play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-09-20-Hypoglycemie.mp3{/play}  
 

In bloed zit honderd keer zo weinig suiker als in frisdrank, dus als bloed zoet smaakt komt dat niet van de suiker.[1] Toch is dat kleine beetje suiker in je bloed onmisbaar. Het is brandstof voor de spieren en het is dé energiebron voor de hersenen. Als er te weinig suiker in je bloed zit werken je hersenen niet goed meer en dat voelt heel vervelend. In dokterstermen heet zo een laag gehalte aan bloedsuiker — hypoglycemie. Dat komt tegenwoordig meer voor dan vroeger. Er zijn namelijk steeds meer mensen met suikerziekte oftewel diabetes. Die hebben van huis uit te veel suiker in hun bloed en dat is ongezond. Daarom krijgen ze bloedsuikerverlagende medicijnen. Soms neemt de patiënt daar te veel van en dan heeft hij ineens een te lage bloedsuiker. Dan moet hij snel een glaasje limonade hebben om weer genoeg suiker in zijn bloed te krijgen.

Er zijn ook een hoop mensen die geen diabetes hebben en geen bloedsuiker verlagende pillen of injecties gebruiken en toch regelmatig een te laag bloedsuiker hebben — tenminste, dat denken ze. Voor dat soort hypoglycemie bij gezonde mensen worden op internet allerlei diëten en supplementen aanbevolen. Er bestaan ook lijsten met de verschijnselen bij dit soort hypoglycemie[2]. Die zijn weinig specifiek. Vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtsverandering, koude voeten, neiging tot piekeren, woedeaanvallen, allergieën en nog veel meer. En ook wie alcohol of koffie gebruikt, brood of aardappelen eet of andere heel gewone voedingsmiddelen scoort al gauw hoog op zo een lijst. Geen wonder dat zoveel gezonde mensen denken dat ze hypoglycemie hebben. Bij grondig onderzoek blijkt echter iedere keer weer dat die vermoeidheid, koude voeten enzovoort maar heel zelden optreedt op het moment dat iemands bloedsuiker laag is.[3]  Er bestaan wel mensen die een paar uur na een maaltijd een laag suikergehalte hebben, maar op zo’n moment kunnen ze zich heel prima voelen. En op de momenten dat ze zich trillerig of zwak voelen blijkt hun bloedsuiker meestal normaal te zijn.

De effecten van die diëten en supplementen tegen zogenaamde hypoglycemie zijn vooral placebo-effecten. Suggestie, kun je ook zeggen. Maar — een placebo-effect is ook een effect! Als u zichzelf door een moeilijk moment van de dag heen kunt helpen met een klontje suiker moet u dat gewoon blijven doen. Noem het alleen geen hypoglycemie.



[1] Normaal bloedsuikergehalte is 5 mmol per liter of 90 mg per dL. Dat is 0,09%. In frisdrank of vruchtensap is het suikergehalte 10%. Ik heb een oplossing gemaakt van 1 gram suiker in een liter lauw water (0,1%) en die smaakte net als water zonder suiker. Bloedsuiker is bovendien geen gewone suiker maar glucose, en dat smaakt minder zoet dan gewone suiker. De zoete smaak van bloed komt vermoedelijk dus niet van de suiker.

[2] Dr. Harpers gezondheidstest voor hypoglykemie. Gezondheidstest 19 september 2010
Hypoglykemie Test 19 september 2010 

[3] Service FJ. Hypoglycemic Disorders. N Engl J Med 1995;332(17):1144-1152

Snorgaard O, Binder C. Monitoring of blood glucose concentration in subjects with hypoglycaemic symptoms during everyday life. BMJ 1990 Jan;300(6716):16-18 

Johnson DD, Dorr KE, Swenson WM, Service FJ. Reactive Hypoglycemia. JAMA 1980 Mar;243(11):1151-1155 

Hofeldt FD. Reactive hypoglycemia. Endocrinol. Metab. Clin. North Am 1989 Mar;18(1):185-201 

Palardy J, Havrankova J, Lepage R, Matte R, Bélanger R, D'Amour P, Ste-Marie LG. Blood glucose measurements during symptomatic episodes in patients with suspected postprandial hypoglycemia. N. Engl. J. Med 1989 Nov;321(21):1421-1425