Als je plantensterolen eet gaat het gehalte aan cholesterol in je bloed omlaag. Daardoor moet je kans op een hartinfarct afnemen. Vrijwel alles wat het cholesterol verlaagt leidt namelijk tot minder hartinfarcten: cholesterolverlagende medicijnen, gezond onverzadigd vet eten en zelfs cholesterolverlagende darmoperaties. [i]
Vandaar dat er eten wordt verkocht met plantensterolen er in. Het bekendst is Becel pro.activ, van Unilever. Dieetella Active van Aldi is goedkoper maar er zit minder in. Zes boterhammen daarmee werken even sterk als vier met Becel pro.activ.

Helpen plantensterolen echt? Dat weten we niet. [ii] Van plantensterolen eten gaat het cholesterol omlaag, maar er komen kleine beetjes plantensterolen in je bloed. Het effect daarvan is onduidelijk. Sommige wetenschappers denken dat plantensterolen in het bloed slecht zijn voor hart- en bloedvaten, en dat daardoor het gunstige effect van de cholesterolverlaging wordt opgeheven. Of dat zo is weten we niet.

De enige manier om er achter te komen is om duizenden mensen vele jaren plantensterolen geven en te kijken of ze minder hartinfarcten krijgen dan mensen die geen plantensterolen eten. Zolang dat niet is onderzocht, kun je beter gewoon gezond eten – zie mijn boek Wat is nu Gezond. Zo nodig kun je de dokter vragen om cholesterolverlagende medicijnen. Die zijn jaren lang getest bij tienduizenden mensen, en ze zorgen inderdaad voor minder hart- en vaatziekten.[i] Voor achtergrondinformatie en bronnen: zie mijn columns ‘Medische Margarine’ en Veertig boters, BNR2010-11-08 . Zie ook Grundy, S.M., 2002. Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatmentof High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) Final Report.Circulation 106, 3143–3143.

[ii] Plat, J., Mensink, R.P., Lutjohann, D.,2012. What is the real meaning of increased serum plant sterol concentrations? British Journal of Nutrition 1–3