alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2009-11-23-BNR-Bevolkingsonderzoek-darmkanker.mp3{/play}
 
Als u 55 jaar of ouder bent krijgt u volgend jaar een potje thuisgestuurd waar wat poep in moet. Dat is voor het onderzoek naar darmkanker. Darmkanker komt veel voor, en anders dan bij longkanker weten we niet echt waar het van komt. Mensen die darmkanker krijgen zijn gemiddeld iets dikker, maar velen zijn helemaal niet dik. Sommigen hebben minder gezond gegeten, met veel alcohol en weinig melk en weinig groenten. En ze hebben ook minder gesport, en meer gerookt. Maar dat gaat lang niet voor alle patiënten op. Als heel Nederland morgen gaat sporten en gezond gaat eten krijgen een boel mensen toch nog darmkanker.
 
Een darmtumor begint als een heel klein paddestoeltje aan de binnenkant van de darm. Zo’n paddestoeltje heet een poliep, en dat poliepje wordt elk jaar groter. Na 5 of 10 of 15 jaar gaan de kankercellen zich vanuit de poliep in het lichaam verspreiden. Zelfs dan is er nog veel aan te doen,[1] maar de behandeling is zwaar.
 
Dat zou niet nodig moeten zijn, want darmtumoren groeien heel langzaam. Als de maagdarmarts zo’n poliep tijdig in de gaten heeft haalt hij hem weg en is er niets aan de hand. Alleen moet de dokter wel weten dat er iets zit. Vandaar dat bevolkingsonderzoek. Zo’n poliep bloedt namelijk regelmatig een beetje. Dat is onzichtbaar weinig, maar met een nieuw ontdekte methode kunnen zelfs hele kleine beetjes bloed in de ontlasting worden aangetoond. Daarom krijgen oudere mensen volgend jaar een potje thuisgestuurd met een borsteltje dat ze in hun poep moeten steken en dat ze dan terug moeten sturen. Het gaat allemaal heel hygiënisch en je mag gewoon alles blijven eten. Als het laboratorium een spoortje bloed in die ontlasting vindt moet de persoon naar het ziekenhuis. Daar steekt de dokter een flexibele buis in zijn anus waarmee hij de darmen inspecteert en zonodig knipt hij een poliep weg. Dat kost een uur en de patiënt voelt er niks van.
 
Een op de 20 mensen krijgt ooit in zijn leven darmkanker. Met het nieuwe bevolkingsonderzoek kan die kans flink worden teruggedrongen. Als ik volgend jaar dat potje krijg doe ik dus zeker mee.