Martijn B. Katan

Em. hoogleraar Voedingsleer
Vrije Universiteit Amsterdam

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
t.a.v. Hare Excellentie drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Postbus 20901
2500 EX Den Haag

Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters

De geheel herziene versie 3.0 van Wat is nu Gezond is verschenen. Er is heel wat veranderd sinds ik acht jaar geleden de vorige versie schreef. De volgende onderwerpen zijn nieuw of gewijzigd:

Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?

Dr Esther Nederhof, psychiatrisch onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, reageerde op mijn column over eieren en cholesterol. Dat vond ik leuk; ik krijg zelden zo’n serieuze reactie, met verwijzingen naar relevante voedingsexperimenten.

Eierdebat

Is verzadigd vet slecht voor je hart of doet vet er niet toe? Het veelgelezen Amerikaanse consumentenblad Nutrition Action Healthletter interviewde mij daarover. Hier mijn antwoorden.
De bierbrouwers willen u doen geloven dat je van bier niet dik wordt. Om u daarvan te overtuigen schakelen ze wetenschappers in.
Gelukkig geven die wetenschappers de cijfers eerlijk weer(1). Het blijkt dat je ruim een pond per maand aankomt van dagelijks drie blikjes bier. Geen wonder, want bier bevat meer calorieën dan cola.

Van bier krijg je een bierbuik

Andere tijden van morgen zond een aflevering uit over ons cholesterol-onderzoek. Kijk hier de aflevering terug. 
Bedrijven zitten vastgeketend aan hun winstdoel als een galeislaaf aan zijn roeiriem.
Het heeft geen zin ze aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kies liever mensen in de gemeenteraad en het Europarlement die bedrijven dwingen tot gezondere praktijken. 
Dat schrijft Martijn Katan in de NRC van 8 januari. De bronnen staan hier
 
Dinsdag werden de resultaten openbaar van een grote studie naar het effect van het yoghurtdrankje Souvenaid tegen Alzheimer. De 'medische voeding' bleek niet te helpen. http://alzres.com/content/5/6/59/abstract
Ik werd geïnterviewd door Eva Jinek, op het Leidseplein, in de motregen. Over obesitas, over nieuwe dieetboeken en wat je daarvan kun geloven.
Kijk hier de aflevering terug.
Op 3 oktober a.s. vindt het DRINKsymposium 'Suiker, light of water?' plaats. Meer informatie en het inschrijvingsformulier kunt vinden op www.drinksymposium.nl.
There is no solid evidence for the efficacy of the medical food Souvenaid against memory loss in Alzheimer’s disease. Read here Martijn Katans review article on Souvenaid.
 Martijn Katan ging in Pauw en Witteman in debat met de directeur van Coca Cola over hun nieuwe reclamecampagne.
Martijn Katan sprak in een uitzending van Tros Radar over een vitaminedrank van Nutricia die zou helpen tegen Alzheimer.
Martijn Katan sprak in EditieNL over veganisme. Kijk hier de aflevering terug. 
Een hele uitzending van Zembla over suiker; met Martijn Katan en Jaap Seidell. Of je dik wordt van suiker, waar het in zit en hoe suiker aan de man wordt gebracht. De aflevering is hier terug te kijken.

De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.

Zondag kapucijnerdag

Denise Waanders uit 5 VWO schreef een brief naar de NRC[1] over het Schoolontbijt. Lees hier haar brief gevolgd door het antwoord van Prof. Katan.

Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan

In een nieuwsbrief van de Suikerstichting van september 2012 werden de conclusies van onze Drinkstudie bekritiseerd.[1][2] Onderstaand een reactie van de onderzoekers.

“Meerbrood™ is werelds puurste brood met een rijkdom aan algen.”[i] Dat klinkt als volksverlakkerij, maar dat is het niet. Meerbrood is brood met algen en met drastisch minder zout. Die algen smaken hartig, zodat het zoutarme brood niet te flauw wordt. Die hartige smaak heet umami. Het is ook de smaak van zongedroogde tomaten, oude kaas en Marmite. En van glutamaat. Het was  gemakkelijker geweest om glutamaat toe te voegen en bovendien wordt het brood dan niet groen. Maar sommige mensen zijn bang voor glutamaat (MSG, E-621).[ii]  Vandaar die algen.[iii]

[A clarification for readers unfamiliar with the Sugar Foundation (Suikerstichting): the Sugar Foundation has hired Dr Schaafsma to ask critical questions about our study.[i] The Sugar Foundation is funded and governed by Suiker Unie, a major manufacturer of beet sugar. The Sugar Foundation handles public relations with health professionals and the public on the topic of sugar and health.[ii]]

This is a reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study.
In de Volkskrant van zaterdag 29 september schreef Hans van Maanen een kritische column over ons onderzoek naar suikerhoudende dranken. Onderstaand onze reactie.
Kinderen worden slanker als ze anderhalf jaar lang limonade met zoetstof drinken in plaats van met suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar.
Als je plantensterolen eet gaat het gehalte aan cholesterol in je bloed omlaag. Daardoor moet je kans op een hartinfarct afnemen. Vrijwel alles wat het cholesterol verlaagt leidt namelijk tot minder hartinfarcten: cholesterolverlagende medicijnen, gezond onverzadigd vet eten en zelfs cholesterolverlagende darmoperaties. [i]

Vanaf zaterdag 28 februari schrijft Prof Martijn Katan elke 5 weken een column in de NRC, in de wetenschapsbijlage op pag. 2 en 3.

Martijn B. Katan is uitgeroepen tot de winnaar van de Senior Societal Impact Award 2008.

Senior Societal Impact Award 2008