alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-06-21-Slaapthee.mp3{/play}
 
Veel mensen slapen slecht. Dat is heel vervelend en ook niet gezond. Je kunt de dokter om slaappillen vragen, maar die hebben bijwerkingen, vaak werken ze maar een tijdje, en sommige zijn verslavend.[1] Geen wonder dat er een markt is voor slaapthee. Dat is niet de gewone thee of groene thee, want daar zit allebei cafeïne in, dat moet je juist niet hebben. In slaapthee zitten kruiden. Er kunnen allerlei soorten in zitten. De meeste zijn nooit goed onderzocht. Alleen het effect van valeriaan is goed uitgezocht. Bij dat slaaponderzoek doen wetenschappers plakkertjes op het hoofd van de proefpersoon waarmee ze zijn hersengolven meten. Daar zie je meteen aan of iemand echt slaapt, en dat is objectiever dan de volgende ochtend vragen: “hoe lang lag je gisteravond wakker?”. Het blijkt dat als mensen valeriaan krijgen ze net zo snel in slaap vallen als met een placebo, dus een neppil. Valeriaan werkt dus niet.[2] [3]  De proefpersonen zeiden wel dat ze op valeriaan lekkerder hadden geslapen. Maar valeriaan heeft een typische lucht, en misschien wisten ze daardoor wanneer ze het kregen en was dat lekkerder slapen suggestie. Slapen is heel gevoelig voor suggestie. Als iemand je iets geeft en overtuigend zegt dat je er goed van slaapt werkt het vaak nog ook.

In slaapthees zit ook vaak sint-janskruid. Dat is een middel tegen depressie, wat het op slapen doet is niet goed onderzocht. Je moet uitkijken met sint-janskruid, want het verandert de werking van andere geneesmiddelen. Die kunnen te sterk gaan werken, of ze werken niet meer.

Zelfs als valeriaan iets doet heb je nog niets aan slaapthee want de hoeveelheid is veel te klein. Je moet wel 100 zakjes slaapthee met valeriaan gebruiken voor je genoeg hebt voor een effect.[4] Dat is dus niet de oplossing. Wat dan? Wat opmerkelijk goed werkt is een vorm van psychotherapie die Cognitieve Gedrags Therapie heet.[5] Je moet er een aantal keren naar toe dan lijkt het een hele tijd te werken. Er is dus best iets te doen tegen slapeloosheid, alleen aan slaapthee heb je niks.

 

[1] Sateia MJ, Pigeon WR. Identification and management of insomnia. Med Clin North Am. 2004.

Sullivan SS. Insomnia Pharmacology. Med Clin North Am. 2010

[2] Fernández-San-Martín MI, Masa-Font R, Palacios-Soler L, Sancho-Gómez P, Calbó-Caldentey C, Flores-Mateo G. Effectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep Med. 2010. PubMed.

[3] Office of Dietary Supplements.National Institutes of Health. Valerian Fact Sheet. 15 juni 2010.

[4] Hadley S, Petry JJ. Valerian. Am Fam Physician. 2003.

[5] Montgomery P, Dennis J. Cognitive behavioural interventions for sleep problems in adults aged 60+. Cochrane Database Syst Rev. 2003.

Irwin MR, Cole JC, Nicassio PM. Comparative meta-analysis of behavioral interventions for insomnia and their efficacy in middle-aged adults and in older adults 55+ years of age. Health Psychol 2006

Siebern AT. Insomnia and its effective non-pharmacologic treatment. Med Clin North Am. 2010