Martijn Katan
  • Home
  • Voedingsmythes
  • Wat is nu gezond?
  • BNR radiocolumns
  • NRC-columns
  • Volkskrant-columns
  • Krantenartikelen
  • Aanbevolen sites
  • Over Katan

  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Algemeen

Louise Vet, 2e Kamer 14 okt 2020: Rol van biomassa in de energietransitie

Prof. dr. Louise E.M. Vet et al. [1], NIOO-KNAW en WUR
Position paper voor rondetafelgesprek Biomassa d.d. 14 oktober 2020

Lees meer: Louise Vet, 2e Kamer 14 okt 2020: Rol van biomassa in de energietransitie

Verdient Greta de Nobelprijs?

Volgende week vrijdag wordt bekend wie de Nobelprijs voor de Vrede 2019 krijgt. Waarschijnlijk wordt het Greta Thunberg. Is dat terecht? Past zij in het rijtje Nelson Mandela, Artsen zonder Grenzen en Martin Luther King?

Lees meer: Verdient Greta de Nobelprijs?

NRC 24 mei 2019 Een beetje straling doet weinig kwaad

Aan het hof van de middeleeuwse koning was de hofnar de enige die ongestraft onaangename waarheden mocht uitspreken.[1] Tegenwoordig hebben we daar Arjen Lubach voor. Hij noemde kernenergie “een goed idee”.[2] Had hij gelijk?

Lees meer: NRC 24 mei 2019 Een beetje straling doet weinig kwaad

Vee is tóch bron van resistente bacteriën

Hoe meer antibiotica we gebruiken, hoe meer bacteriën daar resistent tegen worden. Daarom zijn er zorgen over antibiotica in de veehouderij. Ontstaan daardoor resistente bacteriën die gevaar opleveren voor de mens?

Lees meer: Vee is tóch bron van resistente bacteriën

Hoeveel bos is er nodig om electriciteitscentrales te stoken op hout?

Onze elektriciteitscentrales verstoken vooral aardgas en kolen. Stel dat we die fossiele brandstoffen volgend jaar vervangen door biomassa, dus door hout.[1] Hoe lang zouden die centrales kunnen draaien op hout uit Nederland?

Lees meer: Hoeveel bos is er nodig om electriciteitscentrales te stoken op hout?

Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat (NRC Opinie, 16 nov 2018)

De regering moet geen subsidie geven voor houtstook in kolencentrales, schrijven Martijn Katan en Ben Feringa cum suis.
Energiebedrijven willen in hun elektriciteitscentrales hout gaan stoken in plaats van kolen. Dat zou beter zijn voor het klimaat. Ze willen daar subsidie voor. Volgende week komt een werkgroep van de ministeries met een voorstel hierover. Wat zou verstandig zijn? Is het wel beter voor het klimaat om hout en andere biomassa te stoken dan kolen en gas?

Lees meer: Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat (NRC Opinie, 16 nov 2018)

NRC 27/10/18: En dan nu de nadelen van Open Access tijdschriften

De EU eist dat wetenschappers hun ontdekkingen voortaan niet meer publiceren in tijdschriften met abonnees, maar alleen nog in gratis Open Access tijdschriften.[i] Is dit een goed idee?[ii]
Universiteitsbestuurders zijn ervoor, want de  abonnementen van wetenschappelijke uitgevers zoals Elsevier worden onbetaalbaar. Elsevier krijgt nu per gepubliceerd artikel vijfduizend euro of meer, terwijl hun kosten maar de helft daarvan zijn.[iii] Die prijs kan dus fors omlaag, maar de universiteiten durven of kunnen de strijd met de uitgevers niet aan. Ik begrijp niet waarom. Zijn ze bang dat de uitgevers de levering staken? Wij wetenschappers redden ons best een tijdje zonder Elsevier c.s.; desnoods gaan we naar Sci-Hub, waar je hun publicaties gratis kunt downloaden. Illegaal, maar nood breekt wet.

