
play / pauze / stop
{play}katan/bnr/2009-04-20-is-wijn-gezond_tcm19-75497.mp3{/play}
 
Mannen die dagelijks een half glas wijn drinken zouden 5 jaar langer leven dan geheelonthouders. Dat wordt
geopperd in een proefschrift dat vrijdag aanstaande in Wageningen verschijnt.[1]Tegelijk zijn de Franse
wijnboeren in rep en roer[2]omdat het Nationale Franse Kankerinstituut bekend heeft gemaakt dat wijn
drinken kanker veroorzaakt.[3]De Franse overheid gaat zelfs campagne voeren om het drinken van wijn
en andere alcoholica omlaag te brengen. Is wijn nu goed of slecht voor je gezondheid?
 
Dat is natuurlijk deels een kwestie van hoeveel je drinkt. Veel drinken — dat wil zeggen vier tot zes glazen per
dag of meer — is in elk geval ongezond. Het veroorzaakt ongelukken, kanker, hoge bloeddruk, dementie,
epilepsie en nog veel meer ziekten. Alcoholisme komt meer voor dan je denkt. Ruim 700.000 Nederlanders
 drinken zelfs meer dan 8 glazen per dag en zijn dus officieel alcoholicus. Maar is matig drinken wel goed?
Voor het hart vermoedelijk wel. 1 of 2 glaasjes per dag verlagen de kans op een hartinfarct. Daarom leven
matige drinkers langer dan geheelonthouders. Maar we praten dan wel over oud tegen heel oud, want
hartinfarcten zijn een doodsoorzaak van bejaarden. Onder de 45 jaar gaan mensen vooral dood aan kanker en
ongelukken.[4]En alcohol is zowel een oorzaak van ongelukken als van kanker. Met name het risico op
borstkanker neemt al toe als je levenslang één glas bier of wijn per dag drinkt. Ongeveer eén achtste van de
totale sterfte aan borstkanker is daardoor toe te schrijven aan alcoholgebruik, en dat waren vrouwen die
helemaal niet zoveel dronken.[5]Een of twee glaasjes wijn of bier per dag zijn dus gezond voor oude
mannen. Maar wie jong is of vrouw kan voor de gezondheid de wijn beter laten staan.
 
 

[1]Streppel M, Wageningen 24 april 2009
 
 
[3]INCA Communiqué de presse 17 février 2009. www.e-cancer.fr/v1/mambots/editors/fckeditor/editor/index.php?option=com_redaction&Itemid=348&task=voiritemfo&id=2405&bakhistory=1
les boissons alcoolisées : leur consommation est associée à une augmentation du risque de plusieurs cancers : bouche, pharynx et larynx, œsophage, côlon-rectum, sein et foie (de 9 à 168 % par verre consommé par jour, selon les localisations). Le risque augmente avec la quantité globale d'alcool absorbée et est significatif dès une consommation moyenne d'un verre par jour. Toute consommation d'alcool est donc déconseillée.    
 
[4]Vaartjes I. Hart- en vaatziekten in Nederland 2008, cijfers over ziekte en sterfte. Den Haag: Nederlandse Hartstichting, 2008. Tabel 1.2. www.hartstichting.nl/webshop/Producten/download.aspx?pID=3742
 
[5]Ziektes veroorzaakt door alcohol: Rehm J. The relationship of average volume of alcohol consumption and patterns of drinking to burden of disease: an overview. Addiction. 2003. Gezondheidsraad, ‘Risico’s van alcoholgebruik bij conceptie, zwangerschap en borstvoeding’. 2005; publicatie nr 2004/22. www.gr.nl/pdf.php?ID=1170&p=1. Katan MB. ‘Alcohol geen goed middel om een hartinfarct te voorkomen’. Ned Tijdschr Geneeskd. 2007.