Martijn B. Katan

Em. hoogleraar Voedingsleer
Vrije Universiteit Amsterdam

De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.

Productie van vlees veroorzaakt namelijk veel broeikasgas. Dat komt vrij bij het ontginnen van oerwoud voor het verbouwen van gewassen bestemd voor veevoer en bij het fabriceren van kunstmest. Er komen ook broeikasgassen uit de ingewanden van koeien, en uit mest.[1]Als een gezin in 2013 wekelijks één keer vegetarisch eet scheelt dat evenveel broeikasgas als 1300 km rijden met de auto.[2]

Minder vlees eten is ook gezonder. Voor uw behoefte aan ijzer, zink en vitamines is een paar dagen vlees, vis of kip eten genoeg, de rest van de week kan vegetarisch. Het zou daarom een mooi voornemen zijn om in 2013 op zondag bonen te eten in plaats van vlees. Zo draagt u bij aan het intact houden van de aarde. Tenslotte hebben we die maar geleend.

(Reformatorisch Dagblad 5 januari 2013)[1]1. Steinfeld H. Livestock’s long shadow. Rome: FAO, 2006. 

[2] Weber CL. ‘Food-miles and the relative climate impacts of food choices in the United States’. Environ Sci Technol. 2008. Weber et al gaan uit van een Amerikaanse familie. Die eten meer vlees dan wij, maar hun auto verbruikt ook meer, nl. 1 liter per 10.6 km. Verder hebben Weber et al. een belangrijke bron van broeikasgas weggelaten, namelijk wat er vrijkomt bij de ontginning van nieuw land voor de productie van veevoer. Daarom is 1300 km een lage schatting.