Woord vooraf |
7 |
Inleiding |
9 |
Hoofdstuk 1. Wegwijs tussen Feiten en Fabels |
13 |
Meningen over voeding en gezondheid |
13 |
Persoonlijke en nationale overtuigingen |
13 |
Zorgen over technologie |
14 |
Wetenschappelijke ‘ontdekkingen’ |
14 |
Hoe werkt wetenschap? |
16 |
De wetenschappelijke methode |
16 |
Soorten voedingsonderzoek |
17 |
Vooroordelen, belangen en beïnvloeding |
20 |
Waarom heeft de wetenschap op zoveel simpele vragen geen duidelijk antwoord? |
21 |
Belangrijk om te onthouden: |
23 |
Hoofdstuk 2. Wat heeft voeding voor effecten op de gezondheid? |
24 |
Wat is “gezonde voeding”? |
24 |
Gevolgen van te weinig voedingsstoffen |
25 |
Calorieën en hongersnood |
25 |
Vitaminetekort |
27 |
Tekort aan vezel |
29 |
Moet je elke dag alle voedingsstoffen binnenkrijgen? |
30 |
Gevolgen van te veel voedingsstoffen |
30 |
Gezonde en ongezonde voedingsmiddelen |
32 |
Voeding en de gezondheid van onze planeet |
33 |
Niet duurzaam is niet gezond |
33 |
Voedselproductie is een grote vervuiler |
34 |
Duurzaamheid is moeilijk te meten |
34 |
Belangrijk om te onthouden: |
36 |
Hoofdstuk 3. Het ontbijt |
37 |
Is ontbijten noodzakelijk? |
37 |
Brood |
37 |
Constipatie en wat er aan te doen is |
39 |
Andere voedingsstoffen in brood: jodium |
40 |
Beleg |
41 |
Kaas |
41 |
Vleeswaren |
42 |
Appelstroop |
42 |
Hagelslag, suiker en de tanden |
43 |
Jam |
43 |
Pindakaas |
43 |
Wat moet ik nou op brood doen? |
43 |
Boter en vitamine D |
44 |
Pap, muesli en ontbijtgranen |
47 |
Ontbijtvervangers |
48 |
Eieren |
48 |
Melk en yoghurt |
49 |
Melkvet, cholesterol en hartinfarct |
50 |
Melk, calcium en botten |
50 |
Melk en kanker |
51 |
Melkallergie- en intolerantie |
52 |
Melk en vitamines |
52 |
Andere gezondheidseffecten |
52 |
Samengevat: hoe gezond is melk? |
52 |
Belangrijk om te onthouden: |
53 |
Hoofdstuk 4. De kinderen naar school |
54 |
Bewegen: hoe en wat |
54 |
Wat krijgen ze mee naar school? |
56 |
Gezonde en minder gezonde dranken |
56 |
Natuurlijke en toegevoegde suikers |
57 |
Light dranken |
58 |
Vruchtensap en vitamines |
58 |
Frisdrank, sap en de tanden |
60 |
Sap en diarree op de crèche |
60 |
Sap is minder gezond dan fruit |
60 |
Water is het gezondst |
61 |
Eten: koek of brood? |
61 |
Snoep |
62 |
Eten en hyperactiviteit |
63 |
Voedselintolerantie en voedselallergie |
64 |
Wat is voedselallergie? |
64 |
Voedselintolerantie: melksuiker, tuinbonen en sulfiet |
65 |
Hoeveel mensen zijn allergisch voor voedsel? |
66 |
Allergie bij kinderen |
67 |
Voorzichtig met diëten! |
67 |
Voedsel voor het brein |
68 |
Vragen waar kinderen zelf mee zitten |
69 |
Van welk eten word je groter en sterker? |
69 |
Wat kun je doen tegen jeugdpuistjes? |
69 |
Zit in frisdrank zonder prik minder calorieën? |
69 |
Is kauwgum slecht? |
69 |
Ga je van bruine bonen scheten laten? |
69 |
Werkt visolie tegen dyslexie en tegen ADHD? |
70 |
Kun je van één lepel zout dood gaan? |
70 |
Zijn rode pepers slecht? |
70 |
Klopt het dat je 2 uur voor het slapen gaan niets meer mag eten? |
70 |
Is koosjer eten gezonder dan niet koosjer eten? |
70 |
Welke snacks maken niet dik? |
70 |
Verbrand je veel voedsel door nadenken en leren? |
71 |
