Ik heb in mijn wetenschappelijke leven wel eens met mensen gebotst. Vooral met fabrikanten van levensmiddelen als ik hun gezondheidsclaims betwistte. Maar die fabrikanten bleven beleefd, in de trant van: ‘we zijn niet boos maar wel verdrietig’. En ze probeerden nieuwe feiten aan te voeren die mijn kritiek moesten weerleggen.

VORK, maart 2015: Boos over biomassa

McDonald’s is niet goed of slecht[i]
 
 
In dit artikel staan de referenties van het stuk ‘Klaag bij de wetgever, niet bij McDonald's’. Het volledige stuk volgt over een aantal weken.

08-01-2014 Klaag bij de wetgever, niet bij McDonald's

NRC Handelsblad, 16 oktober 2012, katern Mens& pagina 6 - 7

Wie inspireerde Martijn Katan (66)? De hoogleraar voedingsleer bewees onlangs dat kinderen veel dikker worden van frisdrank met suiker dan van fris met zoetstof.
De vraag is niet bijster ingewikkeld. Heb je belangen bij de uitkomst van je onderzoek? Maar het heeft veel voeten in de aarde om het antwoord boven water te krijgen. Hoogleraar Martijn Katan pleit voor maximale transparantie.
 

Benzine en diesel moeten vanaf 2007 in de Europese Unie 2 procent biobrandstof bevatten.

Vanaf 2010 wordt dat 5,75 procent. Dat is niet uitvoerbaar. En het helpt niet.

Toekomst voor biodiesel is illusie

Uitstekend dat er aandacht is voor gezond eten, voor goede vetten, vezels, fruit en groente, vinden Louise Fresco en ik; maar de waan dat je van zulk eten slank wordt, moet de wereld uit.

Volkskrant Het Betoog 3 februari 2007 Alleen minder eten helpt