Lees meer: NRC 27/10/18: En dan nu de nadelen van Open Access tijdschriften

Honderd kloppende kalfshartjes

Vleesproductie veroorzaakt dierenleed en broeikasgassen. Als je de kweekvleesproducenten moet geloven is dat binnenkort verleden tijd, dan eten we klimaatneutraal kweekvlees waar geen dier aan te pas komt. Wat is daarvan waar?

Lees meer: Honderd kloppende kalfshartjes

Het geheim van de bunkers

Wat denkt u dat het meeste broeikasgas produceert? Het verkeer? Nee. De industrie? Nee. Verwarming? Nee. De grootste uitstoot van broeikasgas komt van iets waar u nog nooit van hebt gehoord: bunkers.[i]

Lees meer: Het geheim van de bunkers

14 april 2018: De media hebben het niet gedaan.

Een paar keer per week word ik gebeld door journalisten. ‘Met xxx van Radio 1. Wat vindt u van het bericht in het AD over boerenkool en wintertenen?’ Mijn conclusie is meestal dat het verhaal sterk overdreven is. Nieuws over voeding klopt maar zelden. 

Lees meer: 14 april 2018: De media hebben het niet gedaan.

Publicaties

  • katan
  • wetenschap
  • cholesterol

Katan Calculator

Hiermee bereken je het effect van voeding op serum cholesterol.
Klik Hier om naar de Katan Calculator te gaan.
Pubmed publicaties
Hier vindt u de laatste wetenschappelijke publicaties van Martijn Katan.
Voor meer publicaties ga naar Pubmed of Narcis. 
Impact of Masked Replacement of Sugar-Sweetened with Sugar-Free Beverages on Body Weight Increases with Initial BMI: Secondary Analysis of Data from an 18 Month Double-Blind Trial in Children.
Katan MB, de Ruyter JC, Kuijper LD, Chow CC, Hall KD, Olthof MR.
PLoS One. 2016 Jul 22;11(7):e0159771.
[The Dietary Guidelines 2015 of the Health Council of the Netherlands--a commentary].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9802
Can children discriminate sugar-sweetened from non-nutritively sweetened beverages and how do they like them?
de Ruyter JC, Katan MB, Kas R, Olthof MR.
PLoS One. 2014 Dec 31;9(12):e115113.
Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk.
Liebman BF, Katan MB, Jacobson MF.
Ann Intern Med. 2014 Sep 16;161(6):454-5.
Effect of alpha linolenic acid supplementation on serum prostate specific antigen (PSA): results from the alpha omega trial.
Brouwer IA, Geleijnse JM, Klaasen VM, Smit LA, Giltay EJ, de Goede J, Heijboer AC, Kromhout D, Katan MB.
PLoS One. 2013 Dec 11;8(12):e81519.
The effect of sugar-free versus sugar-sweetened beverages on satiety, liking and wanting: an 18 month randomized double-blind trial in children.
de Ruyter JC, Katan MB, Kuijper LD, Liem DG, Olthof MR.
PLoS One. 2013 Oct 22;8(10):e78039.
[Health claims for medical foods].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(24):A6471.
[Linoleic acid and heart infarct].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(22):A6290.
Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed?
Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB.
Eur J Clin Nutr. 2013 May;67(5):541-7.
A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children.
de Ruyter JC, Olthof MR, Seidell JC, Katan MB.
N Engl J Med. 2012 Oct 11;367(15):1397-406.
Why the European Food Safety Authority was right to reject health claims for probiotics.
Katan MB.
Benef Microbes. 2012 Jun 1;3(2):85-9.

Voedingsmythes

Dagelijks worden we overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken.
Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap - en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer.
Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.

Lees meer: Voedingsmythes

Aanbevolen sites

Dit zijn betrouwbare websites over voeding en gezondheid.
Met onderstaande zoekbalk zoek je alleen in deze aanbevolen websites.
Veel ervan zijn in het Engels. Zoek dus niet alleen op suiker maar ook op sugar.

 

Nederlandstalig

Opmerkingen

Voedingscentrum

Het voorlichtingsbureau van de overheid. Gebruiksvriendelijk en i.h.a. goed onderbouwd. Geeft antwoord op de meeste voedingsvragen.