Is het waar dat Baileys met tonic gevaarlijk is omdat het samenklontert in de maag? |
71 |
Tot slot één waar niemand over praat: Constipatie en broekpoepen |
71 |
Belangrijk om te onthouden: |
71 |
Hoofdstuk 5. Koffietijd |
72 |
Koffie |
72 |
Is koffie slecht? |
72 |
Koffie, hart en bloedvaten |
73 |
Waar is koffie goed voor? |
73 |
Thee |
74 |
Echte thee |
74 |
Groene en witte thee |
75 |
Thee, polyfenolen en gezondheid |
75 |
IJsthee |
76 |
Thee met smaakjes |
76 |
Kruidenthee |
76 |
Iets lekkers bij de koffie |
77 |
Koek en gebak |
77 |
Chocola |
78 |
Gevulde chocoladerepen |
79 |
Drop |
79 |
Belangrijk om te onthouden: |
80 |
Hoofdstuk 6. Lunch |
81 |
Friet |
81 |
Mayo |
81 |
Kroket |
82 |
Broodje Gezond |
83 |
Soep |
83 |
Belangrijk om te onthouden: |
83 |
Hoofdstuk 7. Fruit |
84 |
Fruit is vooral goed om wat er niet in zit |
84 |
Koekjes en drankjes worden niet gezonder van fruit |
85 |
Fruit is geen grote bron van vitamines |
85 |
Voorkomt fruit kanker en hart- en vaatziekten? |
87 |
Kanker |
87 |
Hart- en vaatziekten |
88 |
Afweer, verkoudheid en griep |
89 |
Open ruggetje |
91 |
Belangrijk om te onthouden: |
91 |
Hoofdstuk 8. Borreltijd en snacks |
92 |
Hoeveel moet je drinken? |
92 |
Is twee liter water per dag goed? |
92 |
Mag je drinken bij het eten? |
92 |
Vochttekort |
92 |
Blaasontsteking |
93 |
Te veel drinken |
93 |
Alcohol |
93 |
Is alcohol slecht? |
94 |
Regels voor industriële blootstelling |
94 |
Industriële regels toegepast in het dagelijks leven |
95 |
Zijn de regels voor alcohol te streng? |
95 |
Alcohol en het hart |
96 |
Drinken tegen hartinfarct |
97 |
Alcoholische dranken |
98 |
Bier |
98 |
Wijn |
98 |
Premixen (mixdranken) |
99 |
Sterke drank |
99 |
Red Bull |
99 |
Wat te doen tegen een kater? |
100 |
Snacks |
100 |
Vleessnacks |
100 |
Chips |
101 |
Nootjes |
101 |
Sushi |
102 |
Belangrijk om te onthouden: |
102 |
Hoofdstuk 9. Avondeten |
103 |
Vlees en milieu |
103 |
Rund, varken of kip? |
103 |
Scharrelvlees |
104 |
Vlees ten opzichte van kaas |
104 |
Vlees en milieu: conclusie |
105 |
Vlees, vis en gezondheid |
105 |
Vlees, hartinfarct en kanker |
105 |
Wat is het beste vlees? |
106 |
Voedingsstoffen uit vlees |
107 |
Vis en n-3 vetzuren |
108 |
Kip |
108 |
Vegetarisch eten |
109 |
Zink |
109 |
Calcium |
109 |
Groenten |
110 |
Groenten, milieu en klimaat |
110 |
Gezonde stoffen in groenten |
110 |
Het nitraatprobleem |
112 |
Zijn biologische groenten gezonder dan gangbare groenten? |
113 |
Wat is ‘biologisch’? |
113 |
Is ‘biologisch’ gezonder? |
114 |
Zijn biologische groenten duurzamer? |
114 |
Bevatten groenten vroeger meer voedingsstoffen? |
115 |
Aardappels, pasta en andere koolhydraatbronnen |
116 |
Zout |
118 |
Zout, bloeddruk en bloedvaten. |
119 |
Wat voor zout? |
119 |
Olie en vet |
120 |
Afhaal- en kant- en klaarmaaltijden |
123 |
Belangrijk om te onthouden: |
124 |
Hoofdstuk 10. Bedtijd, vitamines en erotiek |
125 |
Vitaminetekorten |
125 |
Wie moet wat slikken? |
127 |
Vooral niet te veel |
127 |
Baby’s |
127 |
Peuters |
127 |
Veganisten |
128 |
Ouderen |
129 |
Reumapatiënten |
130 |
Diabetici |
130 |
Voor en tijdens de zwangerschap |
131 |
Vóór de zwangerschap |
131 |
Alcohol en koffie tijdens de zwangerschap |
