Een maand geleden waren de media vol van de atoombommen van Kim Jong-un en de fipronil in eieren. Die atoombommen zijn we vergeten maar fipronil blijft nieuws. Was er echt gevaar? En heeft de NVWA het goed aangepakt?

2 sept 2017: atoombom op mug in Fipronil-zaak

Het verzetsmuseum stuurde onderstaande reactie op mijn column over Eten in Oorlogstijd. Zie Facebook.com/martijnkatan van 5 mei 2017 voor mijn repliek

Reactie Verzetsmuseum op 'Eetfabels uit de oorlog'

In het Verzetsmuseum in Amsterdam is een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke boodschap: tot aan de Hongerwinter at men in de oorlog gezonder dan vóór de oorlog.[1] Is dat waar? Dat was even zoeken, maar ik ben er uit.

6 mei 2017: Eetfabels uit de oorlog

Het voedingsonderzoek van de laatste 70 jaar heeft veel mensen voor een hartinfarct of beroerte behoed. Daar is echter nooit een Nobelprijs voor uitgereikt. Dat had best gemogen, en ik heb ook een kandidaat: de Amerikaan Ancel Keys. Maar die Nobelprijs gaat er niet komen.

4 maart 2017: De tragiek van Ancel Keys

Ouders hebben talloze vragen over de gezondheid van hun baby, en de wetenschap heeft niet op alles een antwoord. Dan komen dokters en wetenschappers wel eens met een advies dat logisch klinkt maar uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Bijvoorbeeld het advies om baby’s voor de zesde maand geen vaste voeding te geven.

28 jan 2017: Geef je baby pindakaas

Ieder kind moet zich in Nederland ten volle kunnen ontplooien, ongeacht zijn achtergrond. Daar streeft de overheid al jaren naar, het ministerie heeft zelfs een website die Gelijke Kansen heet.[1] Toch nemen de verschillen tussen de sociale klassen toe, met name in gezondheid.[2] Dat is mede een gevolg van het gelijke-kansenbeleid. Hoe kan dat?

24 dec 2016: Bescherm lage IQ’s tegen de slimmeriken

Lang geleden kregen wij op het gymnasium een nieuwe biologieleraar. Tijdens de eerste les dachten we hem het vuur na aan de schenen te leggen met de vraag: ‘als je in een reageerbuis een exacte kopie van een plant zou maken, leeft die plant dan?’[1] We verwachtten gehakkel en gestamel maar hij was vooral verbaasd: natuurlijk zou een synthetische plant net zo levend zijn als een echte.

19 nov 2016: De ziel van de aardappel

De grote voedingshype van september was Green Happiness, een dieet om energieker, stralender en sexier te worden, met glanzend haar. De NRC liet de bedenksters ervan kritiekloos aan het woord en dat gaf grote opschudding. Rond diezelfde tijd zette onze regering een maatregel door[1] die bedoeld was tegen de uitstoot van CO2maar die het tegengestelde effect heeft. Geen sexy onderwerp, dus het trok nauwelijks aandacht. Maar het is belangrijker dan alle diëten van de wereld bij elkaar.

15 okt 2016: Sjoemelhout

Albert Heijn gaat in honderd huismerkprodukten het suikergehalte verlagen.[1] Daarmee komen ze tegemoet aan de zorgen over suiker en gezondheid. Die zorgen zijn reëel; frequent suiker eten veroorzaakt rotte tanden en suiker levert calorieën en kan dus dik maken. Mensen die dik zijn hebben meer kans op diabetes. Dat is geen specifiek effect van suiker, het is het teveel aan calorieën en de daaruit resulterende obesitas die diabetes veroorzaakt.

10 sept 2016: In alles zit suiker

Toxicologen onderzoeken welke schadelijke stoffen er zitten in lucht, water en eten, hoe die stoffen werken en hoeveel we er binnen van mogen krijgen. Een belangrijk vak, maar de uitkomsten ervan zijn minder zeker dan ze lijken. Hoe serieus moet je waarschuwingen nemen over gif in eten? Dat illustreer ik met twee voorbeelden: MCPD en arsenicum.

