play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/Minder_vallen.mp3{/play} 
 
 
De Europese Unie zegt dat vitamine D bij oudere mensen kan voorkómen dat ze vallen. [1] Volgend jaar komen er dus potjes met vitamine D in de winkel waar op staat: ‘helpt om minder te vallen.’ Dat zou zijn omdat vitamine D de spierkracht en het evenwicht verbetert. Het staat dus los van het effect op de botten.

Vallen is een groot probleem voor 65-plussers. Jaarlijks belanden er bijna 40.000 in het ziekenhuis, vaak met een gebroken heup.[2] Vandaar dat hoogbejaarden in tehuizen soms kussens om hun heupen krijgen gegespt zodat ze minder hard terecht komen.[3] Het zou mooi zijn als je daar met een vitaminepil iets aan kon doen.

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat vitamine D werkt. Maar veel doet het niet. Een 65-plusser valt gemiddeld eens in de 3 jaar. 2 4 Volgens Amerikaanse onderzoekers zou dat eens in de drie-en-een-half jaar worden als ze iedere dag een flinke hoeveelheid vitamine D slikken.[4][5] Dat is in elk geval een begin. Maar er is wel discussie of vitamine D echt werkt. Er zijn een stuk of tien studies van vitamine D tegen vallen en het effect was nooit spectaculair. Als je die studies op een rijtje zet en je kijkt er met een schuin oog naar lijkt er wel een effect te zijn. Wetenschappers doen dat niet met een schuin oog maar met computerberekeningen, maar niet iedereen is het erover eens hoe die gedaan moeten worden en wat er dan uit komt.[6]

Wat moet je je oude oma nou aanraden? Ik zou zeggen: als ze tegen de tachtig loopt en een beetje wankel is zou ik een pot met vitamine D pillen kopen en kijken of ze die elke dag kan slikken. Het kan  geen kwaad, het is in elk geval goed voor de botten, en wie weet verhindert het een lelijke val. Het moeten wel sterke pillen zijn, van 20 of 25 microgram, en in Nederland zijn die slecht te krijgen. Misschien kan  een kennis ze meebrengen uit Amerika, of anders moet het maar met elke dag vier kindertabletjes. Het is wat moeite, maar als je zo oma kunt behoeden voor een gebroken heup heb je toch iets belangrijks gedaan.



[1] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to Vitamin D and risk of falling pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011    

[2] Hartholt KA et al. Trends in fall-related hospital admissions in older persons in the Netherlands. Arch Intern Med. 2010 Hun meest recente cijfer is 34 091 in 2008. Gezien de stijgende trend verwacht ik dat het in 2011 ergens tussen 35000 en 40000 zal zijn.

[3] Gillespie WJ, Gillespie LD, Parker MJ. Hip protectors for preventing hip fractures in older people. Cochrane Database Syst Rev. 2010.
 
[4] Bischoff-Ferrari HA et al.Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009. 

[5] Om precies te zijn wordt het valrisico 19% kleiner, dat betekent eens in de drie jaar en acht en een halve maand in plaats van eens in de drie jaar.

[6] British Medical Journal (BMJ) 2009-2011: responses to ‘Fall prevention with vitamin D’.