131 |
Vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap |
132 |
Voedselinfecties tijdens zwangerschap |
133 |
Zwangerschap en gewicht |
133 |
Schadelijke vitamines |
133 |
Wat moet je niet slikken? |
135 |
Nutteloze vitamines |
135 |
Yoghurtjes en andere flesjes |
135 |
Nutri-cosmetica |
136 |
En nu naar bed! |
136 |
Slapen |
136 |
Voeding en seks |
136 |
Belangrijk om te onthouden: |
138 |
Hoofdstuk 11. Sporten |
139 |
Is sport gezond? |
139 |
Sportvoeding |
141 |
Drinken |
141 |
Eten |
141 |
Prestatieverhogende supplementen |
142 |
Belangrijk om te onthouden: |
143 |
Hoofdstuk 12. De strijd om de slanke lijn |
144 |
Calorieën en brandstof |
144 |
Wat zijn calorieën? |
144 |
Ruststofwisseling |
145 |
Beweging |
145 |
Brandstof |
146 |
Aankomen en afvallen |
146 |
De vetzuchtepidemie |
149 |
Wat is dik? |
149 |
Waarom worden zoveel mensen tegenwoordig dik? |
150 |
Aanleg om dik te worden |
151 |
Stofwisseling |
151 |
Opnemen en uitscheiden van vet en koolhydraten |
152 |
Bewust en onbewust bewegen |
152 |
Waarom kunnen mensen niet gewoon minder eten en meer bewegen? |
152 |
Leven in een dikmakende omgeving |
153 |
Hoe erg is het om dik te zijn? |
153 |
Eigen schuld dikke bult? |
154 |
Waarom diëten niet werken |
155 |
Gevaren van lijnen |
156 |
Eetlustremmers en maagverkleining |
157 |
Wat dan wel? |
157 |
Wat kun je in de praktijk doen om overgewicht te voorkomen? |
158 |
Belangrijk om te onthouden: |
159 |
Hoofdstuk 13. Ongewenste stoffen in het eten |
160 |
Wat is gif? |
160 |
Gif in planten |
161 |
Ons afweersysteem tegen gif |
163 |
Chemicaliën |
164 |
E-nummers |
164 |
Wat zijn die E-nummers voor stoffen? |
165 |
Zijn E-nummers nodig? |
165 |
Is de zorg over E-nummers in het eten terecht? |
166 |
Zoetstoffen |
166 |
Sorbitol |
167 |
Calorieloze zoetstoffen |
167 |
Zijn zoetstoffen veilig? |
168 |
Geraffineerde suiker |
168 |
Verontreinigingen |
169 |
Zijn verontreinigingen gevaarlijk? |
170 |
Belangen |
171 |
Moeten we ons zorgen maken over contaminanten in het voedsel? |
171 |
Genetisch gemanipuleerd voedsel |
172 |
Is genvoedsel gevaarlijk? |
173 |
Voedselvergiftiging en voedselinfecties |
173 |
Wat is “voedselvergiftiging”? |
173 |
Houdbaarheidsdatum |
175 |
Klaarmaken en bewaren van eten |
176 |
Gevaarlijke stoffen in supplementen en geneeskrachtige kruiden |
177 |
Ontslakken |
178 |
Waarom detoxen niet hoeft |
178 |
Ophoping |
179 |
Detoxen helpt niet |
179 |
Belangrijk om te onthouden: |
180 |
Hoofdstuk 14. Waar vind je informatie over gezond eten |
181 |
Kranten, radio en televisie |
181 |
Logo’s |
181 |
Logo’s voor duurzaamheid |
181 |
Logo’s voor gezonde voeding |
182 |
Beperkingen van de logo’s |
183 |
Etiketten |
184 |
Ingrediënten |
184 |
Voedingswaarde |
185 |
Allergie-informatie |
186 |
Houdbaarheidsdatum |
186 |
Voedingsmiddelentabellen |
187 |
Ins en outs van voedingsmiddelentabellen |
187 |
Goede internetsites |
188 |
Belangrijk om te onthouden: |
190 |
Hoofdstuk 15. Bronnen |
191 |
Wetenschappelijke publicaties |
191 |
Leerboeken |
191 |
Berekeningen |
191 |
Persoonlijke mededelingen |
192 |
Voedingsmiddelentabellen |
192 |
Portiegroottes |
192 |
Woord van dank |
193 |
Voetnoten |
211 |