4 juni 2016: het ritueel van het rattenoffer

Onze voeding levert veertig essentiële voedingsstoffen: 13 vitamines, 16 mineralen, negen essentiële aminozuren en twee meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren, linolzuur en linoleenzuur.[1] Die moet je alle veertig eten om gezond te blijven. Hoeveel van elk, daar is discussie over. Sommige niet-wetenschappers mengen zich enthousiast in die discussie. Op Facebook krijg ik veel posts over linolzuur en linoleenzuur; vaak klinken die verontwaardigd, zelfs woedend. Vanwaar die emoties?

30 april 2016: Vechten over vetzuren

Gewoon zout bestaat uit natriumchloride en dat verhoogt de bloeddruk. Daarentegen is kaliumchloride een zout dat de bloeddruk verlaagt. Sommige mensen vinden kalium bitter smaken maar de meesten proeven in geblindeerde smaaktests weinig verschil met gewoon zout.[1] Hoge bloeddruk veroorzaakt beroertes en hartinfarcten; vervangen van gewoon zout door kaliumzout verkleint dat risico. Waarom gebruiken dan niet meer mensen kaliumzout?

19 maart 2016: Met vele korrels zout

Woensdag behandelt de Kamer het Energierapport van minister Kamp.[i] Het is een moedeloos makend stuk.

6 febr 2016: Henk Kamp is geen Franciscus

Deze Kerst verkocht Albert Heijn weer wild zwijn. In 2014 verkochten ze dat niet, want wild zwijn komt uit Midden-Europa en er waren berichten over radioactiviteit in Duitse wilde zwijnen.[1] Die hadden paddenstoelen gegeten waar nog radioactief cesium van de Tsjernobylramp van 1986 in zat en bij radioactiviteit nemen we geen enkel risico. Hoeveel kans op kanker geeft zo’n portie radioactief besmette ‘Wildschweinbraten’?

16 jan 2016: De les van Professor Lepidus

In september 1967 kreeg ik een brief van de nieuwe studentenrabbijn, dat hij graag kennis wilde maken.[1] Vreemd. Drie jaar eerder had ik een poging gedaan om naar Israël te emigreren, dat mislukte omdat ik me in het Joodse land niet thuis voelde, dus had ik in gedachten mijn lidmaatschap van het bijbehorende volk opgezegd, en nu dit.

28 nov 2015: de grootse absurditeit van Job

Afgelopen woensdag kwamen de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad uit. Leveren die houvast te midden van de voedingshypes?

7 nov 2015: wat als roker stopt met vlees...

Lees dit alleen als u toch al gezond leeft

Het rapport over vlees van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO[i] is opgesteld door competente wetenschappers die alle onderzoek over vlees en kanker hebben gewogen en doorgerekend. Hebben ze gelijk dat ham en worst darmkanker veroorzaken? En hoeveel zou het uitmaken als je daarmee stopt?

NRC Opinie 29-10-2015: Vleeswaren en darmkanker

Van september tot april, als de r in de maand was, kreeg ik als kind dagelijks levertraan. Dat is olie geperst uit vissenlevers. Ik kokhalsde ervan maar het moest; kindertjes hadden voor de groei van hun botten vitamine D nodig en dat zat in levertraan.

19 sept 2015 Vitamine D: vooral het idee

Toen ik als student meedeed aan de Maagdenhuisbezetting had ik het leerboek Thermodynamica van Fowler en Guggenheim bij me. Thermodynamica is energieleer. Ik vond dat fascinerend en ik had er de volgende ochtend college over.
Jaren later stapte ik over naar de voeding en daarvoor leek dit soort natuurkundige kennis overtollig, maar bij mijn vetzuchtonderzoek kwam de energieleer weer van pas. Ik moest weten hoeveel je aankomt van honderd kilocalorieën (kcal) extra.

6 juni 2015: de wet van eraf en eraan

Honderd jaar geleden ontdekten artsen van de Keizerlijke Militaire Academie in Sint Petersburg dat ze bij konijnen vernauwingen van de slagaders konden veroorzaken door ze eieren, melk en vlees te voederen.[1] Dat bleek veroorzaakt te worden door een rubberachtige stof genaamd cholesterol die uitsluitend in dierlijk voedsel voorkomt.

