alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-02-01-BNR-Koffie-en-diabetes.MP3{/play}
 
Hebt u ’s morgens ook koffie nodig om op gang te komen? Dat klinkt als een alcoholicus die niet op gang komt zonder een slok uit de whiskeyfles in zijn bureaula. Misschien dat daarom koffie drinken zo’n slechte reputatie heeft. Toch is dat niet terecht. Van alcohol kun je een hele waslijst van ziekten krijgen, maar met koffie loopt dat reuze los.
 
Er zijn zelfs aanwijzingen dat koffie gezond is. Zo zou het diabetes oftewel suikerziekte voorkomen. Dat werd voor het eerst gevonden 8 jaar geleden door Nederlandse onderzoekers. Onlangs maakte een internationale groep onderzoekers de nieuwste gegevens over koffie en diabetes bekend.[1] Zij bekeken gegevens van bijna een half miljoen mensen, Nederlanders, Amerikanen, Finnen maar ook Japanners en Singaporezen. Bij al die mensen was lang geleden nagevraagd hoeveel koffie en thee ze dronken, en vervolgens was er bijgehouden wie er diabetes kreeg en wie niet. Er kwam duidelijk uit dat degenen die de meeste koffie dronken de minste kans hadden om diabetes te krijgen.
 
Nou zegt dat niet alles, want wie geen koffie drinkt drinkt misschien wel een hoop frisdrank. De onderzoekers lieten ook niet zien of de koffiedrinkers magerder waren dan anderen. Vetzucht heeft namelijk een enorm effect op de kans op diabetes. Wat mij ook een beetje deed twijfelen was dat niet alleen de koffie- maar ook de theedrinkers minder kans hadden op diabetes. Nou kan er natuurlijk een stofje zijn dat zowel in koffie als in thee zit en dat diabetes voorkomt, maar dat stofje moet dan eerst maar eens worden gevonden en uitgetest voor ik het geloof.
 
Maar in elk geval doet koffie voor diabetes geen kwaad. Koffie is in de loop der tijd in verband gebracht met nog veel meer ziekten, maar meestal bleek dat bij nader onderzoek niet te kloppen. Koffie is dus niet het eerste wat u moet laten staan om gezond te blijven. Behalve als u er niet van kunt slapen natuurlijk.