Gezondheidsraad

Grondige wetenschappelijke informatie over voeding en gezondheid, maar niet gemakkelijk.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

Goede informatie over voedselveiligheid.

Consumentenbond

Leesbaar en actueel; soms controversieel. Niet gratis.

Nederlandse Wikipedia
 

Vaak opmerkelijk betrouwbaar. Artikelen met concrete gegevens, een onderkoelde toon en serieuze referenties zullen eerder kloppen dan juichende of boze artikelen.

Vereniging tegen de Kwakzalverij

Ook over gevaren van kruiden en supplementen. Wat schel van toon maar wel onthullend.

Fietsersbond

Uitstekende informatie om meer te bewegen.

Volksgezondheid en zorg (RIVM) Betrouwbare cijfers en wetenschappelijke achtergronden.

NEVO-online

Ons officiële voedingsstoffenbestand, met gehaltes van vitamines, vetzuren, mineralen enz. in alle gebruikelijke voedingsmiddelen

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) 

Feiten en cijfers over alcohol en gezondheid. Strijdlustig, onafhankelijk, betrouwbaar. 

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Grondige informatie voor dokters, bijvoorbeeld over voedselovergevoeligheid (voedselallergie).

www.food-info.net

Wageningen Universiteit. Productiewijze van voedsel; ingrediënten; additieven; voedselveiligheid; gezondheid. Uitgebreid, leesbaar en solide. In vele talen beschikbaar!

Engelstalig

 

British Nutrition Foundation

Solide en brede voorlichting over voeding en gezondheid.

Medline Plus

De Amerikaanse topwetenschap over voeding en gezondheid.
Goed leesbaar.

Engelse Wikipedia Uitgebreider dan de Nederlandse.

NIH Office of Dietary Supplements

Over supplementen en vitamines. Amerikaans.
Goed, maar niet gemakkelijk.

Linus Pauling Institute

Betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en up to date.
Over vitamines,mineralen, knoflook, thee enz.

Harvard University

Over voeding en gezondheid.
Betrouwbaar, heel leesbaar, maar gericht op de VS.

Glycemic Index

De universiteit van Sydney over langzame koolhydraten.
Leesbaar maar niet altijd even kritisch.

De Amerikaanse voedingsmiddelentabel

Uitgebreid, solide, maar je moet wel het Amerikaanse eten kennen.
Amerikaanse producten bevatten vaak extra vitamines en mineralen.

De Deense voedingsmiddelentabel

Prettig in het gebruik.

De Zweedse voedingsmiddelentabel

Ook in het Engels. Heel solide.

 
UpToDate    

De beste medische site van het internet. Diagnose en therapie van bijna alle ziektes. Deels gratis.

EFSA 

De Europese Voedsel Autoriteit. Gezaghebbende wetenschappelijke rapporten over 
veiligheid en gezondheid van voedsel. Beperkt aantal onderwerpen.  

Qrisk calculator

Bereken zelf hoe gezond je hart is en hoeveel kans je hebt op een hartinfarct.  

De Body Weight Planner

Voorspelt hoeveel je afvalt of aankomt als je minder of meer gaat eten of bewegen. 

Bad Science 

Mensen die de wetenschap misbruiken worden op deze site ontmaskerd. Geestig en deskundig. 

Food politics 

Prof. Nestle neemt het op tegen de voedselindustrie. Betrouwbaar en geestig; wel Amerikaans. 

 

Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
t.a.v. Hare Excellentie drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Postbus 20901
2500 EX Den Haag

Lees meer: Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters

Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?

De geheel herziene versie 3.0 van Wat is nu Gezond is verschenen. Er is heel wat veranderd sinds ik acht jaar geleden de vorige versie schreef. De volgende onderwerpen zijn nieuw of gewijzigd:

Lees meer: Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?

Eierdebat

Dr Esther Nederhof, psychiatrisch onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, reageerde op mijn column over eieren en cholesterol. Dat vond ik leuk; ik krijg zelden zo’n serieuze reactie, met verwijzingen naar relevante voedingsexperimenten.

