play / pauze / stop
 
Er is een oude volkswijsheid die zegt dat bier goed is voor het zog, dus dat van bier de moedermelk beter gaat stromen. Die opvatting bestaat niet alleen bij ons. Mexicaanse vrouwen die borstvoeden drinken liters pulque,[1] een traditioneel soort cactusbier. En in China gebruiken ze kippensoep met rijstwijn[2] om te zorgen dat de melk toeschiet.
 
Helaas blijft er bij systematisch onderzoek niets over van deze wijsheid. Als een moeder vóór de voeding twee glazen bier of wijn drinkt[3] krijgt de baby een kwart minder melk binnen.3 Dat ligt niet aan de baby, die wil best. Baby’s zuigen harder aan een flesje moedermelk mèt alcohol dan aan een flesje zonder, vooral als ze geen alcohol gewend zijn omdat hun moeder nooit drinkt. Het probleem is dat alcohol de melkproductie remt,3 dus hoe de baby ook zuigt hij krijgt uit een alcoholische borst toch minder binnen. Een troost is dat ze die schade later op de dag weer gedeeltelijk inhalen.[4]
 
Heeft die alcohol effect op het kind? Zolang de baby nog in de baarmoeder zit in elk geval. De alcohol gaat direct van het bloed van de moeder over in dat van de baby en hij krijgt dus van wat de moeder drinkt de volle laag.[5] Wie zwanger is moet dus gewoon niet drinken.
 
Na de bevalling wordt dat anders. Als de moeder twee biertjes drinkt is het alcoholgehalte in haar moedermelk maar één honderdste van dat in bier. Toch kun je bij de baby daar nog iets merken. Ze slapen van melk met een spoortje alcohol in het begin iets rustiger, en later juist wat minder rustig dan geheelonthoudende baby’s.
 
Wat moet je nu doen als jonge moeder die wel weer eens een wijntje wil? De Gezondheidsraad zegt: bij borstvoeding niet drinken. [6] Dat is verstandig, maar ook wel erg streng. Ik zou zeggen, vooruit, een paar keer per week een glaasje moet kunnen.[7] Als je maar niet denkt dat het ergens goed voor is.

 

[1] Mennella J. Alcohol's effect on lactation. Alcohol Res Health. 2001. http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-3/230-234.htm

[2] Chien YC et al. Maternal lactation characteristics after consumption of an alcoholic soup during the postpartum ‘doing-the-month’ ritual. Public Health Nutrition (2009), 12:382-388. doi:10.1017/S1368980008002152

[3] Om precies te zijn: 0.3 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht van de moeder. Voor een moeder van 65 kg is dat 20 gram alcohol. Dat is twee kleine glaasjes bier in een café, of één flinke bel wijn thuis.

[5] Tranmer JE. Disposition of ethanol in maternal venous blood and the amniotic fluid. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 1985. http://www3.interscience.wiley.com/journal/119515275/abstract