2 mei 2015: Wankelend Eieradvies

Jeugdpuistjes – acne in dokterstaal[1] – is een weesziekte. Dat betekent dat er weinig onderzoek naar wordt gedaan, met name naar de effecten van voeding. Hoe kan dat?

28 maart 2015: Het is te stil rond puistjes

Stiekem ben ik een docent
Soms vraag ik me af waarom ik in de krant schrijf. Uit ijdelheid? Natuurlijk, dat ook. Mensen herkennen mij en complimenteren mij met mijn columns, dat is leuk. Maar vaak gaat dat zo:

21 februari 2015: Stiekem ben ik een docent

Volgens het Zeeuwse waterleidingbedrijf Evides zitten er te weinig mineralen in ons moderne voedsel. Dat kunnen we aanvullen door hun kraanwater te drinken, zolang dat tenminste niet te ver onthard wordt.[1] Het bedrijf werd vanwege die advertentie prompt voor de Reclame Code Commissie gedaagd door een fabrikant van ontharders. Daarover straks meer, maar eerst de vraag: zitten er minder mineralen en andere voedingsstoffen in ons eten dan vroeger? Is dat erg? En zo ja, wat is ertegen te doen?

17 januari 2015: Verarmd voedsel

Soms word ik moe van het nieuws over voeding. Vorige week bijvoorbeeld: ‘Dood door veel melk’.[1] Wat daar beweerd werd kon gewoon niet. Waarom verschijnen er zoveel cowboyverhalen over voeding in de media?

8 november 2014: In melk zit geen nieuws

Terwijl u dit leest ben ik aan het vasten. Niet om af te vallen of mijn lichaam te zuiveren van gifstoffen want daar doe ik niet aan. Ik vast vanwege Jom Kippoer, de joodse Grote Verzoendag.

4 oktober 2014: Zin in vaste rituelen

‘Gezond eten zonder brood, kan dat? Wat denk jij?’ Dat vraagt het Voedingscentrum op zijn site.[1] Het klinkt alsof onze voorlichters het zelf niet meer weten, maar uiteindelijk bevelen ze toch zes boterhammen per dag aan.[2]

28 juni 2014: Heimwee naar Quinoa

Staatssecretaris Dijksma heeft de EU overgehaald om de houdbaarheidsdatum op koffie, rijst en pasta af te schaffen.[1] 'Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent’, zegt ze.[2] Koffie, rijst en pasta is een begin, uiteindelijk moeten er meer houdsbaarheidsdata weg.[3] Dat is een aardig klinkend idee dat niet gaat helpen.

24-5-2014: Laat die datum staan!

Gentech is voer voor illusies

Genetisch gemodificeerd voedsel, ook bekend als GMO of gentech, kent vóór- en tegenstanders.[1] De voorstanders zeggen dat er zonder gentechgewassen hongersnood komt. De tegenstanders zeggen dat gentechvoedsel ons ziek maakt, het milieu ruïneert en de macht over ons eten uitlevert aan multinationals. Wie heeft gelijk?

19 april 2014: Gentech is voer voor illusies

Misstappen van wetenschapperszijn een hot topic in de media.[1]Ik zou daar blij mee moeten zijn want berichtgeving over wetenschap mag best wat kritischer; te vaak gaan juichende persberichten over de nieuwste wetenschappelijke doorbraak kritiekloos de krant in.

15-02-2014 Ook Bach deed aan zelfplagiaat

Hoe zou u het vinden als een dokter de ontlasting van uw buurvrouw via een slangetje in uw darmen liet lopen? Walgelijk? Wacht maar tot u een infectie met Clostridium difficile oploopt. Dan smeekt u om een fecestransplantatie; zo heet ‘poep van een ander’in dokterstaal.