Lees meer: Eierdebat

26 april 2014: Verzadigd vet

Is verzadigd vet slecht voor je hart of doet vet er niet toe? Het veelgelezen Amerikaanse consumentenblad Nutrition Action Healthletter interviewde mij daarover. Hier mijn antwoorden.

Van bier krijg je een bierbuik

De bierbrouwers willen u doen geloven dat je van bier niet dik wordt. Om u daarvan te overtuigen schakelen ze wetenschappers in.
Gelukkig geven die wetenschappers de cijfers eerlijk weer(1). Het blijkt dat je ruim een pond per maand aankomt van dagelijks drie blikjes bier. Geen wonder, want bier bevat meer calorieën dan cola.

Lees meer: Van bier krijg je een bierbuik

Cholesterol-onderzoek

Andere tijden van morgen zond een aflevering uit over ons cholesterol-onderzoek. Kijk hier de aflevering terug. 

Hoe slecht is McDonald's?

Bedrijven zitten vastgeketend aan hun winstdoel als een galeislaaf aan zijn roeiriem.
Het heeft geen zin ze aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kies liever mensen in de gemeenteraad en het Europarlement die bedrijven dwingen tot gezondere praktijken. 
Dat schrijft Martijn Katan in de NRC van 8 januari. De bronnen staan hier. 
 

Yoghurtdranktje helpt niet tegen Alzheimer

Dinsdag werden de resultaten openbaar van een grote studie naar het effect van het yoghurtdrankje Souvenaid tegen Alzheimer. De 'medische voeding' bleek niet te helpen. http://alzres.com/content/5/6/59/abstract

Brandpunt over dieetboeken

Ik werd geïnterviewd door Eva Jinek, op het Leidseplein, in de motregen. Over obesitas, over nieuwe dieetboeken en wat je daarvan kun geloven.
Kijk hier de aflevering terug.

Uitnodiging DRINK Symposium

Op 3 oktober a.s. vindt het DRINKsymposium 'Suiker, light of water?' plaats. Meer informatie en het inschrijvingsformulier kunt vinden op www.drinksymposium.nl.

The claims of medical foods

There is no solid evidence for the efficacy of the medical food Souvenaid against memory loss in Alzheimer’s disease. Read here Martijn Katans review article on Souvenaid.

Reclamecampagne Coca Cola

 Martijn Katan ging in Pauw en Witteman in debat met de directeur van Coca Cola over hun nieuwe reclamecampagne.

Vitamines tegen Alzheimer?

Martijn Katan sprak in een uitzending van Tros Radar over een vitaminedrank van Nutricia die zou helpen tegen Alzheimer.

Veganisme, ook iets voor jou?

Martijn Katan sprak in EditieNL over veganisme. Kijk hier de aflevering terug. 

Zembla over suiker

Een hele uitzending van Zembla over suiker; met Martijn Katan en Jaap Seidell. Of je dik wordt van suiker, waar het in zit en hoe suiker aan de man wordt gebracht. De aflevering is hier terug te kijken.

Zondag kapucijnerdag

De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.

Lees meer: Zondag kapucijnerdag

Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan

Denise Waanders uit 5 VWO schreef een brief naar de NRC[1] over het Schoolontbijt. Lees hier haar brief gevolgd door het antwoord van Prof. Katan.

Lees meer: Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan

05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie

In een nieuwsbrief van de Suikerstichting van september 2012 werden de conclusies van onze Drinkstudie bekritiseerd.[1][2] Onderstaand een reactie van de onderzoekers.

Lees meer: 05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie

25-10-2012 Algenbrood

“Meerbrood™ is werelds puurste brood met een rijkdom aan algen.”[i] Dat klinkt als volksverlakkerij, maar dat is het niet. Meerbrood is brood met algen en met drastisch minder zout. Die algen smaken hartig, zodat het zoutarme brood niet te flauw wordt. Die hartige smaak heet umami. Het is ook de smaak van zongedroogde tomaten, oude kaas en Marmite. En van glutamaat. Het was  gemakkelijker geweest om glutamaat toe te voegen en bovendien wordt het brood dan niet groen. Maar sommige mensen zijn bang voor glutamaat (MSG, E-621).[ii]  Vandaar die algen.[iii]

Lees meer: 25-10-2012 Algenbrood

09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study

[A clarification for readers unfamiliar with the Sugar Foundation (Suikerstichting): the Sugar Foundation has hired Dr Schaafsma to ask critical questions about our study.[i] The Sugar Foundation is funded and governed by Suiker Unie, a major manufacturer of beet sugar. The Sugar Foundation handles public relations with health professionals and the public on the topic of sugar and health.[ii]]

This is a reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study.

