alt

{play}katan/bnr/2008-02-14-BNR-cholesterol.mp3{/play}
 
BNR: De laatste tijd is verwarring ontstaan over de effectiviteit van cholesterolverlagende middelen. Heb je er wat aan of niet en wat moet je doen om überhaupt van de medicijnen weg te blijven? Cholesterol, het zit in je bloed en het is een bouwsteen voor je cellen. En, je hebt het in goede en slechte varianten.

Katan: Je kunt dat goede en slechte cholesterol het beste vergelijken met verkeer op de snelweg. Als er te veel verkeer is krijg je files en opstoppingen. Maar bij het verkeer horen ook de politie en de sleepwagens die zorgen dat de verstoppingen worden opgelost. Het gewone verkeer is het gewone cholesterol - het slechte cholesterol - waarvan we het meeste hebben. De politie en de sleepwagens zijn het goede cholesterol die de verstoppingen weer opruimen.

BNR: En als je teveel van dat slechte cholesterol hebt, is dat weer slecht voor je vaten en dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Maar aan een teveel aan cholesterol kun je wat doen, met statines. Dat zijn geneesmiddelen die ervoor zorgen dat de opstoppingen worden opgelost. Althans, daar is de laatste tijd nogal wat heisa over ontstaan want deze middelen zouden niet werken.  Volgens Katan hangt het nut van statines ervan af hoeveel kans je hebt om binnen afzienbare tijd ziek te worden door hart- en vaatziekten.

Katan: Als een dokter tegen je zegt dat je statines nodig hebt, moet je vragen hoeveel kans je hebt om de komende tien jaar een hartinfarct te krijgen. Dat kan de dokter zo uitrekenen. Hij stopt je leeftijd, je bloeddruk, of je rookt, of je suikerziekte hebt en nog een paar dingen in een formule. Vervolgens zegt hij bijvoorbeeld: ‘u hebt 22 procent kans om in de komende tien jaar een hartinfarct of beroerte te krijgen'. Als je trouw statines slikt wordt dat een derde minder. Dat is vergelijkbaar met Russische roulette spelen met een grote revolver waar 22 van de 100 gaten een kogel bevatten, en die inwisselen voor een revolver met een lading in 14 van de 100 gaten. Dat lijkt mij de moeite waard, dood ga je toch maar dan liever wat later.

Als je kans op een hartinfarct 2 procent is in de komende tien jaar gaat die kans met statines omlaag naar 1,4 procent. Dan had je al 98 procent kans dat er niets zou gebeuren en dat wordt 98,6 procent. Dat is niet de moeite en de mogelijke bijwerkingen waard.

BNR: Voor de ernstige gevallen zijn statines dus een zeer welkom middel. Voor de wat minder verstopten onder ons heeft het geen zin om statines te slikken. En, je bespaart jezelf en je verzekeringsmaatschappij een hoop geld door die te laten staan. Sowieso zit u waarschijnlijk niet te wachten op een verhoogd cholesterolgehalte. Dus, hoe hou je je cholesterolgehalte op peil?
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Katan: Dat doe je door niet te dik te worden en door de juiste vetten te eten; dit betekent vloeibare vetten, oliën. Vet dat in de koelkast hard wordt is niet goed voor je slagaders. Wat vloeibaar blijft, is wel goed. Dat is een grove test, beter is om op het etiket te kijken. Daarop staat hoeveel verzadigde en dus verkeerde, harde vetzuren erin zitten, en hoeveel onverzadigde vetzuren, die zijn oké. 

Ook voor je goede cholesterol dat de verstoppingen opruimt, je HDL, is het belangrijk om slank te blijven. Verder wordt het goede cholesterol hoger en dus beter als je flink gaat bewegen en als je stopt met roken. Dat is een van de redenen waarom roken slecht is voor je hart.

Als je het geluk hebt om geboren te zijn als vrouw is het goede cholesterol van nature al hoog. Het heeft geen zin als man om je tot vrouw te laten verbouwen, want die vrouwelijke hormonen zijn niet goed voor de bloedvaten van mannen.