08-01-2014 Poep van de buurvrouw als medicijn

Ik kan me verheugen op het heffen van de glazen bij de kerstmaaltijd. Gezondheid! Mag je dat ook letterlijk nemen? Is wijn gezond? Of beter gezegd: is alcohol gezond, want wijn, bier en sterke drank doen hetzelfde.[1] Stofjes uit rode wijn hebben geen bewezen effect.[2]

13 december 2014: Op je gezondheid

Er bestaan maar twee manieren van onderzoek: observeren en experimenteren. Observeren is kijken, experimenteren is ingrijpen. In mijn vak bestaat sinds een jaar of twintig nog een derde methode: een vorm van kijken die werkt als experimenteren.

03-01-2014 Daar gaat m'n DNA methode

Is mayonaise gezond of kunnen we het beter vermijden? Vroeger wist ik het, maar nu niet meer.

23-11-2013 Onmetelijk verleidelijk

In principe kun je van allerlei etenswaren dik worden. Er is echter één type voedingsmiddel waarvan het dikmakend effect wetenschappelijk is bewezen en dat is suikerhoudende dranken, dus frisdrank, limonade en sap. Moeten we daar dus accijns op gaan heffen? In Nederland bestaat al een ‘frisdrankbelasting’ van vier à vijf cent per liter, maar anders dan de naam suggereert geldt die voor alle alcoholvrije dranken inclusief groentesap en bronwater. De regering stuurt binnenkort een voorstel naar de Tweede Kamer om deze belasting te verhogen naar zes à acht cent[i]. Kan de Kamer hier iets beters van maken, zodat niet alleen de schatkist maar ook onze gezondheid ervan profiteert?

19-10-2013 Extra taks op sap en frisdrank

Lang geleden verschenen aan het hof van de keizer twee kleermakers die beweerden dat ze wonderbaarlijke kleren konden maken. De stof ervan was prachtig maar hij was uitsluitend zichtbaar voor mensen die geschikt waren voor hun baan; incompetente of domme mensen zagen niets. In werkelijkheid waren er helemaal geen kleren; de kleermakers knipten met grote scharen in de lucht en naaiden met naalden zonder draad. Van keizer tot paardenknecht durfde niemand echter toe te geven dat hij niets zag, en de volgende dag schreed de keizer naakt door de stad terwijl alle omstanders luidkeels zijn nieuwe gewaad bewonderden.[i]

14-09-2013 De nieuwe cijfers van de keizer

Martijn B. Katan, Marjolein de Lange

De fietspassage onder het Rijksmuseum is na tien jaar weer open. Wat heeft Amsterdam er aan? Komen er geen ongelukken van?
Het grote EU-rapport over de zoetstof aspartaam komt er aan, in november moet het klaar zijn.[1]Dat is later dan gepland, maar de Europese Voedsel Veiligheids Autoriteit EFSA laat niets onbeproefd om consensus te krijgen over dit heikele onderwerp. Wat is aspartaam? Is het goed of slecht?[2] En wat maakt het tot zo’n precair onderwerp?

22-06-2013 Zoete verhaaltjes

Mijn bestand met publicaties bevat een aantal met het trefwoord ‘aborted’, dat betekent ‘afgelast’. Het zijn stukken waar ik ooit aan ben begonnen en die zijn verzand. Iedere wetenschapper heeft van die ongepubliceerde stukken. Hoe erg is het als onderzoek niet wordt gepubliceerd?

18-05-2013 Het hele verhaal

Een gepensioneerd reumatoloog uit Bergen op Zoom die op zaterdag koekjes bakt in een lunchroom,vroeg me of er gemalen abrikozenpitten door de koekjes mochten. Als je de pit van een abrikoos openbreekt komter een kern tevoorschijn die er uit ziet als een amandel en die net zo smaakt. Officieel is het afval maar het komt uit de natuur, en dan is het toch veilig? Niet dus.