Lees meer: 09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study

05-10-2012 Kritiek op frisdrankstudie?

In de Volkskrant van zaterdag 29 september schreef Hans van Maanen een kritische column over ons onderzoek naar suikerhoudende dranken. Onderstaand onze reactie.

Lees meer: 05-10-2012 Kritiek op frisdrankstudie?

21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik

Kinderen worden slanker als ze anderhalf jaar lang limonade met zoetstof drinken in plaats van met suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar.

Lees meer: 21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik

21-07-2012 Plantensterolen: goed of slecht?

Als je plantensterolen eet gaat het gehalte aan cholesterol in je bloed omlaag. Daardoor moet je kans op een hartinfarct afnemen. Vrijwel alles wat het cholesterol verlaagt leidt namelijk tot minder hartinfarcten: cholesterolverlagende medicijnen, gezond onverzadigd vet eten en zelfs cholesterolverlagende darmoperaties. [i]

Lees meer: 21-07-2012 Plantensterolen: goed of slecht?

Column in de NRC

Vanaf zaterdag 28 februari schrijft Prof Martijn Katan elke 5 weken een column in de NRC, in de wetenschapsbijlage op pag. 2 en 3.

Senior Societal Impact Award 2008

Martijn B. Katan is uitgeroepen tot de winnaar van de Senior Societal Impact Award 2008.

Lees meer: Senior Societal Impact Award 2008

Wat weet die Katan over energie?

In januari 2015 verscheen het visiedocument van de KNAW ‘Biobrandstof en hout als energiebronnen’. Ik was daarvan de eerste auteur. In 2020 publiceerde de KNAW een Factsheet over CO2-afvang en opslag, wederom met mij als eerste auteur. Sommige critici vroegen zich af: ‘wat weet die man van energie en CO2?’

Lees meer: Wat weet die Katan over energie?

Wikipedia: Martijn Katan

Over Martijn Katan is een Wikipedia site verschenen, ga naar Wikipedia voor een kijkje.

Belangen en nevenfuncties

  • katan
  • voedsel
  • KNAW
Sinds februari 2011 ben ik met emeritaat, d.w.z. met pensioen. Ik blijf actief als gast-hoogleraar bij de Vrije Universiteit (VU), alleen komt mijn inkomen nu van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).
 
Tot 1 februari 2011 had ik een voltijds aanstelling bij de Vrije Universiteit. Die aanstelling werd betaald uit een subsidie van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen.

Tussen 1986 en 2001 heeft de universiteit waar ik werkte (Wageningen, en sinds 2006 de VU) subsidies of materialen voor mijn onderzoek ontvangen van Unilever, Nestlé, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Campina BV, Friesland Foods, Lipid Nutrition, de Europese koffie-industrie en de International Olive Oil Council. De uitkomsten van mijn onderzoek werden en worden altijd gepubliceerd; ik doe geen vertrouwelijk onderzoek.

Tussen 2004 en 2007 heb ik jaarlijks deelgenomen aan een wetenschappelijke congres georganiseerd door Nestlé in Lausanne waarbij Nestlé ook mijn hotel en ticket betaalde.

Ik heb geen betaalde nevenfuncties, ik geef geen betaalde adviezen, en ik accepteer geen geld of gunsten van firma's of organisaties op het gebied van levensmiddelen, dranken, farma, voeding of gezondheid (vroeger wel: zie Truffels in Monte Carlo).
Ik bezit geen aandelen, opties etc. in ondernemingen die voedingsmiddelen, dranken of geneesmiddelen maken of verkopen.

