play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2012-03-30-Voeding-in-en-uit-de-mode.MP3{/play} 

Bij de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen wordt meestal niet over chocola gediscussieerd, maar afgelopen maandag wel.[1]Toen ging een wetenschapper uit Wageningen in debat met een iemand van Nestlé over de vraag of chocola goed is voor je bloeddruk. Nestlé is de op een na grootste fabrikant van chocola ter wereld.[2] Smarties is van hun, en Kitkat en nog veel meer. Een erkenning dat chocola goed is voor de bloeddruk en de bloedvaten zou voor Nestlé heel mooi zijn. Maar de Europese voedsel autoriteit EFSA zegt dat chocola niet werkt.[3] Ik was daar verbaasd over, want ik heb een aantal studies gelezen waarin het echt de bloeddruk leek te verlagen. Maar die Wageningse onderzoekster was een van degenen die voor EFSA die chocoladeclaim had beoordeeld. Zij had alles gelezen over chocola en bloeddruk, en zij was niet overtuigd. Geen claim voor Smarties dus. De man van Nestlé protesteerde niet. Hij zei zelfs dat hij het ermee eens was, dus ik was weer een illusie armer.

Waarom verschijnen er steeds weer nieuwe voedingswonderen die een paar jaar later zijn verdwenen? Deels is dat omdat wetenschap heel moeilijk is en wat veelbelovend lijkt eindigt meestal in een mislukking. En het heeft ook te maken met de reclamejongens van de industrie die steeds weer iets nieuws moeten verzinnen. Het lijkt op de mode. Die is ieder jaar anders, soms komt er iets terug van lang geleden, maar er is maar weinig dat blijft. Maar zo nu en dan wordt er iets bedacht waar je echt iets aan hebt. Bijvoorbeeld die skinny broeken die meisjes tegenwoordig dragen onder een rok. Die lijken me een blijvertje. In de voedingswetenschap is er zo nu en dan ook een blijvertje. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft die blijvertjes netjes voor ons uitgezocht, en daar mogen we ze dankbaar voor zijn. U kunt die door EFSA goedgekeurde claims volgen via mijn website of mijn facebookpagina.[4] Via BNR radio gaat u mij niet meer horen, want dit was mijn laatste column. Tot ziens dus in andere media.[1] KNAW-symposium 'What is scientific evidence for nutrition and health claims?' De presentaties zijn hier vanaf ca 1 april 2012 online te zien en te horen.

[2] Nestlé Nederland. Fun & Facts Chocolade. Wist je dat …. Nestlé internationaal sinds 1988 de op één na grootste aanbieder op de chocolademarkt is?

[3] Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to cocoa flavanols and protection of lipids from oxidative damage (ID 652, 1372, 1506, 3143), and maintenance of normal blood pressure (ID 1507) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1792 [21 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1792. 

[4] Zie EU Register on nutrition and health claims. Authorised and rejected health claims.