13-04-2013 Abrikozenpitten

Een dieet met veel linolzuur verhoogt de kans op een hartinfarct.Dat rapporteerden de Amerikanen Ramsden en Hibbeln vorige maand in de British Medical Journal,[1] en dat terwijl deskundigen al 50 jaar adviseren om juist méér linolzuur te eten. Moeten die voedingsadviezen op de helling?
Verstandige adviezen van overheid en deskundigen roepen soms grootscheeps verzet op. Vaccinatie van twaalfjarige meisjes tegen baarmoederhalskanker is een voorbeeld. Als verklaring voor dat verzet wordt gewezen naar internet.

27-01-2013 Lekker vechten

Een maand geleden kreeg ik een uitnodiging ondertekend door drie presidenten: Hans Clevers van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Peter Kapitein van Inspire2Live.
Thermphos in Vlissingen was de enige producent van fosfaten in Europa en nu zijn ze failliet. Volgens Europarlementariër Gerbrandy is dat een slechte zaak. ‘Het is van groot belang binnen de EU een producent van fosfor te hebben’, zegt hij.[1][2] Wat is fosfor of fosfaat, dreigt er een tekort aan en wat is daartegen te doen?[3]

24 - 11 - 2012 Op fosfaatjacht

Een maand geleden verscheen onze publicatie over suikerhoudende dranken en overgewicht bij kinderen en stond ons limonadeblikje op de voorpagina van het Wetenschapskatern. Intussen ligt bij ons de champagnefles in de glasbak en houdt de wereld zich bezig met ander nieuws. Er zat zes jaar werk in die studie. Hoe gaat het publiceren van zoiets in zijn werk, en hoe voelt het nu het af is?

20 oktober - Col hors Catégorie

Toen ik klein was leek het me spannend om te getuigen in een rechtszaak. In mijn verbeelding ging een boef naar het gevang omdat ik zo goed had opgelet. Maar als ik later in het echt door levensmiddelenbedrijven werd gevraagd als getuige-deskundige zei ik altijd nee. Ik wou als onafhankelijke wetenschapper niet vóór het ene bedrijf getuigen en tegen het andere. Vorig jaar werd ik echter benaderd door de Australische Voedsel en Waren Autoriteit. Een Australische firma wilde een stofje stoppen in yoghurt en koekjes en daar had de Autoriteit zorgen over. Wilde ik daarover getuigen? Ik zei ja.

15 september - Vetten met een rare knik

 
In de boekenbijlage van vorige week werd op nostalgische toon een fotoboek over de vijftiger jaren besproken. Toen waren de mensen nog vrolijk, hoopvol en tevreden! De enige wanklank waren de kleine babyboomertjes die door iedereen werden verwend.[1] Maar foto’s zijn selectief. Hoe voelde het om in die tijd te leven? Bij deze mijn relaas; ik was in 1950 vier jaar oud.

16 juni - Een tijd waarin niets mocht

Een paar maanden terug was ik ineens de naam van een collega kwijt. Ik had hem een week eerder nog gesproken, maar hoe heette hij ook al weer? Op mijn leeftijd maak je je dan gauw zorgen of dit een teken is van aftakeling. Vandaar dat ik met extra aandacht een artikel las in het gratis dagblad Spits over een vitaminedrankje tegen geheugenverlies.[1]

12 mei - Medische voeding: noch medicijn, noch voedsel

Biobrandstof van de eerste generatie wordt gemaakt van voedsel. Dat drijft de voedselprijzen op,[1] vernietigt natuurgebieden en leidt niet tot minder broeikasgas. De eerste generatie biodiesel en biobenzine is dus een mislukking. [2]

7 april - Benzine is geen brood

De regering komt geld tekort en zoekt naar inkomsten. Ik heb een voorstel: schaf de biobrandstof af. Dat levert €110 miljoen per jaar op en is goed voor het milieu.

3 maart - Schaf de biodiesel af!

Een vertaler is een verrader, zegt een Italiaans spreekwoord. Daarmee wordt bedoeld dat een vertaler zijn eigen opvattingen, belangen en gevoelens in zijn vertaling stopt, vaak zonder het zelf te merken. Hetzelfde probleem doet zich voor als wetenschappers hun onderzoeksresultaten en waarnemingen vertalen naar voedingsadviezen.