Ik word wel betaald voor mijn columns en soms voor publicaties in een wetenschappelijk boek of tijdschrift. De opbrengst van mijn boek "Wat is nu gezond" ging 50/50 naar mijn onderzoek en naar mijzelf.

CV van Martijn B. Katan

 

Contact Information

Dept of Health Sciences
VU University
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam, Netherlands
 



Education    
Date Degree Institution Subject
1977 Ph.D. University of Amsterdam, Amsterdam, Netherlands Molecular Biology
1972 M.Sc. Cum Laude University of Amsterdam, Amsterdam, Netherlands Chemistry, Biochemistry

 

Appointments/Affiliations    
Dates  Title Organization City, State/Province Country
2011-Present
Emeritus Professor of Nutrition 
VU University Amsterdam, Dept of Health Sciences 
Amsterdam
Netherlands 
2006-2011 Professor of Nutrition VU University Amsterdam, Dept of Health Sciences
Amsterdam Netherlands
2006-2011 Royal Academy of Sciences Professor Royal Netherlands Academy of Sciences Amsterdam Netherlands
2004-2005 Distinguished Scientist Wageningen Centre for Food Sciences Wageningen Netherlands
1998-2005 Professor, Department of Human Nutrition Wageningen University Wageningen Netherlands
1998-2004 Scientific Director of Research Programme on Nutrition and Health Wageningen Centre for Food Sciences Wageningen Netherlands
1986-1998 Associate Professor of Human Nutrition Wageningen Agricultural University Wageningen Netherlands
1985-1998 Nutrition Foundation Professor of Human Nutrition Nijmegen University School of Medicine and Dentistry Nijmegen Netherlands
1976-1986 Assistant Professor of Human Nutrition Wageningen Agricultural University Wageningen Netherlands

 

Honors/Awards    
Date Name Awarded by
2008 
'Media Magnet' Award
VU University Amsterdam
2008 
Stare-Hegsted Lecture
Harvard University 
2008 
David Kritchevsky Award          
American Heart Association 
2008 
Societal Impact Award 
VU University Amsterdam
2005 ISI Highly Cited Researcher in Agricultural Sciences Institute for Scientific Information
2004 European Lipid Science Award European Federation for the Science and Technology of Lipids
2003 European Nutrition Award Federation of European Nutrition Sciences
2001 Epstein Lecturer and Award American Heart Association Council on Epidemiology
1990 Walker-Ames Visiting Professor University of Washington, Seattle
1989 Liga Nutrition Award Netherlands Nutrition Foundation and General Biscuits
1981-1985 Established Investigator Netherlands Heart Foundation

 

Memberships    
Dates Organization Position
2022-Present
Academia Europaea, the pan-European Academy of Sciences
Member
2006 Health Council committee on Biotechnology Member
2005-2010 Jury for the Heineken Prize for Medicine, KNAW Member and Honorary Secretary
2004-Present Netherlands Medical Journal Association (Vereniging Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) Member
2004-2005 Royal Netherlands Academy of Sciences, Committee on Contract Research and Scientific Independence Member
2003-Present Royal Netherlands Academy of Sciences (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) Member
1991-1997 Netherlands Heart Foundation Scientific Advisory Council Member
1990-2009 Government Health Council (Gezondheidsraad) Member
1988-1991 Food Law Advisory Committee (Warenwetcommissie) Member
1987-1995 Netherlands Postgraduate Programme in Human Nutrition Secretary / Chairman
1987 Dutch Cholesterol Consensus Preparatory Committee Member
1982-1986 ZWO-werkgemeenschap Voeding (Netherlands Science Foundation, Study Section on Nutrition) Co-founder / Secretary / Chairman
1981-1985 Netherlands Heart Foundation Scientific Advisory Council Member

Nieuws

Het laatste nieuws

Over Katan

afvallen alcohol antibiotica brood cholesterol diabetes EFSA Eieren Eiwit eten gezond Gezondheidsclaims groenten hart hartinfarct hersenen ijzer kanker katan koken melk rauw Suiker supplementen vitamine vitamines voeding voedsel wetenschap zwangerschap