28 januari - Traduttore, traditore

Geheimhouding is uit. In de 17e eeuw hield de grote natuurkundige Newton zijn wiskundige ontdekkingen tientallen jaren geheim om te voorkomen dat iemand anders met de eer ging strijken,[1] maar tegenwoordig worden onderzoekers aangemaand om hun complete ruwe gegevens zo snel mogelijk op internet te zetten. Dat zou dubbel onderzoek besparen en fraude tegengaan. Ik denk dat het nut voor fraudebestrijding worden overschat, en dat die verplichte openbaarheid kwaad kan doen.

24 december - Het gevaar van open data

Als een muis langer leeft van een bepaalde voedingsstof, geldt dat dan ook voor mensen? Geneesmiddelengigant Glaxo dacht van wel. Een paar jaar geleden kocht Glaxo voor een half miljard een firma op die was gespecialiseerd in resveratrol.[1] Dat is een stof uit rode wijn. Als muizen grote hoeveelheden van die stof eten, leven ze langer.

19 november - Van muizen en mensen

We besteden onze schaarse tijd liever niet aan andijvie snijden. Daarom worden de schappen met voorgesneden groenten in de supermarkt steeds groter. Met de lengte van die schappen groeit de onzekerheid en het schuldgevoel. Zijn die zakjes even goed als echte groenten, die je zelf snijdt? Wat stoppen ze er in? Is het niet gezonder — en liefdevoller — om zelf eten klaar te maken?

15 oktober - Kwetsbare sla

Beweringen dat een voedingsmiddel gezond is gaan volgend jaar grotendeels verdwijnen uit de supermarkten. De Europese Unie heeft 3000 van die gezondheidsclaims beoordeeld en er 80% van afgekeurd.[1]

10 september - Medische margarine

Op mijn werk gaan de meeste vrouwen een maand of drie na de geboorte van hun baby weer aan de arbeid. Wel zijn sommige jonge moeders zo nu en dan onvindbaar. Ze zijn dan aan het kolven.

28 mei - Onvolmaakte moedermelk

Als spek etende jood zal ik geen last hebben van het verbod op koosjer slachten. Van de vijftigduizend Nederlandse joden leven er maar een paar duizend volgens de oude geboden, de rest is daar meer of minder van los geraakt.[1]

23 april - Koosjer slachten

Als ik in Amerika ben eet ik minstens één keer steak, want ik vind de biefstuk daar lekkerder dan hier. Biefstuk is er ook goedkoop. Dat komt mede doordat Amerikaanse koeien hormonen krijgen; die zorgen voor 10 tot 15 procent meer vlees per koe. In Europa zijn die hormonen verboden. Is dat terecht?

19 maart - Hormonen in het vlees

 

In Noorwegen kun je bij Burger King mediterrane hamburgers kopen. Die zijn bedacht door een Griekse internist. Hij verkoopt via zijn website ook mediterrane diepvriesmaaltijden, ijs en brood.[i] Is mediterraan gezond? En hoe worden hamburgers mediterraan?

5 februari - De magie van het mediterrane dieet

Allerlei bezwaren tegen hedendaags eten komen samen in het woord “chemisch”. Landbouwmethoden die het milieu vergiftigen, kippensoep met gemodificeerd maïszetmeel, geharde plantaardige olie, smaakversterkers E621-E635 en 0.1% kip[1], en eenzame consumenten die een kant- en klaarmaaltijd naar binnen werken voor de TV.

31 december - Voedsel componeren

Eet gevarieerd en matig, dan krijg je van alles genoeg. Dat was het adagium van de klassieke voedingsleer.

13 november - Kille visolie-experimenten

Megadoses en gigadoses vitamine C tegen verkoudheid
In een ingezonden brief in de NRC van 30 oktober 2010 schreef Pim Christiaans:
Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling schreef veertig jaar geleden een boek waarin hij beweerde dat vitamine C een einde aan een verkoudheid kan maken.

30 oktober: Ingezonden brief + naschrift 'recht op een misser'

Ik heb het niet vaak mis gehad als wetenschapper, het meeste wat ik heb gepubliceerd staat nog recht overeind. Ik ben daar niet trots op, want zo’n foutloze staat van dienst

16 oktober - Recht op een Misser

Als je een Mars doormidden breekt kun je zien dat hij van binnen uit twee lagen bestaat. De dikke onderste laag is een taaie zoete massa die noga heet. Er zit vooral suiker in, en verder wat eiwit en chocola.[1]

11 september - Blij met een nieuwe snoepreep

Eergisteren was ik bij de officiële opening van het Kennisinstituut Bier. Dat is een initiatief van de Nederlandse brouwers die ons willen informeren over de positieve gezondheidseffecten van verantwoorde bierconsumptie.

18 Juni - Kennisinstituut Bier

Iedere maand verschijnen er bijna honderdduizend nieuwe medische publicaties. [1] Het merendeel van die publicaties is fout.

15 mei - Overheersende toevalstreffers

Reactie op Het Paleodieet
In zijn column van 10 April toont Prof. Katan zich een enigszins verwarde kenner van de genetica, evolutie en het Paleodieet (beter genoemd: Paleovoeding).

24 Apr - reactie en naschrift op Paleodieet

 
Geachte heer Katan,

U bent wel ter penne, en daarom lees ik Uw stukjes graag. Maar op 10/11 april '10 stuitte ik in “Het Paleodieet” op een zinnetje dat mij voor raadselen stelt, namelijk dat megadoses vitamine C nergens goed voor zouden zijn.

17 Apr - Ingezonden brief over vitamine C

NRC Column, 10 april 2010

Als je gezond wilt eten kun je de wetenschappelijke richtlijnen volgen: elke dag 14 gram vezel per 1000 kilocalorieën, vanaf je vijftigste dagelijks 10 microgram vitamine D enzovoort.

Paleodieet

NRC Column, 6 maart 2010

De wetenschap heeft ons bevrijd van honger, kou en besmettelijke ziekten en gezegend met iPhones, auto’s en de pil, maar er zijn problemen waar de wetenschap geen oplossing voor heeft.

NRC Column, 30 Januari 2010

Voor liefhebbers van roomboter is er goed nieuws op komst. Commissies van onafhankelijke experts zeggen weliswaar dat melkvet en dus roomboter het cholesterolgehalte van het bloed verhoogt en daarom niet goed is voor het hart, maar er zijn berichten op komst die zeggen dat dat wel meevalt.

Hoe melkvet gezond wordt

NRC column, 10 december 2009
 
Van huis uit ben ik scheikundige. Scheikunde is een bètawetenschap, net als natuurkunde en biologie. Een kenmerk van bètawetenschappen is dat ze de toekomst kunnen voorspellen.
NRC column, 24 november 2009

Dankzij de televisie heb ik de afgelopen weken veel geleerd over ijzer. Ik kijk zelf geen televisie maar ik word wel regelmatig gebeld door de redacties van televisieprogramma’s.

De markt voor ijzer

NRC column, 21 oktober 2009
 
Ik kom uit een geslacht van kooplieden. Mijn vader had wel twintig koffers met monsters van huishoudelijke artikelen en speelgoed.

De hoogleraar als marskramer

NRC Column, 12 September 2009
 
Wanneer ik als kind mijn knie pijn deed gaf mijn moeder er een kusje op. Dat hielp. Dergelijke magische ingrepen helpen ook bij volwassenen.

Blokkeerbaar placebo

 
In mijn column “De claims op het slagveld” (NRC-Handelsblad, 13 juni 2009) schreef ik dat het merendeel van de door Unilever bij de EU ingediende gezondheidsclaims sneuvelde.

Europese voedselproducenten zien met spanning uit naar aanstaande maandag.

Een wetenschapper verdient in Nederland een schappelijk salaris, maar rijk wordt hij niet.
“Voedingswetenschappers beweren iedere keer iets anders”. Die klacht hoor ik vaak.

Schoppen tegen de wetenschap

NRC Column, 4 April 2009
Ik kom wel eens op biologisch-dynamische boerderijen. Ik vind daar iets terug waarvan ik niet eens wist dat ik het kwijt was.

Het biologische menu